Od 21. do 24. studenoga održava se prvi hrvatski Kongres o sigurnosti i kvaliteti hrane

S ciljem da se o važnim temama poput zdravstvene ispravnosti i kvalitete hrane, učinaka na zdravlje potrošača, utvrđivanja izvornosti, zemljopisnog porijekla te patvorenosti hrane raspravi na stručnoj i znanstvenoj razini, Nastavni zavod za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“, Hrvatsko mjeriteljsko društvo, Mreža za kontrolu kvalitete i sigurnosti hrane jugoistočne Europe – SEEN-FSQC, Agronomski fakultet i Prehrambeno – biotehnološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu organiziraju Kongres o sigurnosti i kvaliteti hrane s međunarodnim sudjelovanjem pod nazivom „Nova postignuća i budući izazovi“. Pod visokim pokroviteljstvom Predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović, Kongres će se održati od 21. do 24. studenoga 2017. u Grand Hotelu 4 opatijska cvijeta u Opatiji.

Kongres će okupiti stručnjake različitih profila poput liječnika, nutricionista, laboratorijskih analitičara, kemičara, agronoma, veterinara, biokemičara i farmaceuta te akreditacijska i certifikacijska tijela, nadležna regulatorna i nadzorna tijela, kao i proizvođače i distributere prehrambenih proizvoda, sanitarne inženjere, udruge potrošača te druge stručnjake koji se bave navedenim temama.

Potvrđeni su dolasci 15 pozvanih predavača iz zemlje i svijeta (predstavnici Europske komisije za zdravlje i sigurnost hrane i Europskog parlamenta (Bruxelles, Belgija), Europske agencije za sigurnost hrane (EFSA), Europskog ureda Američke agencije za hranu i lijekove (FDA), EUROLAB-a (Lisabon, Portugal), Nastavnog zavoda za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“, Ministarstva poljoprivrede, Ministarstva zdravstva te Ministarstva znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske, Međunarodnog odbora za praćenje proizvodnosti domaćih životinja (Rim, Italija), Nacionalne agencije za hranu (Upsalla, Švedska), Kemijskog fakulteta Sveučilišta u Varšavi, (Poljska), Talijanskog nacionalnog instituta za zdravstvo…).

Primarni je cilj Kongresa razmjena iskustava, analiza rezultata i evaluacija dosega koji imaju presudnu važnost za postizanje zajedničkih ciljeva, a to je pružanje vjerodostojnih informacija o sigurnosti i kvaliteti hrane te davanje smjernica i prijedloga za unaprjeđenje sustava sigurnosti i kvalitete hrane „od polja do stola“. Ministarstvo poljoprivrede planira održati ministarsku konferenciju na kojoj će biti prisutni ministri poljoprivrede iz zemalja EU i regije.

Polazeći od ključne pretpostavke kako je sigurnost hrane zajednička odgovornost države, proizvođača, distributera, struke, ali i samih potrošača, o stručnim i aktualnim temama u ovome području govorit će vrhunski predavači i sugovornici. Program Kongresa obuhvaća teme iz područja zdravstvene ispravnosti i kvalitete hrane, s naglaskom na učinke na zdravlje ljudi. Tako će se, među ostalim, raspravljati o kontaminantima u hrani i novim trendovima u njihovoj analizi, zaštiti izvornosti i zemljopisnog porijekla proizvoda, ekološkoj proizvodnji, označavanju i identifikaciji proizvoda, utjecaju okoliša na sigurnost i kvalitetu hrane, procjenama i upravljanju rizicima, primjerima dobre proizvođačke prakse te brojnim drugim važnim i srodnim temama.

Za istaknuti je kako Zavod kontinuirano radi na povećanju zaštite zdravlja građana i osiguravanju jedinstvenih standarda sigurnosti i kvalitete hrane. Još 2015. godine, zajedno s partnerom, Agronomskim fakultetom u Zagrebu, pripremio je projekt pod nazivom Centar za sigurnost i kvalitetu hrane u okviru kojeg će se provoditi znanstvena istraživanja iz područja sigurnosti i kvalitete hrane. U budućem će se Centru najsuvremenijom opremom moći na znanstvenoj osnovi dokazati geografsko podrijetlo proizvoda na osnovu znanstvene baze podataka koju će isti formirati tijekom dvije godine istraživanja.

Kongres će se odvijati u obliku plenarnih predavanja, usmenih izlaganja, satelitskih simpozija, radionica i postera. Ukupno su prijavljena 43 predavanja i više od 50 postera iz zemlje i svijeta te više od 250 sudionika.

Podijeli

Odgovori

Top