Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Ekonomija

2300 poduzeća prisiljeno na sustavnu borbu s nepravilnostima

Svi poslodavci u Hrvatskoj s više od 50 zaposlenih do početka ove godine trebali su donijeti opći akt kojim uređuju postupak prijavljivanja nepravilnosti te imenovanje za to povjerljive osobe.

Svi poslodavci u Hrvatskoj s više od 50 zaposlenih do početka ove godine trebali su donijeti opći akt kojim uređuju postupak prijavljivanja nepravilnosti te imenovanje za to povjerljive osobe. U Hrvatskoj je oko 2300 poduzeća trebalo ispoštovati tu zakonsku obvezu.

„Dio se poduzeća uskladio sa Zakonom o zaštiti prijavitelja nepravilnosti koji je donesen prošlo ljeto, no mnoga to još nisu učinila. Zakon na jedinstven način uređuje prijavljivanje nepravilnosti unutar poduzeća te zaštitu prijavitelja nepravilnosti, tzv. zviždača. Poduzeća koja zapošljavaju više od 50 osoba, dužna su uspostaviti sustav unutarnjeg prijavljivanja nepravilnosti. Općim aktom koji su poslodavci trebali donijeti do 1. siječnja, uređuje se, među ostalim, prijava nepravilnosti vezanih uz proračunska sredstva te sredstva iz fondova Europske unije. Zbog toga je iznimno važno da zakonske obveze ispoštuju državna i javna poduzeća te ustanove“, naglasila je dr. sc. Silvija Vig, stručnjakinja za poslovnu etiku.

Do 1. travnja poslodavci trebaju imenovati povjerljivu osobu za unutarnje prijavljivanje nepravilnosti. Uz zaštitu „zviždača“ među obvezama su poslodavaca zaustavljanje štetnih radnji i otklanjanje njihovih posljedica. S novim sustavom za prijavu nepravilnosti trebaju biti upoznati svi djelatnici.

Poslodavcima koji ne ispune zakonske obveze, zapriječene su kazne između 10.000 i 50.000 kuna, a za odgovorne osobe kod poslodavaca kazne se kreću od 1.000 do 30.000 kuna.


Pročitajte još:

Lifestyle

Postoje određene navike i osobine koje svi vrhunski vođe imaju, od kojih je Inc.com izabrao 12 najbitnijih.

Ljudski resursi

Uvijek imajte na umu da vam je cilj postići dogovor. Svakako ne pristajte na prvu ponudu, no pazite a vaše ne u konačnici ne...

Lifestyle

Ako želite napredovati u životu, morate se riješiti određenih stvari i trebate zamijeniti trenutne životne poglede novima.

Lifestyle

Svijetu ne treba još jedan loš vođa koji negativno utječe na zaposlenike, njihovo zdravlje, klijente i tvrtku.

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.