Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Lifestyle

3 psihološke vještine za uspješan nastup

Bez obzira želite li prezentaciju prikazati na najbolji mogući način ili od šefa tražiti povišicu, ove psihološke vještine vam u tome mogu pomoći.

Vježbali ste svoj govor tisuću puta i u komforu vaše kuće pred ogledalom sve zvuči i izgleda savršeno. Međutim, na generalnoj probi ste zamuckivali, “progutali” nekoliko riječi i zaboravili pola onoga što ste isplanirali reći.

Zabrinuti ste da ćete sutradan, pred publikom, “blokirati” i propustiti jedinstvenu priliku.

Što možete uraditi da biste bili uspješni?

Možete pročitati sve što postoji na internetu o dobrom govoru. Uvježbavati svoj govor mnogo, mnogo puta…

Prema istraživanju, trebalo bi večer provesti tako što ćete zamišljati svoj govor vrlo uspješnim. Kada je pritisak veliki, konverzacija sa samim sobom može mnogo značiti.

Vizualizacija je jedna od tri psihološke vještine koja će vam pomoći da vaš nastup – govor bude uspješan.

Kako primijeniti ove vještine?

Bez obzira želite li prezentaciju prikazati na najbolji mogući način ili od šefa tražiti povišicu, ove psihološke vještine vam u tome mogu pomoći, piše Thriveglobal.

Evo kako ih implementirati u svoj život!

1. Zamislite uspjeh!

Kada razmišljate o tome da ćete uspjeti, povećavate šanse da stvarno i uspijete. Istraživanja pokazuju da ljudi imaju dosta muka da sebe zamisle kako uspijevaju, jer ne znaju točno kako to uraditi.

Proces je vrlo jednostavan – samo prođite kroz cijeli performans korak po korak. I svakog minuta razmišljajte o željenom ishodu.

2. Pričajte sami sa sobom

Zamislite da Tiger Woods svaki put kada zamahne štapom za golf pomisli u sebi: „Ova loptica sigurno neće ući u rupu“. On ne bi bio na samom vrhu ako sebi govori negativan ishod tijekom igre.

Studije su pokazale da je motivacijski govor koji vodite sa samim sobom bolji od toga da vam netko drugi daje instrukcije i podršku. Podsjećajte sebe kako se dobro osjećate kada završite neki projekt uspješno ili protrčite kroz cilj.

3. „Ako – Onda“ planiranje

„Ako – onda“ izjave su vrlo efikasne kada se natječete, kao i u promjeni navika, poput gubljenja kilograma. Ovakvo planiranje možete vježbati tako što ćete identificirati izazov s kojim se suočavate („ako“) i isplanirati korake koje ćete poduzeti („onda“).

Na primjer, možete reći sebi: „Ako sumnjam u sebe, počet ću misliti o svemu što znam i umijem“ ili „Ako moje srce počne brzo kucati, disat ću duboko kako bih se smirio/-la“.

Ako imate plan kako pristupiti izazovima, to vam može pomoći da prebrodite sve prepreke i utišate emocije poput anksioznosti i straha.

Vježbajte svoje vještine

Kao i sve ostale vještine, i ove na psihološkom nivou se mogu uvježbavati. Ne morate čekati poseban dan ili događaj kako biste to učinili. Uvježbavajte ih na sastancima, kada telefonirate ili kada planirate svakodnevne projekte.

Konstantnim vježbanjem, izgradit ćete mentalnu snagu koja vam je potrebna za dalji razvoj.

Pročitajte još:

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.