Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Ekonomija

4 ključne novosti Ovršnog zakona

Umjesto dosadašnje dvije trećine, od ovrhe će ubuduće biti zaštićene tri četvrtine prosječne neto plaće.

Hrvatska u ovom trenutku nema vremena za donošenje novog Ovršnog zakona pa će se ići na izmjene postojećeg kako bi se pomoglo građanima pod ovrhama. Takve zakonske izmjene trebale bi biti donesene do ljetne stanke u radu Sabora. Najavio je to ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković, koji je Večernjem listu potvrdio da Vlada neće ići s vlastitim prijedlogom zakona, već da će se zakon mijenjati na temelju prijedloga koji je u proceduru uputio Klub zastupnika Mosta u vrijeme dok su još bili dio vladajuće većine.

Evo glavnig naglasaka:

1. Jedina nekretnina ne može se ovršiti

Izmijeni li se zakon onako kako je predložio Most, jedina nekretnina u kojoj ovršenik stanuje sa svojom obitelji neće se moći ovršiti. U zakonu će se izrijekom navesti da je nekretnina za stanovanje stvar nužna za zadovoljenje osobnih životnih potreba ovršenika i članova njegove obitelji, piše Večernji list.

2. Za dug manji od 20.000 kuna nema ovrhe nekretnina

Kako bi se stalo na kraj praksi po kojoj su ljudi zbog dugova od samo nekoliko tisuća kuna ostajali bez krova nad glavom, propisat će se da se ovrha nad nekretninom neće pokrenuti ako zbroj glavnica tražbina s već pokrenutim ovrhama na toj nekretnini ne prelazi 20.000 kuna.

3. Zaštićeno 75 posto plaće

Umjesto dosadašnje dvije trećine, od ovrhe će ubuduće biti zaštićene tri četvrtine prosječne neto plaće.

4. Nakon ovršene nekretnine pravo na smještaj 18 mjeseci

Onima kojima je nekretnina već ovršena i prodana u postupku ovrhe država će plaćati smještaj 18 mjeseci, pod uvjetom da dobrovoljno napuste nekretninu. Naknadu za smještaj isplaćivat će centri za socijalnu skrb, maksimalno devet prosječnih mjesečnih neto plaća.

Izvor poslovni.hr

Pročitajte još:

Nekretnine

Kupnja kvalitetne nekretnine na dobroj lokaciji uvijek je bila dobra investicija, s obzirom da se takve mogu brzo iznajmiti ili prodati.

Nekretnine

Dok u nekim gradovima na moru cijena kvadrata stana seže i do deset tisuća eura, u Slavoniji se za taj novac može kupiti i...

Nekretnine

Razdoblje u kojem se nalazimo na globalnoj je razini već neko vrijeme u znaku velike potražnje za nekretninama, te ujedno i u znaku visokih...

Nekretnine

Inflacija je u zadnje vrijeme glavni faktor rasta cijena kvadrata.

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.