Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Komentari

5 kratica u Excelu koje olakšavaju svakodnevno poslovanje

Excel je postao neizostavan alat u poslovnim okruženjima diljem svijeta zbog svoje sposobnosti organizacije, analize i prezentacije podataka u raznolikim industrijama.

Excel je postao neizostavan alat u poslovnim okruženjima diljem svijeta zbog svoje sposobnosti organizacije, analize i prezentacije podataka u raznolikim industrijama. Zahvaljujući Excelu, korisnici mogu brzo i učinkovito obrađivati ​​velike količine podataka, što je ključno za donošenje informiranih poslovnih odluka.

S obzirom na sve veću količinu podataka koja se generira u današnjem digitalnom dobu, vještine u korištenju Excela postale su ključne za uspjeh u mnogim industrijama.

Luka Kobeščak
U ovom tekstu Luka Kobeščak, vodeći edukator iz Excela kao i ostalih programa Office paketa donosi vam 5 najčešće korištenih kratica koje olakšavaju svakodnevno poslovanje.
Ctrl + Shift + kursorske strelice

  Pomoću ovog trika vrlo jednostavno možete se kretati kroz tablicu i označavati cijeli stupac ili redak. Znate ono kada imate veliku tablicu od npr. 5000 redova i trebate označiti skroz do dole. Kako ne biste to ručno s mišem trebali, pozicioniramo se na prvu ćeliju i stisnemo Ctrl + Shift + strelica dole i označimo cijeli stupac.

  Ctrl + 1

  U slučaju da želite oblikovati format ćelije, odrediti koji tip podataka želimo da nam bude u ćeliji često moramo ulaziti u dijaloški prozor Format Cells. Kako ne bi trebali stisnuti desni klik miša pa u padajučem izborniku birati Format Cells, jednostavno pritisnemo tipku Ctrl + 1 i otvori nam se odmah taj prozor.

  Ctrl + Shift + V

  Sv znamo da ako želimo neki podataka zaljepiti da nam je kratica Ctrl + V, međutim ako želimo zaljepiti samo vrijednosti bez formula da ne morate ići na ikonu Paste pa u padajućem izborniku odabrati Values, koristimo kraticu Ctrl + Shift + V.

  Napomena: ovo se može samo u novijoj verziji Excela.

  Ctrl + N

  U slučaju da želite otvoriti novi dokument iz Excela, da ne morate ići na File > New > Blank kako bi vam se otvorio novi dokument, jednostavno možete stisnuti Ctrl + N i automatski vam se otvara novi dokument.

  Ctrl + T

  Razlika između statičke i dinamičke tablice je u tome što kod dinamičke tablice možemo automatizirati puno procesa kod izrade izvještaja npr. U Pivot tablici. Kako bi pretvorili u dinamičku tablicu kratica nam je Ctrl + T.

  Excel olakšava izradu kompleksnih tablica, grafikona i dijagrama koji pomažu u vizualizaciji i interpretaciji podataka. Mnoge tvrtke koriste Excel za izradu financijskih izvještaja, praćenje troškova, upravljanje zalihama i planiranje projekata, a učenje i korištenje ovih kratica može vam ubrzati svakodnevne radnje. Krenite s uključivanjem kratica u Excelu još danas, jer  je najbitnije ih da ih primjenjujete kako bi vam odmah automatski došle pod prste.


  Napisao

  Pročitajte još:

  Ljudski resursi

  U prilogu donosimo 7 koraka pomoću kojih ćete djelovati uvjerljivo, te se prezentirati i pokazati kako ste osoba koja posjeduje integritet.

  Komentari

  S eksplozijom e-trgovine raste i broj skladišta diljem svijeta. Naime, s procijenjenih 151.000 skladišta u 2020. očekuje se rast na 180.000 skladišta do 2025....

  Komentari

  'Recite nam nešto o sebi' je pitanje koje nećete moći izbjeći ni na jednom intervjuu za posao.

  Komunikacija

  Konflikti su više nego samo nesporazumi, naime kod konflikata pojedinci osjećaju prijetnju sebi, te stoga ne možemo misliti kako će nestati sami od sebe.

  Oglasi

  Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.