Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Marketing i prodaja

6. Međunarodni festival dizajna Dan D

dan d

Šesti po redu međunarodni festival dizajna Dan D održat će se od 3. do 5. srpnja u prostorima bivše vojne bolnice u Vlaškoj ulici u Zagrebu, nastavljajući tako praksu oživljavanja napuštenih zagrebačkih prostora.

Arhiv dizajna

Nakon Dizajna i grada 2013. godine, u kompleksu bivše tvornice Gredelj, koji se bavio ulogom dizajna i dizajnera u urbanom kontekstu, te Dizajna na rubu 2014. godine koji je propitivao granice poimanja profesije, ove godine u bivšoj vojnoj bolnici u Vlaškoj 87, otvaramo raspravu o Arhivu dizajnate se pitamo što smo naučili, kako čitamo i reintepretiramo vlastito dizajnersko nasljeđe, kako bilježimo njegove fragmente i kakvu im novu narativnu strukturu dajemo te što nam to govori o našoj vlastitoj poziciji danas?

Tematski dio festivala tako će predstaviti niz karakteristično autorskih projekata koji su posljednjih godina na različite načine istraživali povijest dizajna. Dio tih projekata već je predstavljen javnosti, dio će  se predstaviti u novom obliku, a dio će biti premijerno predstavljen upravo na Danu D. Projekti će biti predstavljeni u širokom rasponu medija – od izložbi, timelinea, preko publikacija, plakata, instalacija, mini-kolekcija predmeta, fotografija i video-intervjua do drugih oblika dokumentacije. Kroz izložbu, predavanja i okrugli stol o ovoj temi pokušat će se ispitati mogućnost stvaranja hibridnog arhiva dizajna, koji bi u budućnosti povezao istraživačke autorske inicijative ne dovodeći u pitanje njihov integritet. Niz domaćih i stranih gostiju predstavit će i slična iskustva iz drugih disciplina, s fokusom na razloge, svrhu i metodologije arhiviranja i stvaranja nove dokumentacije kojom se dizajnerski fenomeni spašavaju iz zaborava i reaktualizira se diskurs o njima, bez obzira promatramo li ih na razini pojave, osobe, izuzetnog projekta, uzorka, skupa kompleksnih relacija ili sretnih slučajeva.

Young Balkan Designers

Temu nasljeđa dotiče i ovogodišnji natječaj regionalne izložbe Young Balkan Designers 2015, raspisan u okviru nedavno osnovane Balkanske dizajnerske mreže koju su zajednički pokrenuli Hrvatsko dizajnersko društvo, organizacija Mikser iz Beograda i Public Room iz Skopja. Izložba YBD 2015, pod sloganom Common Grounds također će biti postavljena na Danu D u sklopu turneje regijom i Europom. Uz samu izložbu radova, planirane su diskusije i predavanja s mladim autorima i predstavnicima proizvodne industrije u okviru programa Dizajn i poduzetništvo prvog dana festivala.

D-izložba i D-market

Svima poznata D-izložba Dana D ove godine predstavlja dvadestak natječajem izabranih najboljih mladih autora iz regije, koji se predstavljaju u širokom rasponu od naručenih ili samoiniciranih radova, mentoriranih ili samostalnih projekata te onih projekata i koncepata osmišljenih i realiziranih upravo za nastup na festivalu. Odabrani autori i njihovi projekti ponovno će ponuditi široku sliku unutar koje su zastupljena različita područja dizajnerskog i kreativnog djelovanja; od produkt dizajna i dizajna vizualnih komunikacija, modnog dizajna, dizajna interakcija, ilustracija, konceptualnih projekata, do onih rubnih projekata koji povezuju različite discipline. Vraća se i D-market, koji i ove godine u relaksiranoj atmosferi okuplja probrane domaće i regionalne dizajnerske brendove, nositelje malih, ali za podizanje ljestvice kvalitete, nezaobilaznih produkcija. D–Market je izvrsna platforma za promociju novih proizvoda, a dizajnerima i proizvođačima omogućuje direktnu komunikaciju s potencijalnim kupcima.

Radionice i popratne te gostujuće izložbe

Dizajniranje arhiva i Arhiviranje dizajna kroz korištenje različitih metodologija i medija od modnog do grafičkog i produkt dizajna do novih medija, teme su niza radionica koncipiranih posebno za ovogodišnje izdanje festivala. Gostujuće izložbe pak tradicionalno uključuju predstavljanje velikog broja fakulteta za dizajn i njhovih studenata iz čitave regije. Prilika je to za upoznavanje i umrežavanje mladih studenata, kao i komparativne valorizacije pojedinačnih doprinosa institucija regionalnoj sceni dizajna. Kao dio gostujućeg izložbenog programa u Vlaškoj 87, bit će predstavljena i izložba IIIDaward Internacionalnog instituta za informacijski dizajn u Beču.

Suradnje HDD-a s partnerima

Novost u programu Dana D je suradnja Hrvatskog dizajnerskog društva s Austrijskim institutom i Klovićevim dvorima, u kojima se održava Izložba suvremenog austrijskog dizajna Primijenjeno i svakodnevno, s popratnim predavanjem kustosice izložbe te također suradnja s Ministarstvom kulture i Francuskim institutom u okviru Festivala Rendez-vous koji donosi niz zanimljivih francuskih predavača.

Upotreba demilitariziranih prostora

Osim predavanja i okruglog stola na temu potrebe za sustavnim arhiviranjem dizajna, diskurzivni program će se baviti temom prenamjene demilitariziranih prostora, s naglaskom na kompleks bivše vojne bolnice u Vlaškoj u kojoj se održava ovogodišnji festival, te već dugo vremena prisutnom temom vezanom za potrebu mapiranja sektora dizajna i njegovog uključivanja u politike na višem institucionalnom nivou.

 

Pročitajte još:

Lifestyle

Maja Matas rođena je u Osijeku, a od studija živi u Zagrebu. Diplomirana je dizajnerica i doktorica znanosti.

Industrija

Sandro Užila jedan je od najtalentiranijih mladih dizajnera, dolazi iz Pule, a s tek navršenih 30 godina može se pohvaliti zavidnom listom vrhunskih projekata na kojim je imao prilike...

Komunikacija

Sizeovcima je pripalo zlato u kategoriji Pakiranje hrane i pića za ambalažu brašna Farina te srebro u kategoriji Pakiranje alkoholnih pića za Vina VK.

DOP

Uvodnom radionicom s 20 odabranih ambasadorica i ambasadora počeo je IKEA projekt održivijeg života kod kuće ‘Male promjene, velike uštede’. Održivim ambasadorima IKEA Hrvatska...

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.