Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Izdvojeno

Trogir: Vjetroelektrana Jelinak puštena u rad

ACCIONA Energia jučer je putem svojih Internetskih stranica izvijestila kako je na mrežu priključila vjetroelektranu Jelinak snage 30 MW, a riječ je instalaciji prvog projekta te kompanije u Hrvatskoj.

ACCIONA Energia jučer je putem svojih Internetskih stranica izvijestila kako je na mrežu priključila vjetroelektranu Jelinak snage 30 MW, a riječ je instalaciji prvog projekta te kompanije u Hrvatskoj.

U lipnju 2012. godine Ivan Vrdoljak, tadašnji ministar graditeljstva i prostornog uređenja, položio je kamen temeljac za građevinske radove za VE Jelinak na istoimenom brdu u trogirskom zaleđu. Radove na izgradnji u cijelosti je financirala splitska tvrtka EHN d.o.o., koja je u vlasništvu ACCIONA Energia. Tom prigodom investitori su izrazili izrazito nezadovoljstvo u aspektu administrativne procedure, naglasivši kako je pripremna faza projekta trajala gotovo 10 godina.

VE Jelinak najveća je vjetroelektrana smještena u Splitsko-dalmatinskoj županiji, na području Općine Marina i Općine Seget te je jedna od najvećih u Hrvatskoj. Čini ju 20 vjetroturbina, tehnologije ACCIONA Windpower, snage 1,5 MW.

Na Internetskim stranicama ACCIONA-Energia.com navedeno je kako će vjetroelektrana proizvoditi 81 milijun kWh električne energije što je dovoljno za opskrbu 30 tisuća kućanstava i zamjenjuje energiju dobivenu iz 48 tisuća barela nafte godišnje. Na stranicama je još navedeno kako će se proizvodnjom električne energije iz ove VE kompenzirati emisija 77.841 tona CO2.

ACCIONA Energia ima operativne projekte u 14 zemalja te projekte u razvoju u još 5 zemalja, a zaključno s krajem 2012. godine 34% ukupne instalirane snage vjetroelektrana ove tvrtke dolazi iz Španjolske.

O tvrtki ACCIONA Energia više informacija možete dobiti na ACCIONA-Energia.com.

Portal croenergo.eu/ENERGO MEDIA SERVIS

Napisao

Pročitajte još:

Energetika

Vjetroelektrana će biti probno puštena u rad krajem ove godine. Obuhvaćat će dvadesetak turbina jačine 1,5 megavata, ukupno 30 megavati, što je dovoljno za...

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.