Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Novosti

VIX indeks straha lagano pada – ulagači se ne boje nuklearke i Gadafija

U srijedu su na Wall Streetu vodeći indeksi porasli, ponajviše zahvaljujući rastu cijena dionica u rudarskom i energetskom sektoru, no trgovalo se oprezno. Dow Jones indeks ojačao je 0,56 posto, na 12.086 bodova, dok je S&P 500 porastao 0,29 posto, na 1.297 bodova, a Nasdaq indeks 0,54 posto, na 2.698 bodova…

U srijedu su na Wall Streetu vodeći indeksi porasli, ponajviše zahvaljujući rastu cijena dionica u rudarskom i energetskom sektoru, no trgovalo se oprezno. Dow Jones indeks ojačao je 0,56 posto, na 12.086 bodova, dok je S&P 500 porastao 0,29 posto, na 1.297 bodova, a Nasdaq indeks 0,54 posto, na 2.698 bodova...

VIX ‘indeks straha’ Čikaške burze opcija pokazuje da ulagači nisu više toliko nesigurni kao prošloga tjedna u vezi nuklearne krize u Japanu, rata u Libiji i nemira na Bliskom istoku.

No, mršav obujam trgovanja i neveliki dobici pokazuju da na tržištu ne vlada ni preveliki optimizam.

Na suzdržanost ulagača ukazuje mršav obujam trgovanja. Na Wall Streetu, American Stock Exchangeu i Nasdaqu vlasnika je jučer zamijenilo samo oko 7 milijardi dionica, znatno manje od dnevnog prosjeka od 8,09 milijardi.

Najnoviji podaci ne najavljuju oporavak američkog tržišta nekretnina. Jučer je objavljeno da je u veljači prodaja novih kuća u SAD-u pala za 17 posto, na samo 250.000 jedinica, znatno ispod razina koje analitičari smatraju normalnima.

S druge strane, jučer objavljeni podaci pokazuju da, mimo očekivanja, potražnja Amerikanaca za naftom i njezinim derivatima i dalje raste, unatoč snažnom rastu njihovih cijena.

Zbog toga je, kao i zbog nemira na Bliskom istoku, cijena ‘crnog zlata’ na burzi u New Yorku jučer porasla za 80-ak centi, na 105,75 dolara po barelu, najvišu razinu od rujna 2008. godine.

To je potaknulo rast cijena dionica energetskih kompanija, a kako su porasle i cijene drugih sirovina, S&P indeks rudarskog sektora bio je jučer najveći dobitnik, s rastom od 1,4 posto.

No, dok visoke cijene nafte i sirovina pozitivno utječu na energetske i rudarske kompanije, dugoročno loše utječu na rast gospodarstva.

– Tako visoke cijene sirovina možemo izdržati neko vrijeme, no dugoročno to ograničava rast gospodarstva – kaže Karl Mills, predsjednik tvrtke Jurika, Mills & Keifer Investment Partners.

I na europskim su burzama cijene dionica jučer porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,58 posto, na 5.795 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao 0,35 posto, na 6.804 boda, a pariški CAC 0,54 posto, na 3.913 bodova.


Napisao

Pročitajte još:

Lifestyle

Blog Lifehack tvrdi da su ljudi koji piju kavu uspješniji.

Komentari

Excel je postao neizostavan alat u poslovnim okruženjima diljem svijeta zbog svoje sposobnosti organizacije, analize i prezentacije podataka u raznolikim industrijama.

Komunikacija

Taj početni dojam nije uvijek najtočniji, ali ga je obično teško preokrenuti ili poništiti i često bude temelj za daljnji odnos između dvije osobe.

Ljudski resursi

Beznačajne sitnice, koju većina ignorira i dopušta da tijekom vremena izblijede, zapravo mogu biti jako važne u građenju karijere.

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.