Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Novosti

Adaptacijom kuće do veće zarade

pixabay.com

Vjerojatno ništa ne može probuditi sjećanja na neka davna vremena poput starih, kamenih kuća koje odišu starinom i neodoljivo podsjećaju na nekadašnji način života na Jadranu.

Na portalu Crozilla.com oglašen je velik broj novih i starih kamenih kuća, ali se, između ostalog, prodaju čak i kamene ruševine odnosno tek kameni zidovi ili temelji nekadašnjih kuća koje je vrijeme pojelo. Ovim starim ljepoticama dovoljno je malo „šminke“ koja može iznova probuditi njihovu ljepotu i učiniti ju bezvremenskom.

Putem portala Crozilla.com od početka ove godine, kamene su se kuće najviše pretraživale na području Splitsko-dalmatinske, Istarske, Primorsko-goranske i Šibensko-kninske županije. Stranci koji su za takve nekretnine pokazivali najveći interes najčešće su dolazili iz Njemačke, Slovenije i Velike Britanije.

Adaptacijom kuće do veće zarade

Pri kupnji starijih nekretnina, kupci često moraju biti spremni na naknadna ulaganja. Tako i pri kupnji starih kamenih kuća uvijek valja imati na umu dodatne troškove poput onih za adaptaciju, a u slučaju kupnje kamenih ruševina, treba računati na trošak cjelokupne izgradnje.
Dalibor Pahlić, direktor agencije Prestige Real Estate Krk d.o.o, kaže kako su na Krku traženije neuređene kamene kuće jer ih u ponudi ima više nego uređenih kamenih kuća.
Stare kamene kuće, na tržištu su uvijek aktualne, a kada im se renoviranjem vrati stari sjaj, mogu se i dobro prodati. Adaptirana kamena kuća poprima sasvim novu dimenziju, pa kada se uspješno renovira na način da zadovolji kriterije kvalitete i estetike može doseći i milijunsku cijenu. Putem portala za nekretnine i turizam Crozilla.com na području Jadrana prodaje se mnogo renoviranih kamenih ljepotica, a njihovi iznosi ponekad sežu čak i preko desetak milijuna kuna. Upravo su dobra lokacija, ali i mogućnost dodatne zarade pri prodaji jedan od glavnih razloga što stare, kamene nekretnine drže cijenu.
Takve su kuće danas vrlo tražene i prodaju se po vrlo visokim cijenama, a njihovu su vrijednost prepoznali i stranci. Jasminka Biliškov, vlasnica agencije Biliškov nekretnine d.o.o. za portal Crozilla.com rekla je kako su prije 7-8 godina Englezi i Mađari vrlo često kupovali nekretnine tog tipa, no danas su stali. Dodaje i kako je u splitskoj četvrti Varoš prodan velik broj starih kamenih kuća koje su preuređene za ljetni najam turistima. Kaže kako stranci vole boraviti u nekretninama ovog tipa, pa se one često kupuju i renoviranjem pretvaraju u hotele i hostele.

Kod prodaje kamenih kuća trebamo razlikovati stare neuređene ili uređene kamene kuće u unutrašnjosti otoka ili u povijesnoj jezgri turističkih mjesta kao Krk , Baška, Vrbnik kao i razlikovati manje skromnije kamene kuće ili kamene kuće bogatijih otočkih obitelji. Ako promatramo skromnije kamene kuće, uređene ili neuređene, kupce za takvu vrstu nekretnine čine kupci manje platežne moći koji traže nekretninu na moru za manje novaca. To su naši tradicionalni ‘vikendaši’: Hrvati, Slovenci, Česi, Talijani. Ako se radi o kamenim kućama sa potencijalom da se urede kao luksuzna destinacija sa svim komforom i kategorijom 4 ili 5 zvjezdica tada su to kupci iz inozemstva veće platežne moći ili naši poduzetnici koji investiraju u razvoj ruralnog turizma ili svoju vilu na moru.“ – rekao je Dalibor Pahlić. Prema njegovim su riječima na otoku Krku tražene sve destinacije, ali se bolje cijene postižu na lokacijama koje nisu preizgrađene ili sa pogledom na more.

Na portalu Crozilla.com moguće je pronaći kamene kuće koje se prodaju po cijenama od tek 30.000 eura, no s druge strane ima i onih čije cijene iznose preko 1.000.000 eura. Dalibor Pahlić kaže kako se neuređene kamene kuće prodaju od 30.000 do 300.000 eura, a uređene po puno većim cijenama.

Na cijeni i kamene ruševine

Pregledavajući oglase na portalu za nekretnine i turizam Crozilla.com, osim onih za prodaju starih kamenih kuća, nerijetko se mogu pronaći i oglasi za prodaju starih ruševina. Prodaja takvih nekretnina nije rijetkost, a najčešće ih kupuju ljubitelji starina, odnosno ljubitelji rustikalnog i tradicionalnog.
Kada su cijene nekretnina u pitanju, pri pomisli na stare, dotrajale kamene kuće ili tek ruševine, na pamet nam padaju mali iznosi, no nerijetko se, po ne baš niskim cijenama, prodaju i nekretnine koje nalikuju hrpi kamenja. Prema podacima portala Crozilla.com, velik se broj starih kamenih ruševina nalazi na dobrim lokacijama, najčešće u mjestima na moru, pa je u tom slučaju visoka cijena opravdana dobrom lokacijom.
Jasminka Biliškov za portal Crozilla.com navodi kako kupnja starih kamenih „ruševina“ nije nikakva novost, one su dosta tražene u manjim mjestima u Dalmaciji, a naročito na Dalmatinskim otocima. Dodaje kako su prepoznate vrijednosti ovakvih nekretnina, pa u slučaju njihove prodaje danas papirologija, odnosno ishođenje dozvola potrebnih za adaptaciju više nije velik problem.

Preporučujemo

Lifestyle

Iako brojevi variraju od situacije do situacije neupitno je da je govor tijela u prenošenju poruke jako bitan.

Lifestyle

Dulum zemlje, prva sezona dokumentarne serije u četiri nastavka, priča o izazovima i uspjehu hrvatskih “poljoprivrednika vizionara”.

Lifestyle

Samopouzdanje, kao i većina drugih vještina, može se naučiti i bitno poboljšati.

Upravljanje biznisom

Upravo su vam dali novi projekt i nemate ni najblažu ideju kako ćete ga napraviti na vrijeme. A naravno, ne dolazi u obzir da...

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.