Agro Arca od 19. do 21. listopada u Zagrebu

Od 19. do 21. listopada u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu održat će se poznati domaći sajam inovacija u poljoprivredi, prehrambenoj industriji i poljoprivrednoj mehanizaciji AGRO ARCA.

Novost je da će sajam ove godine biti održan zajedno s Međunarodnom izložbom inovacija ARCA u organizaciji Udruge inovatora Hrvatske i u suradnji s Međunarodnom federacijom nacionalnih saveza inovatora, Sveučilištem u Zagrebu, Hrvatskom zajednicom tehničke kulture i Nacionalnom i sveučilišnom knjižnicom.

Na ovogodišnjoj AGRO ARCI bit će predstavljene inovacije poljoprivrednih i prehrambenih proizvođača i inovatora iz cijele Hrvatske i inozemstva poput primjerice trubotrim glave za košenje tvrtke Amfes iz Samobora, Kućnog kompostera „Domko“ tvrtke Srijelac iz Karlovca, polutvrdog sira premazanog maslinovoim uljem i umotanog u lišće vinove loze grupe autora s Veleučilišta u Karlovcu te inovacije „Smart Solution“ grupe autora iz Libanona.

Ukupno će na izložbi ARCA i sajmu AGRO ARCA biti predstavljeno više od dvije stotine inovacije iz različitih područja ljudskog rada, od znanosti, tehnologije, elektrotehnike, preko medicine, poljoprivrede, prehrane do rekreacije i zabave.

„Jedna od glavnih poruka sajma i izložbe jest povezati proizvođače i inovatore odnosno gospodarstvenike s znanstvenom i akademskom zajednicom“ kažu u Udruzi inovatora Hrvatske. Zato je kao uvod u ova događanja na Sveučilištu u Zagrebu u srijedu održana tribina pod nazivom „Suradnja Sveučilišta i gospodarstva – primjer dobre prakse: tvrtka PIP“ u kojoj su sudjelovali rektor Sveučilišta prof.dr.sc. Damir Boras, državna tajnica u Ministarstvu poljoprivrede Marija Vučković, predsjednica Odbora za obrazovanje, znanost i kulturu Hrvatskog sabora Vesna Bedeković i osnivač i savjetnik Uprave PIP-a Ivan Bračić. Tribinu je moderirao prorektor za inovacije i transfer tehnologije Sveučilišta prof.dr.sc. Miljenko Šimpraga.

„Imamo puno niša u različitim područjima koja su konkurentna Europi kao što su pčelarstvo, ali i nešto drugo što rade mala poduzeća. Moramo naći pravu nišu, ali to mora biti poduprto dobrim istraživanjima. Nama je jako važno da Sveučilište u Zagrebu radi s gospodarstvenicima, to su dobre ideje, pokazuje se da Sveučilište daje svoj važan doprinos u društvu“, rekao je rektor Sveučilišta u Zagrebu Damir Boras.

„Surađivali smo s  Veterinarskim, Prehrambeno-tehnološkim,  Agronomskim,  Prirodoslovno  matematičkim  fakultetom  i  posljednjih  godina  s Farmaceutsko-biokemijskim fakultetom  Sveučilišta  u  Zagrebu.  Suradnja  sa  sastavnicama  Sveučilišta  u  Zagrebu odvija se kroz istraživanja i razvoj novih proizvoda, analitičkih metoda i stručnih predavanja i upravo zahvaljujući suradnji možemo se pohvaliti s inovativnim proizvodima i tehnološkim procesima za koje smo dobili nagrade i priznanja diljem svijeta“ istaknuo je osnivač PIP-a, odnedavno i predsjednik Udruge inovatora Hrvatske.”

U Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici s inovacijama će se predstaviti i druge uspješne inovativne tvrtke, samostalni inovatori, udruženja inovatora te znanstvene institucije i fakulteti iz Hrvatske, BiH, Srbije, Slovenije, Rumunjske, Poljske, Mađarske, Kine, Irana i Libanona.

Podijeli

Odgovori

Top