Agrokor najveća hrvatska tvrtka i 25. u srednjoj Europi

Agrokor najveća hrvatska tvrtka i 25. u srednjoj Europi

Na ovogodišnjoj listi 500 najvećih tvrtki u srednjoj Europi po prihodima od prodaje koju je u četvrtak 10. rujna objavila konzultantsko-revizorska tvrtka Deloitte nalazi se 11 hrvatskih tvrtki. Najbolje je plasiran koncern Agrokor, koji je zamijenio Inu kao vodeću hrvatsku tvrtku te na listi 500 najvećih zauzeo odlično 25. mjesto.

Kod hrvatskih banaka i osiguravajućih kuća poredak je ostao nepromijenjen u odnosu na prošlu godinu pa su vodeće i dalje Zagrebačka banka i Croatia osiguranje.

Prevladava energetika

Prvih deset mjesta na ljestvici zauzimaju uglavnom tvrtke iz sektora energetike pa prvo mjesto i dalje čvrsto zauzima poljski naftni gigant PKN Orlen. Slijede mađarski MOL i ukrajinski Metinvest, koji je ujedno i najbolje rangirani predstavnik sektora proizvodnje. Najbrojnije su na listi upravo tvrtke iz sektora energetike, kojih ukupno ima 151, a iza njih slijede tvrtke iz sektora robe široke potrošnje, transporta te proizvodnje.

Hrvatske tvrtke na listi 500 najvećih uglavnom dolaze iz sektora maloprodaje, energetike i telekomunikacija. Osim Agrokora (25.) i Ine (27.), na listu 500 najvećih od hrvatskih su se tvrtki plasirali još i Konzum (106.), HEP grupa (119.), HT (149.), Pliva (351.), T-mobile (366.), HEP – proizvodnja (433.), VIPnet (445.) i Podravka (453.).

Bez tvrtki iz BiH

Od zemalja iz naše uže regije, na listi je najzastupljenija Slovenija sa čak 22 tvrtke. Među njima je najviše plasirana Petrol-grupa, a iza nje Mercator. Od šest kompanija iz Srbije, na najvišoj se poziciji nalaze Naftna industrija Srbije i Elektroprivreda. Jedina je makedonska tvrtka na listi rafinerija nafte OKTA, a iz Bosne i Hercegovine te Crne Gore ni ove se godine nijedna tvrtka nije uspjela plasirati na listu 500 najvećih.

“U prva tri kvartala 2008. gospodarstva u zemljama srednje Europe kontinuirano su rasla a ekonomska je situacija bila relativno povoljna u usporedbi s onom u Sjedinjenim Državama i zapadnoj Europi. Prosječni prihod dvije trećine Top 500 srednjoeuropskih tvrtki porastao je za 20 posto u odnosu na 2007. No utjecaj globalne ekonomske krize u regiji postao je vidljiv u zadnjem kvartalu 2008., a izraženije se počeo osjećati u prvom kvartalu ove godine. U tom je razdoblju čak 76 posto tvrtki s liste pretrpjelo smanjenje prihoda u odnosu na prvi kvartal 2008., i to prosječno za 23 posto”, komentira Ivica Krešić, direktor u Odjelu za financijsko savjetovanje u Deloitteu.

Više na Banka.hr

Podijeli

Odgovori

Top