Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Energetika

Air France smanjio emisiju CO2 za gotovo 45% na svoja dva leta

Air France je 13. travnja pokrenuo “Air France ACT”, program koji predstavlja novi put dekarbonizacije s ciljem smanjenja emisije CO2 po putniku /km za 30% do 2030. u odnosu na 2019., odnosno 12% manje ukupnih emisija.

Air France je 13. travnja pokrenuo “Air France ACT”, program koji predstavlja novi put dekarbonizacije s ciljem smanjenja emisije CO2 po putniku /km za 30% do 2030. u odnosu na 2019., odnosno 12% manje ukupnih emisija. Tvrtka danas istovremeno provodi niz akcija na svoja dva leta koja polaze iz Pariza-Charles de Gaulle kako bi pokazala načine na koje se ovaj cilj može postići.

Ovaj projekt dio je “SkyTeam Sustainable Flight Challenge”, inicijative koja ima za cilj poticanje inovacija pozivanjem zračnih prijevoznika članica saveza za obavljanje ekološki najodgovornijih letova od 1. do 14. svibnja 2022. godine.

Koraci kompanije Air France :

  • mjeriti i pokazati učinkovitost metoda koje su već implementirane i dokazane, kao što su zrakoplovi nove generacije, održivo zrakoplovno gorivo (SAF), eko-pilotiranje i korištenje električne rampe i opreme za transport tereta
  • istražiti nove mogućnosti koje bi se mogle iskoristiti u budućnosti, kao što je opsežna upotreba umjetne inteligencije za optimizaciju putanja leta ili korištenje autonomnih traktora za prijevoz prtljage,
  • ponuditi kupcima održiviji, lokalni i sezonski catering, ograničavanje otpada tako da putnici mogu odabrati jelovnik prije leta, ograničiti korištenje plastike za jednokratnu upotrebu (korištenje održivije ugostiteljske opreme (upaljač, kolica za hranu nove generacije, pladnjevi za recikliranje, stolno posuđe od celuloze, FSC drveni pribor za jelo, papirnate čaše, uklanjanje pojedinačnih plastičnih boca.) Selektivno sortiranje u zrakoplovu: sortiranje plastičnih boca, kutija za sokove i limenki.

Spomenute aktivnosti su se odvijale na dva komercijalna leta, jedan za Montreal kojim je upravljao Airbus A350 3. svibnja 2022., a drugi za Lisabon 4. svibnja 2022., kojim je upravljao Airbus A220. Ovi zrakoplovi najnovije generacije, koji su u središtu strategije obnove flote Air Francea, troše 20 do 25% manje goriva od zrakoplova prethodne generacije. Njihov otisak buke smanjen je za trećinu. Do 2030. ovi će zrakoplovi činiti 70% flote Air Francea, u usporedbi sa 7% danas, zahvaljujući ulaganju od milijardu eura godišnje od sada do 2025.

Let za Montreal bio je opskrbljen sa 16% održivog zrakoplovnog goriva (SAF), a let za Lisabon s 30% SAF-a, u usporedbi s 1% koji se trenutno koristi na letovima iz Francuske prema važećim propisima. Ova nefosilna goriva proizvode se od biomase kao što je rabljeno ulje za kuhanje. Stoga se ne natječu s prehrambenim lancem i dopuštaju prosječno smanjenje emisije CO2 od 80% u usporedbi s konvencionalnim gorivom tijekom cijeloga životnoga ciklusa.

50% manje emisije CO2

Korištenje ovih metoda omogućilo je smanjenje emisije CO2 od blizu 45% na svakom od dva leta.

Informacije dobivene analizom brojki, kao što je razina smanjenja emisije CO2 za svaku aktivnost, kao i povratne informacije kupaca prisutnih na oba leta, koristit će se za razmatranje najprikladnijih načina za ograničavanje ugljičnog otiska planiranih operacija Air Francea u budućnosti. Rezultati će biti podijeljeni s drugim zračnim prijevoznicima iz saveza SkyTeam koji su sudjelovali u SkyTeam Sustainable Flight Challengeu.

Cijela Air France strategija zaštite okoliša može se pogledati na namjenskoj web stranici: airfranceact.airfrance.com


Pročitajte još:

Ekonomija

Bilo da želite uvesti neke promjene u svoju firmu ili tek razmišljate o njenu osnivanju, kao prvo morate imati konkretnu viziju.

Osobne financije

Bilo da si zarađenim novcem želite priuštiti dugo priželjkivani automobil ili ga pak planirate uložiti u kupovinu nekretnine ili dionica, važno je steći naviku...

Financije

Postoji dobar način zaštite imovine u doba recesije pomoću kojeg se svatko može pripremiti na vrijeme te od recesije možda i zaraditi, tvrdi Josip...

Lifestyle

Koncentracija je, najjednostavnije rečeno, sposobnost osobe da usredotoči misli u jednom smjeru na duže vrijeme, bez da je ometaju ostali signali iz okoline. Nemogućnost...

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.