Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Novosti

Ako se uvede nova naknada HT smanjuje investicije i diže cijene mobilnih usluga

Ako hrvatska Vlada uvede dodatnu naknadu za telekom operatore to će biti novo opterećenje koje će negativno utjecati na zaposlenost i poslovanje Hrvatskog telekoma (HT), ali i na sve planove investicija koje će, ako do toga dođe, morati značajno smanjiti, izjavio je predsjednik Uprave i glavni direktor HT-a Davor Tomašković.

Ako hrvatska Vlada uvede dodatnu naknadu za telekom operatore to će biti novo opterećenje koje će negativno utjecati na zaposlenost i poslovanje Hrvatskog telekoma (HT), ali i na sve planove investicija koje će, ako do toga dođe, morati značajno smanjiti, izjavio je predsjednik Uprave i glavni direktor HT-a Davor Tomašković.

Ističući da HT želi da održivost poslovanja bude zagarantirana i da investiraju planirane iznose, Tomašković je dodao i da stoga nemaju druge mogućnosti nego da takvo povećanje naknada uključe u cijene mobilnih usluga HT-a što bi značilo i njihov porast.

Tomašković je to izjavio na upit novinara po završetku današnje Glavne skupštine HT-a održane u sjedištu HT-a u Zagrebu, što je ujedno bilo i njegovo prvo pojavljivanje pred javnosti i novinarima otkako je početkom ove godine preuzeo dužnost čelnog čovjeka HT-a.

Plan investicija vezan je i za današnju odluku Glavne skupštine HT-a da se dio lanjske neto dobiti ili 694 milijuna kuna (od ukupnih 1,43 milijarde kuna neto dobiti) upotrijebi za povećanje temeljnog kapitala HT-a s ciljem značajnog ulaganja u razvoj kompanije.

To je ujedno i prvi put nakon niza godina da je Uprava i NO HT-a Glavnoj skupštini predložila donošenje odluke o smanjenoj dividendi (od 9 kuna po dionici, za što je određeno 736,9 milijuna kuna od lanjske neto dobiti) te da se reinvestira dio neto dobiti u temeljni kapital.

Cilj toga je, po riječima Tomaškovića, da se preokrenu silazni rezultati, pad prihoda i dobiti HT-a, ali i znatno uloži u razvoj kompanije, prije svega u mrežnu infrastrukturu te u širenje proizvoda i usluga HT-a u Hrvatskoj i regiji.

Podsjetio je i da su već ranije najavili da će HT ove godine ulagati preko milijardu kuna.

Novinari su ga i pitali o ‘velikom danu’, kako se priča, za HT u ovoj godini, 1. srpnju, kada prestaje važiti sadašnji kolektivni ugovor, na što je Tomašković odgovorio da je točno da taj ugovor tada prestaje važiti te da počinju pregovori za novi kolektivni ugovor.

Sve ostalo je u vezi toga označio trenutnim spekulacijama, pa i ‘priče’ da će puno ljudi dobiti otkaze u HT-u (po nekim pričama i gotovo polovica u dugoročnom razdoblju), dodavši da je socijalni dijalog u HT-u i do sada bio dobar i da je njegov cilj da tako i ostane.

Kazao je i da ovog trenutka nemaju nikakvih planova oko broja i rokova za eventualno smanjenje zaposlenih ove godine, dodavši da u HT-u ima puno izvrsnih stručnjaka s kojima je zagarantirana budućnost HT-a kojeg vidi i kao preferirani izbor korisnika za sve telekom usluge na ovom tržištu.

Na upit jeli se HT uključio u proces kupnje Telekoma Slovenije, za što je ovih dana završio rok za predaju ponuda, odgovorio je da HT ne može komentirati taj proces, ali da kontinuirano procjenjuju mogućnosti organskog i širenja akvizicijama.

Napisao

Pročitajte još:

DOP

Kampanja je usmjerena na podizanje svijesti o važnosti smanjenja otpada od hrane u kućanstvima

Turizam

Terme Sveti Martin ponovo dokazuju kako su lider razvoja turizma na sjeveru Hrvatske, što potvrđuje nova prestižna međunarodna nagrada, dodijeljena od strane organizacije ESPA...

Financije

Indeks digitalnih plaćanja pruža holistički pregled digitalizacije plaćanja potrošača u Hrvatskoj kroz tri dimenzije, tzv. podindeksa – infrastrukturu, upotrebu i znanje potrošača – sve...

Novosti

U istraživanju o stresu na poslu MojPosao portala sudjelovalo je gotovo 2.000 ispitanika.

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.