Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Novosti

Amerikanci sve špijuniraju, pazite što i kome pišete

Američka Agencija za nacionalnu sigurnost (NSA) i FBI izravno su spojeni na glavne servere devet vodećih internetskih tvrtki, što istražiteljima omogućuje pregledavanje elektroničke pošte, fotografija i ostalih dokumenata kojima mogu pratiti pojedince i njihove kontakte

Američka Agencija za nacionalnu sigurnost (NSA) i FBI izravno su spojeni na glavne servere devet vodećih internetskih tvrtki, što istražiteljima omogućuje pregledavanje elektroničke pošte, fotografija i ostalih dokumenata kojima mogu pratiti pojedince i njihove kontakte

Američka Agencija za nacionalnu sigurnost (NSA) i FBI izravno su spojeni na glavne servere devet vodećih internetskih tvrtki, što istražiteljima omogućuje pregledavanje elektroničke pošte, fotografija i ostalih dokumenata kojima mogu pratiti pojedince i njihove kontakte, objavio je u četvrtak The Washington Post.

Visoko povjerljivi protuteroristički program PRISM dosad nije bio javno poznat. Neimenovani izvor iz američke vlade potvrdio je Reutersu postojanje programa.

List piše da u njemu sudjeluju globalni igrači iz Silicijske doline: Microsoft, Yahoo, Google, Facebook, PalTalk, AOL, Skype, YouTube i Apple.

Ta je vijest objavljena istoga dana kada i navodi britanskog lista The Guardian da američka vlada prikuplja snimke telefonskih razgovora milijuna Amerikanaca u sklopu borbe protiv terorizma.

Visoki dužnosnik američke administracije izjavio je da se informacije prikupljene vladinim programom nadzora, koji koristi servere internetskih kompanija, odnose isključivo na ne-Amerikance koji žive izvan SAD-a.

Zakon koji omogućava prikupljanje podataka putem toga programa ne dopušta da cilj bude američki državljanin ili osoba koja se nalazi u SAD-u, rekao je neimenovani dužnosnik.

“Taj je program nedavno odobrio Kongres nakon opsežne rasprave. Informacije prikupljene programom su među najvažnijim i najvrijednijim obavještajnim informacije koje prikupljamo i koriste se za zaštitu našega naroda od različitih prijetnji”, istaknuo je.

U priopćenjima objavljenima kasno u četvrtak, Google, Apple, Yahoo i Facebook opovrgnuli su da je vlada imala “izravan pristup” njihovim glavnim serverima.

“Google vodi veliku brigu o sigurnosti naše baze podataka. Podatke o korisnicima otkrivamo vladi u skladu sa zakonom i sve takve zahtjeve razmatramo vrlo pozorno. S vremena na vrijeme pojavljuju se priče kako smo vladi omogućili “stražnji ulaz” u naše sustave, no Google nema “stražnji ulaz” za pristup vlade privatnim podacima korisnika”, stoji u priopćenju kompanije.

“Zaštita privatnosti naših korisnika i njihovih podataka najviši je prioritet Facebooka. Nijednoj vladinoj agenciji ne dopuštamo izravan pristup Facebookovim serverima”, priopćio je direktor za sigurnost tvrtke Joe Sullivan.

“Kada Facebooku stigne zahtjev za podacima ili informacijama o nekom pojedincu, mi pozorno razmatramo jesu li oni u skladu sa zakonom i pružamo informacije samo u onom opsegu koji nalaže zakon”, dodao je Sullivan.

Prema pisanju The Washington Posta, program je pokrenut 2007. u mandatu bivšeg predsjednika, republikanca Georgea Busha i značajno se proširio u administraciji aktualnog predsjednika Baracka Obame.

List navodi da posjeduje kopije dijapozitiva o operaciji Silicijska dolina, namijenjene višim analitičarima u Agenciji za nacionalnu sigurnost.

U njima se novo oruđe opisuje kao naplodniji izvor informacija za predsjednikov dnevni briefing u kojem su se prošle godine podaci iz PRISM-a citirali 1.477 puta.

Internetske kompanije svjesno sudjeluju u programu i na jednom dijapozitivu NSA-e su navedene redom kojim su mu pristupile, počevši s Microsoftom u rujnu 2007. i završavajući s Appleom u kolovozu 2012.

The Washington Post tvrdi da je kopije PowerPoint prezentacije o PRISM-u i druge materijale dobio od obavještajca koji je želio otkriti ono što smatra grubim narušavanjem privatnosti.


Napisao

Pročitajte još:

Ekonomija

Bilo da želite uvesti neke promjene u svoju firmu ili tek razmišljate o njenu osnivanju, kao prvo morate imati konkretnu viziju.

Financije

Postoji dobar način zaštite imovine u doba recesije pomoću kojeg se svatko može pripremiti na vrijeme te od recesije možda i zaraditi, tvrdi Josip...

Komunikacija

Jeste li nekada imali osjećaj da ste donijeli neku odluku ili postupili protiv svoje volje pod utjecajem ponašanja ili riječi nekog drugoga, a samo...

Lifestyle

Što su o inspiraciji rekli pisci, pjesnici, skadatelji...

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.