Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Novosti

Amerikanci u Njemačku uložili 130 milijardi eura, a žale se na birokraciju

Potrebne su promjene u školstvu, a investitore smeta i suviše velika i spora birokracija te zahtijevaju liberalniju politiku useljavanja stručne radne snage iz inozemstva

Potrebne su promjene u školstvu, a investitore smeta i suviše velika i spora birokracija te zahtijevaju liberalniju politiku useljavanja stručne radne snage iz inozemstva

Američke firme poput Forda, IBM-a, McDonaldsa u Njemačkoj su investirale oko 130 milijardi eura što nedvojbeno upućuje na ocjenu da je Njemačka atraktivna za investicije. No, je li to točno? Američki investitori upozoravaju na manjkavosti, javlja DW.

Jednom godišnje američka gospodarska komora u Njemačkoj provodi anketu među investitorima o situaciji i perspektivama privrede u zemlji, te o uvjetima poslovanja. Na ovogodišnjem “X. AmCham Business Barometer” je sudjelovalo 58 uglavnom velikih firmi. One zajedno zarade godišnje 95 milijardi eura u Njemačkoj i zapošljavaju oko 240.000 ljudi.

Dok je njihova prognoza za prošlu godinu bila oprezna, za ovu godinu su predviđanja optimističnija. “Doista pozitivno u ovoj studiji je to što američki investitori ne samo da vjeruju u pozitivan razvoj u Njemačkoj, već prema tome orijentiraju i svoje strateške planove razvoja i daljnjih investicija. To je izraz uvjerenosti da će se i ubuduće iz Njemačke moći dobro planirati i razvijati poslovi”, kaže Bernhard Mattes, potpredsjednik američke gospodarske komore u Njemačkoj, AmCham Germany.

Njemačka se odmara

Dvije od tri firme računaju s rastom prometa, a više od trećine njih najavljuju nove investicije i otvaranje novih radnih mjesta. Investitori su uvjereni u snagu Njemačke kao mjesta proizvodnje, napominje Mattes.

Ali pogled u budućnost nije samo ružičast. Američki investitori smatraju da je najveće europsko gospodarstvo pretjerano samozadovoljno. Po mišljenju Klausa Fuesta iz firme za financijsko savjetovanje Roland Berger, koja je provela anketu po narudžbi AmCham-a, to je vidljivo i u brojnim razgovorima koji su vođeni s američkim poslodavcima. “Investitori kažu da je Njemačka doduše vrlo uspješna, ali se istovremeno sada odmara na svojim lovorikama.”

Njemačka je dosada vrlo dobro prebrodila krizu i gotovo se o njoj može govoriti kao o profiteru krize, kaže Fuest. Zemlja ima jaku industrijsku bazu, svjetski je prvak u izvozu i rekordni obujam izvoza iz prošle godine u ovoj godini čak još nadmašuje. “To je sve jako dobro, ali istovremeno se premalo toga u zemlji događa i nama prijeti opasnost pada u istu zamku u koju smo bili upali već krajem devedesetih.”

Više obrazovanja, manje birokracije

85 posto američkih firmi smatra da postoji velika ili čak vrlo velika potreba za daljnjim reformama u zemlji, ukoliko se želi zadržati konkurentnost na svjetskom tržištu. Država i privreda se moraju dalje razvijati, smatra potpredsjednik američke gospodarske komore Bernhard Mattes. Reforme nisu nešto što je moguće danas započeti a sutra završiti – to je kontinuirani proces koji traje.

Sasvim na vrhu liste potrebnih reformi je zahtjev za boljim školama u obrazovnom sustavu koji bi bio više centraliziran. Mnogi učenici koji završe gimnaziju nisu spremni na izučavanje zanimanja i zaposlenje. A osim toga je vrijeme izobrazbe toliko dugo da su osobe koje po stjecanju kvalifikacije počinju raditi već zaboravile ono što su učile na početku školovanja. Osim toga američke investitore u Njemačkoj smeta suviše velika i suviše spora birokracija te zahtijevaju liberalniju politiku useljavanja stručne radne snage iz inozemstva.

Cijene energije plaše investitore

Amerikanci se pribojavaju i sve viših cijena energije u Njemačkoj. Ukoliko se taj trend nastavi industrijske će grane koje troše velike količine električne energije dobro razmisliti hoće li ostati u Njemačkoj, upozorava Bernhard Mattes. “To se već vidi i u spremnosti na investicije u tim branšama, primjećuje se izvjesna suzdržanost i sve veća spremnost da se ide u druge zemlje. To je opasno i tom se trendu treba suprotstaviti.”

Iz američke perspektive je Njemačka samo jedna od zemalja unutar Europe. Pri donošenju odluke hoće li se investirati u Njemačkoj, Francuskoj, Italiji ili nekoj drugoj zemlji nacionalne granice ne igraju veliku ulogu, naglašava Mattes. Puno važniji su uvjeti poslovanja u pojedinim zemljama.


Napisao

Pročitajte još:

Lifestyle

Blog Lifehack tvrdi da su ljudi koji piju kavu uspješniji.

Komentari

Excel je postao neizostavan alat u poslovnim okruženjima diljem svijeta zbog svoje sposobnosti organizacije, analize i prezentacije podataka u raznolikim industrijama.

Komunikacija

Taj početni dojam nije uvijek najtočniji, ali ga je obično teško preokrenuti ili poništiti i često bude temelj za daljnji odnos između dvije osobe.

Ljudski resursi

Beznačajne sitnice, koju većina ignorira i dopušta da tijekom vremena izblijede, zapravo mogu biti jako važne u građenju karijere.

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.