Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Ekonomija

Analiza Black Friday 2022: kupnja potrošačke elektronike pala u drugi plan, najtraženiji mali kućanski aparati, bijela tehnika i knjige

Prema novim podacima Jeftinije.hr, portala za usporedbu cijena u web trgovinama ove je godine zabilježen manji pad potražnje za vrijeme Crnog petka i to od 11 %.

Prema novim podacima Jeftinije.hr, portala za usporedbu cijena u web trgovinama ove je godine zabilježen manji pad potražnje za vrijeme Crnog petka i to od 11 %. Najveće iznenađenje bila je činjenica da su najmanje traženi bili proizvodi koji se tradicionalno najviše kupuju za vrijeme Crnog petka poput televizora, mobitela, laptopa i pametnih satova dok su među najtraženijima bili usisavači, sušilice, perilice rublja i parfemi.

Najveće iznenađenje ovogodišnjih Black Friday kupnji bili su proizvodi iz segmenta bijele tehnike i malih kućanskih aparata“, otkrio je Michal Buzek, voditelj analitike u Heureka Grupi, dodajući: „S druge strane, potrošači su najmanje interesa pokazali prema tradicionalno popularnim kategorijama proizvoda poput laptopa, mobitela ili robotskih usisavača“.

Najveći ovogodišnji hit bile su knjige s potražnjom većom od 1100 %, odvlaživači zraka za kojima je potražnja porasla više od 100 % te muške jakne koje su bile 85 % traženije nego prošle godine. Među najpopularnijim kategorijama našli su se još usisavači (+40%), perilice rublja (+27%), sušilice rublja (+9%) te parfemi (+27%). Najveći pad potražnje, u odnosu na prošlu godinu, zabilježen je u kategorijama mobitela (-13%), televizora (- 20%), pametnih satova (- 20%), laptopa (-32%) te robotskih usisavača (-56%).

Iako su Black Friday akcije uglavnom završile, vrhunac online prodaje se tek očekuje u iduća dva tjedna. „Uz Black Friday, drugi i treći ponedjeljak u prosincu su najjači dani u godini. Naši podaci pokazuju da potrošači uglavnom koriste slobodno vrijeme vikenda za istraživanje i usporedbu proizvoda, a glavninu kupnji obavljaju početkom tjedna“. Specijalizirane podstranice za kupnju božićnih poklona poput pokloni.jeftinije.hr svojim dizajnom i funkcionalnostima nedvojbeno privlače sve veću pažnju potrošača i sve su uobičajenija početna točka kupovine.

Najkasniji datum za ovogodišnje blagdanske online narudžbe ovisi o pojedinim trgovcima i dobavljačima, ali za opuštenu božićnu kupnju preporuka je da se narudžbe obave do 18. prosinca kako bi sve bilo dostavljeno na vrijeme: „Naravno, važno je provjeriti jesu li željeni proizvodi na zalihama u trgovini i koji je način dostave dostupan u pojedinoj web trgovini“, napomenuo je Michal Buzek iz Heureka Grupe.

Pročitajte još:

Ljudski resursi

Iskoristite svoj potencijal i pronađite posao po svojoj mjeri!

Financije

U svrhu poboljšanja financijske pismenosti učenika od 5. do 8. razreda osnovne škole, Institut za financijsko obrazovanje Štedopis, uz podršku Ministarstva znanosti i obrazovanja,...

Financije

Pitanje je hoće li euro uopće postojati za nekoliko desetljeća.

Financije

Čak 70 posto ispitanih poduzetnika smatra da će nedavno uveden euro pozitivno utjecati na poslovanje njihove tvrtke, pokazalo je istraživanje Poduzetnički barometar koje je...

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.