Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Novosti

Analiza realnog sektora – jačajmo edukaciju u obrtima, malim i srednjim poduzećima

Rezultati analize edukativnih potreba malih i srednjih poduzeća i obrtnika pokazali su kako je i dalje potrebno raditi na informatičkoj obrazovanosti kao i na jačoj informiranosti o korištenju državnih potpora za obrazovanje, posebice kod obrtnika. Istaknula je to pomoćnica direktorice Centra za razvoj ljudskih potencijala Hrvatske gospodarske komore Vesna Štefica na današnjem predstavljanju rezultata te analize…

Rezultati analize edukativnih potreba malih i srednjih poduzeća i obrtnika pokazali su kako je i dalje potrebno raditi na informatičkoj obrazovanosti kao i na jačoj informiranosti o korištenju državnih potpora za obrazovanje, posebice kod obrtnika. Istaknula je to pomoćnica direktorice Centra za razvoj ljudskih potencijala Hrvatske gospodarske komore Vesna Štefica na današnjem predstavljanju rezultata te analize...

Nužna je također, kazala je, veća suradnja malih i srednjih poduzeća s znanstvenim i obrazovnim institucijama.

Istraživanje je provedeno u razdoblju od rujna do listopada prošle godine i u njemu su odabrana poduzeća i obrtnici trebali ispuniti upitnik s 12 pitanja.

Upitnik na bazu HGK

Upitnik je popunilo 973 (ili 26,6 posto) od ukupno 3.656 malih i srednjih poduzeća iz baze HGK, a njih 784 ili 21,4 posto je popunilo anketu u cijelosti. U istraživanju je sudjelovalo 399 obrtnika.

U odnosu na analizu provedenu 2009. može se primjetiti velik utjecaj gospodarske krize na razvoj malog i srednjeg poduzetništva. Tako je lani 33 posto poduzeća zabilježilo rast poslovanja, za razliku od 2009. kada je takvih bilo 69 posto.

Što se tiče korištenja državnih potpora istraživanje je pokazalo da je lani u odnosu na 2009. evidentan rast korištenja potpora, no još uvijek je velik udio poduzeća koje te potpore uopće ne koriste.

Neinformiranost o postojanju državnih potpora u obliku sufinanciranja obrazovnih programa glavni je razlog njihova nekorištenja, navelo je 37 posto ispitanika iz redova malih i srednjih poduzetnika.

Neinformiranost priječi obrtnike u dobivanju potpora

Obrtnici pak gotovo uopće ne koriste državne potpore za razvoj i obrazovanje zaposlenika, a kao glavni razlog su naveli neinformiranost.

Stoga treba raditi na promoviranju tih mogućnosti u široj javnosti kao i educiranju rukovodećih ljudi o važnosti obrazovanja u poslovanju, rečeno je.

Potpredsjednica HGK Vesna Trnokop Tanta je istaknula kako je obrazovanje važan instrument u približavanju europskim integracijama te kako je gospodarska kriza pokazala da opstaju oni koji ulažu u obrazovanje, istraživanje i razvoj.

Vlatka Mlakar iz Ministarstva gospodarstva, rada i poduzetništva naglasila je kako će ministarstvo i dalje svojim programima poticati obrazovanje u obrtništvu, malom i srednjem poduzetništvu te raditi na povezivanju obrazovanja, gospodarstva i tržišta rada.

Najavljeno je da će analiza edukativnih potreba malih i srednjih poduzeća i obrtnika za 2011. godinu biti provedena u svibnju.

Napisao

Pročitajte još:

Edukacija

Pred punom Laubom održano je 3. izdanje međunarodne konferencije HGK „Podržimo održivo 2022: Zajedno za otporniju budućnost“.

Ekonomija

Veliki porast cijena građevinskog materijala i proizvoda stvorio je ozbiljne probleme na tržištu prošle godine.

Ekonomija

Goran Šaravanja, makroekonomski konzultant s bogatim iskustvom rada u velikim kompanijama poput Zagrebačke banke i INA-e, od 1. lipnja postaje novi glavni ekonomist Hrvatske...

Komentari

Bliži se kraj nastavne godine, a time i donošenje važne odluke za tisuće osmaša diljem Hrvatske – koju srednju upisati. Tim povodom razgovarali smo...

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.