Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Alen Kovačević

Antivirusna zaštita računala za malog poduzetnika

Antivirusna zaštita? Što je to? Tko osim stručnjaka dana razumije razliku između antivirusa, antispywarea, firewall-a, internetskih prevara i ostaloga. Pa malo tko, naravno – a kako onda odabrati, kako se braniti od toga, treba li se braniti uopće, kupiti ili imati besplatno, kako znam da to sve uopće radi… Pa idemo redom.

Antivirusna zaštita je obavezna i svako računalo je treba imati. Naravno smijete imati samo jedan antivirusni program koji uvijek u pozadini provjerava sve vaše akcije i skenira sve datoteke i sav internet promet i na taj vas način štiti od zloćudnog programa koji bi vrlo rado sjeo na vaše računalo, kopirao se okolo, i prijetio vam ili krao podatke. Takva zaštita se zove rezidentna ili stalna zaštita. Zašto samo jedna? Pa kada bi stavili dva različita takva programa oni bi jedan drugoga skenirali u beskonačnost i to u praksi završi totalnim usporavanjem računala. U prijevodu – stavite dva komada i nema šanse da više radite na tom kompjuteru.

Kako odabrati antivirusni program – pa jednostavno, rekao bih, bilo koji je danas dovoljno dobar, birajte po cijeni. Znam da se mnogi neće složiti sa mnom, ali za vas koji ste spremni tražiti po internetu, pročitajte usporedbe, analize i ostalo. Za malog poduzetnika, predlažem da bira po cijeni, pogotovo ako ima potrebu za kupnjom 3 ili više komada. Naravno razumijete da za svako računalo u vašoj firmi treba jedna licenca antivirusnog programa i da ne postoji jedno mjesto gdje se to stavi pa da sve radi? Naravno da sve morate imati i licencirano, sa računima i antivirusni programi se moraju svake godine ponovo kupiti pa ih obavezno planirajte u godišnji trošak.

Besplatni antivirusni programi? Pa postoji samo jedan i to je Microsoft Security Essentials program kojeg možete instalirati samo ako koristite Windows operativni sustav (napredniji). Kako danas većina pouzeća ima Windowse, to je možda prihvatljivo rješenje. Njegov nedostatak je to što za sada nema centralnu konzolu kojom možete upravljati i provjeravati više računala, no za njegovu cijenu to je prihvatljivo. Moram priznati da se do sada nikada nisam usudio ostaviti taj Microsoftov proizvod na nekom računalu – no kažu da je u redu – pa ako ne želite uložiti cca 1000 Kn po računalu – probajte i javite.

Ostali antivirusi nisu besplatni! Ako ste pročitali Avast free edition ili AVG Free – oni su besplatni samo za osobnu upotrebu dakle nikako za upotrebu na računalu koje je vlasništvo bilo koje firme, obrta ili bilo kojeg drugog pravnog entiteta (sa izuzetkom nekih škola, javnih udruga….) Dakle njih morate platiti ako ih legalno želite koristiti. U protivnom riskirate solidnu kaznu ako vam dođu provjeriti licence softwarea (više na www.bsa.org).

Ok sada smo samo zagrebli površinu sa antivirusima, idemo dalje na antispyware programe. U pravilu antivirusi ne čiste učinkovito spyware programe, jer njih ste uglavnom samostalno pozvali na računalo na način da ste skinuli neku od datoteka ili programa koja u sebi sadrži taj špijunski kod. Ponekad ste povukli spyware i sa zaražene internet stranice na način da ste kliknuli na neki oglas da bi vidjeli besplatni sadržaj i na mnoge slične načine.

Antispyware programi također nisu besplatni iako ima inačica koje su besplatno dostupne. Njih ne bi smjeli koristiti na tvrtkinom računalu. Ali naravno – njih nećete instalirati da budu stalno aktivni, već ćete ih samo povremeno instalirati, očistiti računalo i onda opet deinstalirati. Na taj način, malo ćete na sivi način napraviti sebi korist a pošto nisu stalno prisutni – nema kazne. Koristite probni oblik za instalaciju i čišćenje. Opet ako želite stalnu i stvarnu zaštitu, kupite i instalirajte i antimalware (antispyware) program i koristite ga barem jednom mjesečno. Poželjno korištenje antispyware programa (bilo kupljenog ili probnog) bi bilo barem jednom tjedno, na način da ga pokrenete i pustite da preskenira cijelo računalo, prijavi gdje je našao spyware programe i onda ih obriše automatski. Dakle nije teško – skinete, instalirate, preskenirate cijelo računalo, obrišete sve što je pronašao, deinstalirate i cijeli proces ponavljate u redovnim vremenskim razmacima. Jednako kao mali sistematski kod liječnika (samo manje straha za vas 🙂 ). Ovo su neki od programa koji su solidni za spomenuti posao:

Zaštitite računalo Firewall-om ili po naški vatrozidom. E sada ovdje smo već na skliskom terenu. Regularnom korisniku preporučujem da samo uključi ugrađeni firewall na svojim Windows računalima – a ako računalo koristi u mreži i dijeli neke podatke sa drugim računalima, onda firewall može blokirati rad mreže i dijeljenje podataka i dovesti vas u situaciju da nakon uključivanja firewalla više ne možete raditi sve što ste normalno mogli. Tada ili se posavjetujte sa stručnom osobom ili ako nešto ne radi ipak isključite firewall. Naravno firewall rješenja se mogu i kupiti na tržištu (naravno opet ih morate kupiti i platiti), no ipak mišljenja sam da nisu toliko korisna u današnje vrijeme, pogotovo za nekoga tko ima tek nekoliko računala i ne koristi ih dalje od obične mreže. Predlažem da se ne zamarate sa ovim posebnim rješenjima.

I na kraju zaključak, održavajte svoja računala na način da ih redovno čistite od virusa i spywarea, nadogradite programe koje možete i to će u konačnici rezultirati dužim radnim vijekom i značajnom uštedom vremena i frustracije u radu s njima. Omjer uloženog i dobivenog će biti u vašu korist.

 

Pročitajte još:

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.