Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Novosti

Anton Kovačev ipak napušta hrvatsku razvojnu banku?

Predsjednik hrvatske razvojne banke Anton Kovačev ušao je u dvadesetu godinu svog mandata, ali neizvjesno je hoće li 1. lipnja 2013. proslaviti dvadesetogodišnji staž na čelu HBOR-a.

Predsjednik hrvatske razvojne banke Anton Kovačev ušao je u dvadesetu godinu svog mandata, ali neizvjesno je hoće li 1. lipnja 2013. proslaviti dvadesetogodišnji staž na čelu HBOR-a.

S velikim se zanimanjem očekuje sjednica Nadzornog odbora, koja bi se trebala održati u tjedan dana, na kojoj će se raspravljati o 35 milijuna kuna kredita tvrtki Digitel. Novi list dobio je na uvid podatke o kreditu koji po osnovnim uvjetima ne odstupa od uobičajenih iz državnih poticajnih kredita, ali nekim su članovima Nadzornog odbora HBOR-a zapeli za oko uvjeti osiguranja kredita te su stopirali isplatu, piše Večernji list.

Bez mrlja

Jedan član tog tijela kaže da mu nije drago što se našao u poziciji da raspravlja o pojedinačnom kreditu jer to nije posao Nadzornog odbora koji treba otvoriti raspravu o ulozi razvojne banke u kreditiranju izvoza. U deveteročlanom Nadzornom odboru banke pet je ministara: Linić, Jakovina, Vrdoljak, Maras i Veljko Ostojić, koji u svakom trenutku mogu donijeti odluku i o smjeni. Dok je bio u Vladi, Čačić nije bio sklon smjeni Kovačeva, ali unutar SDP-a sve je jača struja koja smatra da na čelo banke treba dovesti svježu krv. HBOR je jedna od rijetkih državnih institucija u kojoj su “štimale” i brojke i poslovi pa su se ministri prošle godine fokusirali na druge tvrtke i institucije. Kovačev uživa ugled u poslovnom svijetu i u dvadeset godina nije imao mrlje koja bi bilo njega bilo HBOR gurnule u fokus. Ta mu je činjenica išla u prilog, ali direktorsku je fotelju u prošlogodišnjoj kadrovskoj rošadi sačuvao jer u koaliciji nisu imali bolje kadrovsko rješenje. Komercijalni bankari bolje su plaćeni u privatnim bankama, u kojima menadžerska ekipa osim plaće redovito dobiva i bonuse. Stopiranje kredita Digitelu mogao bi biti signal da su ga našli, ali jedan član vlade prokomentirao je jučer da “ne bi trebalo zaletavati” sa smjenom Kovačeva.

Izvozni programi

Ante Babić, dopredsjednik udruge Hrvatskih izvoznika, jedini je od niza sugovornika s kojima smo kontaktirali i koji je otvoreno prokomentirao slučaj s kreditom Digitelu i moguću smjenu.

Izvoznici, kaže Babić, dobro surađuju sa HBOR-om, Kovačev sluša njihove sugestije i s te su strane zadovoljni, ali ne bi imali ništa protiv da na njegovo mjesto dođe nova osoba ako bi to donijelo pozitivne promjene.

– Za predsjednik uprave Kovačeva moglo bi se reći da i jest i nije ograničavajuć faktor za izvoznike. Ako bi njegov odlazak donio bolji rad, više novca i poboljšane izvozne programe, tada bih je podržao. No, ako je to samo smjena radi smjene, tada ne treba stvarati problem gdje ga nema. HBOR je stabilna institucija i ne bi bilo dobro da počnu obračuni i međusobna podmetanja. Dovede li se u banku neki “padobranac” koji nema pojma o poslu, trebat će mu godinu dana da se uhoda, a to bi bilo loše – kazao je Babić.

Ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras prije nekoliko je mjeseci istaknuo da nije zadovoljan potporom izvoznicima: – Želim da HBOR bude proaktivniji, da poslovi ne propadaju zbog jamstva za izvoz.

Dulji menadžerski staž na čelu banke od Kovačeva imaju Radaković iz Erste (28 godina) i Luković iz Zabe (23 godine).


Napisao

Pročitajte još:

Lifestyle

Blog Lifehack tvrdi da su ljudi koji piju kavu uspješniji.

Komentari

Excel je postao neizostavan alat u poslovnim okruženjima diljem svijeta zbog svoje sposobnosti organizacije, analize i prezentacije podataka u raznolikim industrijama.

Komunikacija

Taj početni dojam nije uvijek najtočniji, ali ga je obično teško preokrenuti ili poništiti i često bude temelj za daljnji odnos između dvije osobe.

Ljudski resursi

Beznačajne sitnice, koju većina ignorira i dopušta da tijekom vremena izblijede, zapravo mogu biti jako važne u građenju karijere.

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.