Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Izdvojeno

Apple je golijat među gigantima tehnoloških kompanija

Proizvođač IPhonea i iPada povećao je vrijednost svoga brenda u prošloj godini za 19 posto, na 183 milijarde dolara ili 37 posto svoje tržišne kapitalizacije, prema godišnjem istraživanju agencije Millward Brown o vodećim robnim markama i marketingu.

Proizvođač IPhonea i iPada povećao je vrijednost svoga brenda u prošloj godini za 19 posto, na 183 milijarde dolara ili 37 posto svoje tržišne kapitalizacije, prema godišnjem istraživanju agencije Millward Brown o vodećim robnim markama i marketingu.

Američki tehnološki div Apple potvrdio je u prošloj godini poziciju najvrednije robne marke u svijetu, predvodeći skupinu tehnoloških kompanija koje dominiraju među 10 vodećih brendova, pokazala je studija objavljena u utorak.

Proizvođač IPhonea i iPada povećao je vrijednost svoga brenda u prošloj godini za 19 posto, na 183 milijarde dolara ili 37 posto svoje tržišne kapitalizacije, prema godišnjem istraživanju agencije Millward Brown o vodećim robnim markama i marketingu, objavljenom pod naslovom BrandZ.

Facebook s tržišnom vrijednošću od 82 milijarde dolara nakon prošlotjedne početne javne ponude dionica najbrže je napredovao među vodećih 100, budući da je njegov brend dobio na vrijednosti 74 posto, poskočivši na 33,2 milijarde dolara, što ga je svrstalo na 19. mjesto.

Čak sedam od 10 najvrednijih brendova pripada tehnološkim tvrtkama, osim McDonald’s i Coca-Cole koji su zadržali četvrto odnosno šesto mjesto na ljestvici.

Marlboro je napredovao za jedno mjesto i sada je sedmi na ljestvici najvrednijih, unatoč kampanjama protiv pušenja u većem dijelu svijeta.

Brendovi u sektoru poslovne tehnologije također su zauzeli istaknuta mjesta među prvih deset, pa je IBM zamijenio mjesto s Googleom i sada se nalazi na drugom mjestu dok je popularna tražilica kliznula na treće mjesto. Microsoft je zadržao peto mjesto.

Dobar plasman tehnoloških brendova odražava njihovu središnju i transformacijsku ulogu u suvremenom životu, konstatira izvršni direktor Millward Browna Nick Cooper.

“Kada su se pojavili automobili i kada se razvio zračni promet, stvorili su osjećaj slobode. Sada je red na tehnološkom sektoru da napravi to isto”, kazao je Cooper.

Važnu ulogu igra i takozvana konzumerizacija informatičkih tehnologija, ističe on, pojašnjavajući da su proizvođači poslovnog softvera i hardvera prisiljeni prihvaćati standarde na koje su potrošači naviknuti u privatnom životu.

Upozorava pritom da su pojedini tehnološki brendovi ranjivi na negativno javno mnijenje, posebno u osjetljivim pitanjima kao što su zaštita privatnosti. Stoga su Facebook i Google već osjetili negativne posljedice prikupljanja velikih količina privatnih podataka.

Napisao

Pročitajte još:

Lifestyle

Kao građanima modernog svijeta, znanje o tehnologiji postaje sve važnije

Novosti

Male i srednje tvrtke okosnica su hrvatskog gospodarstva i čine 99,7% ukupnog broja tvrtki.

Lifestyle

Google je objavio listu najtraženijih pojmova te donosi jedinstveni uvid u najpopularnije trendove.

Edukacija

Koristeći podatke s LinkedIna i Burning Glass Institutea, Microsoft je analizirao oglase za poslove da detektira šest poslova za kojima postoji najveća potražnja.

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.