Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Novosti

Avberšek: Da nismo potpisali kolektivni ugovor, plaće bi pale 35 do 40 posto

Po odredbama tog KU-a dobro je prošlo oko 20.000 zaposlenih u sustavu dok ostali nisu dobili ništa ili su im plaće čak smanjene. Istovremeno, dodala je da je za njegovu provedbu trebalo usred besparice izdvojiti novih 840 milijuna neosiguranih sredstava.

Po odredbama tog KU-a dobro je prošlo oko 20.000 zaposlenih u sustavu dok ostali nisu dobili ništa ili su im plaće čak smanjene. Istovremeno, dodala je da je za njegovu provedbu trebalo usred besparice izdvojiti novih 840 milijuna neosiguranih sredstava.

Da Samostalni sindikat zdravstva i socijalne skrbi Hrvatske nije 5. srpnja potpisao Kolektivni ugovor (KU) s Ministarstvom zdravlja, zaposleni u zdravstvenom sustavu dobili bi 35 do 40 posto manje plaće, ustvrdila je danas predsjednica sindikata Spomenka Avberšek.

Avberšek je istaknula kako je Samostalni sindikat zdravstva i socijalne skrbi dva puta tužio Vladu RH sa istim potpisnicima.

Budući da je KU koji je potpisan krajem 2011. godine sud proglasio ništavnim, a stari KU iz 2004. je istekao, postojala je opasnost da 72.000 zaposlenih u zdravstvu dobije plaće koje su usklađene samo sa Zakonom o radu, što znači da bi ostali bez dodataka za dežurstvo, pripravnost, uvjete rada, noćni rad i sl., koji su regulirani KU-om, rekla je Avberšek na konferenciji za novinare.

[infopunkt 6914 2]

KU koji su u studenom 2011. godine čelnici sindikata liječnika i medicinskih sestara potpisali s bivšim ministrom Darkom Milinovićem proglašen je na sudu ništavnim nakon što je tužbu podigla upravo Spomenka Avberšek, tvrdeći da je taj ugovor nezakonit i da je ispregovaran “ispod stola”.

[infopunkt 6914 3]

Po odredbama tog KU-a dobro je prošlo oko 20.000 zaposlenih u sustavu dok ostali nisu dobili ništa ili su im plaće čak smanjene, kaže Avberšek. Istovremeno, dodala je, za njegovu provedbu trebalo je usred besparice izdvojiti novih 840 milijuna neosiguranih sredstava.

Taj KU, zbog kojega predsjednik liječničkog sindikata Ivica Babić prijeti sudovima i štrajkovima, donio je znatno povećanje plaća, od 30 do 40 posto, samo liječnicima na lakšim odjelima, dok su oni koji rade najteže poslove – na intenzivnoj, onkologiji, traumi, neurologiji, ostali na istom. Slično je s medicinskim sestrama, one na lakšim odjelima dobile su povećanje od šest posto, a ostale ništa.

[infopunkt 6914 5]

Kakva je to logika da liječnik za 15 pripravnosti, koje odradi kod kuće, dobije 84 posto redovne plaće, odnosno veći iznos od šest dežurstava koje liječnici “krvavo” odrade u bolnicama, rekla je Avberšek.

[infopunkt 6914 6]

Avberšek se osvrnula na pitanje je li moguće da su neki liječnici dobili 6-7 tisuća veće plaće, i na Babićevu najavu da bi zbog sindikalnih akcija ubuduće pacijenti mogli još dulje čekati na preglede, istaknuvši kako je “nečuveno” da bilo tko u zdravstvenom sustavu zbog svojih problema prijeti građanima.

[infopunkt 6914 7]

Da rade kod privatnika ili u inozemstvu ne bi se usudili to reći, ustvrdila je Avberšek ocjenivši kako je sve što se događa oko KU-a u zdravstvu upozorenje Vladi i sindikatima da se više ne smiju neodgovorno ponašati i kupovati bilo čiju podršku pred izbore.

[infopunkt 6914 4]

Potpisala sam novi KU tek nakon što je Ministarstvo pristalo da bude istovjetan starom ugovoru iz 2004. godine, istaknula je Avberšek dodavši kako je to zapravo privremeni KU, koji traje tri mjeseca, a u tom roku treba početi pregovore o potpuno novom KU za zdravstvo.

Odbacila je optužbe čelnika Hrvatskog liječničkog sindikata i Hrvatskog strukovnog sindikata medicinskih sestara da je pristala na smanjenje prava iz bivšeg KU-a i najavila da će se njezin sindikat svim snagama boriti da se do kraja godine ispregovara novi KU.

[infopunkt 6914 8]


Napisao

Pročitajte još:

Ekonomija

Bilo da želite uvesti neke promjene u svoju firmu ili tek razmišljate o njenu osnivanju, kao prvo morate imati konkretnu viziju.

Financije

Postoji dobar način zaštite imovine u doba recesije pomoću kojeg se svatko može pripremiti na vrijeme te od recesije možda i zaraditi, tvrdi Josip...

Lifestyle

Koncentracija je, najjednostavnije rečeno, sposobnost osobe da usredotoči misli u jednom smjeru na duže vrijeme, bez da je ometaju ostali signali iz okoline. Nemogućnost...

Komunikacija

Jeste li nekada imali osjećaj da ste donijeli neku odluku ili postupili protiv svoje volje pod utjecajem ponašanja ili riječi nekog drugoga, a samo...

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.