Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Lifestyle

Bankar koji ne uzima bonuse i dobit dijeli radnicima

Anders Bouvin je čelnik švedske banke Handelsbanken, neobični menadžer koji, rođen u Africi, razvija poslovanje u kojem je vjernost prema korisniku i mogućnost da mu se pomogne važnija od marketinga i gramzivoga profita.

Anders Bouvin je čelnik švedske banke Handelsbanken, neobični menadžer koji, rođen u Africi, razvija poslovanje u kojem je vjernost prema korisniku i mogućnost da mu se pomogne važnija od marketinga i gramzivoga profita.

Rođen u Africi, uspio u Švedskoj kao šef banke, od čega se nije obogatio. On je Anders Bouvin, izvršni direktor Handelsbankena, švedske banke koja je, piše BBC, vjerojatno najbolja banka za koju nikad nismo čuli.

Ovaj je 55-godišnjak, već 28 godina vjeran je svom poslodavcu, od kojega, unatoč činjenici što ga drži u plusu i nezaustavljivo širi biznis, ne uzima godišnje bonuse. Ni cent, kamoli koji milijun. Čudno za ijednog menadžera, kako ne bi za bankara, koji novac praktički “stvara”.

No, Bouvin, odrastao u bivšoj Rodeziji (danas Zimbabve), gdje mu je otac bio konzul i voditelj rudnika, diplomirani ekonomist, misli da to nije ni uvjet ni nagrada za dobar posao.

”Vrijednosti ove banke sukladne su mojima, a to su dugoročnost i filozofija decentralizacije, oličena u geslu “ogranak (poslovnica) je banka”. Rad u poslovnici nešto je najbolje što sam činio”, objašnjava Bouvin, govoreći da su mu tad odnosi s klijentima i kolegama procvjetali, a moć da ih učini zadovoljnima mu je godila.

Upravo to osnaživanje kroz male, lokalne podružnice jezgra je uspjeha banke Handelsbanken, koja je nakon prvih devet mjeseci u 2013. nakon oporezivanja imala dobit od čak jedne milijarde funti.

”Voditelj podružnice je taj koji omogućava opreznije kreditne i investicijske odluke, zasnovane na bliskom odnosu s klijentom”, vjeruje Bouvin.

Banka s takvim pristupom ne treba ulagati u marketing, jer se, kaže bankar, “naši kupci ne osjećaju bolje kad na dresu nogometaša ili autobusu vide ime svoje banke”.

Ključ uspjeha je i u tome što banka dio profita ulaže u svoje osoblje, ali taj novac mogu dobiti tek nakon što navrše 60 godina starosti, pa neke, nakon što budu umirovljeni, čeka i pravo bogatstvo od milijuna funti.


Napisao

Pročitajte još:

Lifestyle

Blog Lifehack tvrdi da su ljudi koji piju kavu uspješniji.

Komentari

Excel je postao neizostavan alat u poslovnim okruženjima diljem svijeta zbog svoje sposobnosti organizacije, analize i prezentacije podataka u raznolikim industrijama.

Komunikacija

Taj početni dojam nije uvijek najtočniji, ali ga je obično teško preokrenuti ili poništiti i često bude temelj za daljnji odnos između dvije osobe.

Lifestyle

Poradite na koncentraciji jer samim time ćete bolje raditi i osjećat ćete se zadovoljniji zbog rezultata. Evo nekoliko savjeta za bolju koncentraciju!

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.