Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Ekonomija

Bazeni uz turistički smještaj sve više postaju standard

Novinarska ekipa Koordinacije posjetila je jedini vodeni park u Slavoniji  – Aquapark Shhhuma te provjerila koje su specifičnosti pri izgradnji javnih i privatnih bazena.

Popularnost bazena iz godine u godinu raste pa ih tako sve više osim na javnim površinama vidimo uz obiteljske kuće ili vikendice, u hotelima ili kućama za odmor kao dio turističke ponude. Novinarska ekipa Koordinacije posjetila je jedini vodeni park u Slavoniji  – Aquapark Shhhuma te provjerila koje su specifičnosti pri izgradnji javnih i privatnih bazena.

AQUAPARK SHHHUMA – POVRATAK KUPANJA NA IZVORIMA TERMALNE VODE

Nakon osam godina kada su se Slavonci posljednji put kupali u Velikoj, Aquapark Shhhuma otvoren je na izvorima termalne vode u lipnju 2021. Smješten u samom srcu Papuka prostire se na više od 17 000 četvornih metara, a sadrži šest bazena te niz vodenih atrakcija. Za sve faze izgradnje ovog kompleksa bila je zadužena tvrtka Aquachem, specijalizirana tvrtka koja se više od 18 godina bavi kompletnim savjetovanjem od početka razvoja projekta, distribucijom opreme, projektiranjem strojarskih instalacija i inženjeringom za izgradnju i opremanje privatnih i javnih bazena, vodenih parkova, vodenih igrališta, bio bazena, jezera, fontana i sustava navodnjavanja. Ovakvi sadržaji, poput Shhhume, sve više privlače domaće i strane goste u kontinentalnu Hrvatsku. „Slavonija je prepoznata kao turistička destinacija, no najčešće se radi o jednodnevnim ili dvodnevnim izletima“, ističe doc. dr. sc. Katarina Miličević s Edward Bernays University Collegea. Dodaje da je u kontinentalnoj Hrvatskoj potrebno ulagati i u ostale segmente gospodarstva koje će turistička ponuda samo obogatiti.

PANDEMIJA KORONAVIRUSA UBRZALA POTRAŽNJU ZA OBJEKTIMA NA VODI

„Potražnja za vodenim atrakcija sve je veća“, ističe Emil Balent iz tvrtke Aquachem . U rubrici Notes govorio je o povećanoj potražnji za izgradnjom i opremanjem bazena u posljednje tri godine. Prateći svjetske trendove, Hrvatska kao turistička zemlja želi privući sve više turista te podignuti vrijednost svojih smještaja. Aquachem u budućnosti želi razvijati svoje poslovanje i povezati se s tvrtkama kako bi Hrvatska postala zemlja u kojoj se u potpunosti proizvodi bazenska oprema, a koja se na kraju izvozi na međunarodno tržište.

KOLIKO JE KUPANJE U BAZENIMA SIGURNO?

Javni bazeni podliježu zakonskoj regulativi o kvaliteti vode, stoga se kontinuirano  uzima uzorak vode i kontrolira njezina zdravstvena ispravnost. U Hrvatskoj je tek 2012. godine donesen prvi Pravilnik o sanitarno-tehničkim i higijenskim uvjetima bazenskih kupališta te o zdravstvenoj ispravnosti bazenskih voda. Na razini Europske unije ne postoji jedinstveni zakonodavni okvir, nego države članice same reguliraju i osiguravaju kvalitetu vode sa zdravstvenog, estetskog i tehničkog stajališta.

NAJVIŠE SE GRADE SKIMMERSKI BAZENI

Na odluku o izgradnji bazena potroši se više vremena nego na samu izvedbu, stoga je važno s kim se i kako planira izgradnja bazena. Najčešće se grade skimmerski bazeni koji su idealni za obitelji, a preljevne vidimo u apartmanima jer se lakše održavaju. Privatni bazeni koji su manji od 100 kvadratnih metara ne podliježu obvezi ishođenja građevinske dozvole, no Brankica Grmoja iz Dizajn et cetera naglašava: „Bazen je građevina i treba paziti da je njegova izgradnja u skladu s planom“. Unatoč specifičnoj izgradnji bazena ili cijenama održavanja koje se u sezoni popnu i do 4000 kuna, kuće za obiteljski odmor s bazenom postale su standard. „Svima je drago biti uz bazene, uz dašak luksuza s elementom vode“, zaključuje Grmoja.

Koordinaciju možete pratiti na koordinacija.hr, na YouTube kanalu, na Facebooku, Instagramu i LinkedInu.

Pročitajte još:

Poduzeća

Poznavatelji vinske scene znaju da su obje nagrade stigle u prave ruke, jer je vinarija Kabola prva u Istri koja se odvažila na ekološku...

Turizam

Terme Sveti Martin ponovo dokazuju kako su lider razvoja turizma na sjeveru Hrvatske, što potvrđuje nova prestižna međunarodna nagrada, dodijeljena od strane organizacije ESPA...

Turizam

Kroz SMARTMED projekt posljednje tri godine provelo se niz korisnih radionica i panel rasprava, 9 pilot projekata te niz ostalih aktivnosti koje su doprinijele...

Ljudski resursi

Tema aktualne epizode Koordinacije je zaštita na radu. Gotovo svakodnevno dolazi od velikog broja ozljeda na radu, a često ozljede završe i sa smrtnim...

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.