Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Novosti

BDP u 2013. pao za 1 posto [VIDEO]

Državni zavod za statistiku potvrdio je danas svoju prvu procjenu da je bruto domaći proizvod u četvrtom prošlogodišnjem tromjesečju pao za 1,2 posto, a na godišnjoj razini BDP u 2013. realno manji za 1,0 posto u odnosu na godinu prije.

Državni zavod za statistiku potvrdio je danas svoju prvu procjenu da je bruto domaći proizvod u četvrtom prošlogodišnjem tromjesečju pao za 1,2 posto, a na godišnjoj razini BDP u 2013. realno manji za 1,0 posto u odnosu na godinu prije.

Četvrti prošlogodišnji kvartal je deveto tromjesečje zaredom kako hrvatsko gospodarstvo slabi.

Na godišnjoj razini pak 2013. je peta godina zaredom s padom realnog BDP-a.

Hrvatski BDP, naime, pada od 2009. godine i tada je u odnosu na godinu ranije pao za 6,9 posto, 2010. je pao za 2,3 posto, 2011. za 0,2 posto, 2012. za 1,9 posto, a 2013. je na godišnjoj razini pao za 1,0 posto.

Gledano po rashodnoj metodi, u 2013. u odnosu na godinu prije izdaci za potrošnju kućanstava pali su za 1,0 posto, dok su izdaci za potrošnju države porasli za 0,5 posto u odnosu na 2012.

Istodobno je pad bruto investicija u fiksni kapital iznosio 1,0 posto. Izvoz roba i usluga pao je za 1,8 posto, ponajprije zbog pada robnog izvoza za 4,1 posto. Uvoz roba i usluga pak smanjen je za 1,7 posto, pri čemu je uvoz roba pao za 1,5 posto.

Najveći doprinos povećanju obujma BDP-a u 2013. godini ostvaren je manjim uvozom roba i usluga, dok je najveći doprinos smanjenju obujma uzrokovan padom izvoza roba, navode iz DZS-a.

Na godišnjoj razini bruto dodana vrijednost (BDV) u 2013. u odnosu na 2012. realno je manja za 0,7 posto.

[infopunkt 7904 2]

Prema proizvodnoj metodi, najveći doprinos rastu BDP-a u 2013. ostvaren je u djelatnosti pružanja smještaja, pripreme i usluživanja hrane, dok je najveći doprinos smanjenju obujma BDP-a ostvaren u djelatnosti prerađivačke industrije.

Najveći pad BDV-a u 2013. u odnosu na godinu prije zabilježen je u građevinarstvu za 4,3 posto te u prerađivačkoj industriji za 3,7 posto.

U poljoprivredi, šumastvu i rudarstvu BDV je smanje za 1,3 posto, financijskim djelatnostima i djelatnosti osiguranja za 1,2 posto itd.

Rast BDV-a zabilježen je pak samo u tri skupine djelatnosti – stručnim, znanstvenim, tehničkim, administrativnim i pomoćnim uslužnim djelatnostima za 0,9 posto, informacijama i komunikacijama 0,6 posto te javnoj upravi i obrani; obrazovanju, djelatnosti zdravstvene zaštite i socijalne skrbi za 0,4 posto.

Statistički podaci o BDP-u samo u četvrtom tromjesečju 2013. godine pokazuju da su izdaci za potrošnju kućanstava pali za 1,8 posto u odnosu na isto razdoblje godine prije. Istodobno su izdaci za potrošnju države porasli za 1,2 posto.

Pad bruto investicija u fiksni kapital iznosio je pak 3,3 posto. Izvoz roba i usluga pao je za 3,8 posto, prvenstveno zbog pada robnog izvoza za 5,6 posto. Uvoz roba pao je za 5,0 posto, a ukupno je uvoz roba i usluga smanjen za 4,4 posto.

Najveći doprinos povećanju obujma bruto domaćeg proizvoda u četvrtom tromjesečju 2013. ostvaren je manjim uvozom roba, dok je najveći doprinos smanjenju obujma BDP-a prouzročen padom izvoza roba.

Doprinos domaće potražnje ostvarenoj stopi realnog rasta BDP-a bio je negativan (1,6 postotnih bodova), dok je doprinos neto inozemne potražnje bio pozitivan (0,4 postotnih bodova).

Bruto dodana vrijednost (BDV) u četvrtom tromjesečju 2013. u odnosu na isto tromjesečje prethodne godine realno je manja za 0,8 posto.

Među pojednim djelatnostima samo su dvije zabilježile rast – stručne, znanstvene, tehničke, administrativne i pomoćne uslužne djelatnosti, za 1,1 posto i ostale uslužne djelatnosti, za 0,4 posto.

Trgovina na veliko i malo, prijevoz i skladištenje, smještaj, priprema i usluživanje hrane zabilježile su nultu stopu, a sve ostale imale su pad bruto dodane vrijednosti.

Najizraženiji pad BDV-a u zadnjem tromjesečju prošle godine bio je u građevinarstvu i poljoprivredi, šumarstvu i ribarstvu, za po 3,6 posto, te prerađivačkoj industriji za 2,9 posto.

[infopunkt 7904 3]

Napisao

Pročitajte još:

Financije

U najnovijem broju publikacije Croatian Economic Outlook najavljuju blago ubrzavanje stope rasta BDP-a s 3,0 posto u 2016. godini na 3,1 posto u ovoj...

Industrija

Za ekspanziju sporta u promatranih 150 godina, uz povećanje BDP-a po stanovniku, najznačajniji pojedinačni faktor je skraćenje radnog vremena. Isto tako javlja se i...

Ekonomija

I poduzetnici i analitičari iz bankarskog sektora uvjereni su da će u 2016. doći do stabilnog rasta pa se čini kako će, nakon dugog razdoblja...

Industrija

Ovih dana potpisan je ugovor o investiciji vrijedan 20.000 eura između Valinee Vinger – vlasnice startupa ULTIJACK i Davorina Štetnera – predsjednika Hrvatske mreže...

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.