Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Financije

Bilježi 37% veći rast od nekretnina, a i pristupačnije je: ovo ulaganje pravi je hit i u Hrvatskoj!

Već je svima jasno kako je držanje novca u bankama ili gotovini vrlo neisplativo jer se na taj način samo gubi vrijednost tog novca zbog inflacije.

Već je svima jasno kako je držanje novca u bankama ili gotovini vrlo neisplativo jer se na taj način samo gubi vrijednost tog novca zbog inflacije. Kako bi se vrijednost kapitala održala, ali i da bi se stvorila mogućnost ostvarenja prinosa ili zarade od tog kapitala, potrebno ga je uložiti u neki drugi oblik imovine.

U Hrvatskoj su još uvijek najpopularniji oblik ulaganja nekretnine, ali situacija se polako, ali sigurno mijenja. Postoje dva glavna problema s ulaganjem u nekretnine: prvi je to što mnogi smatraju kako su trenutne cijene blizu vrhunca i bit će potreban dugi niz godina da se ostvari profit; a drugi je to što si malo tko može priuštiti dodatnu nekretninu samo u svrhu ulaganja.

Srećom po štediše i investitore, postoji alternativa koja ne samo da donosi visok prinos, već je pristupačna svakome, a to je investicijsko zlato u fizičkom obliku zlatnih poluga i zlatnika.

Prosječni prinos veći od 8% godišnje

Pogledamo li kretanje cijena zlata i nekretnina u Hrvatskoj u posljednjih 10 godina možemo vidjeti kako je rast zlata značajno nadmašio rast nekretnina. Naime, prema HNB-ovom indeksu, cijene stambenih nekretnina u Hrvatskoj od 2014. do kraja 2023. godine u prosjeku su narasle za 75%, odnosno prosječni godišnji rast cijena bio je oko 6.4%.

S druge strane, cijena zlata od 2014. do danas narasla je za 132%, što je u prosjeku više od 8.8% na godišnjoj razini. U prijevodu, rast cijene zlata bio je za 37% veći od rasta cijena stambenih nekretnina u Hrvatskoj u istom periodu.

Zlato je oslobođeno poreza

Dodatna prednost investicijskog zlata u fizičkom obliku je i činjenica da je ono u potpunosti oslobođeno od svih poreza – kako prilikom kupnje, tako i prilikom prodaje. To znači da sva zarada ostaje isključivo investitoru, bez obveza prema državi.

Uz to, zlatne poluge i zlatnike vrlo je jednostavno brzo zamijeniti za gotovinu bilo gdje u svijetu kroz otkup zlata, što daje visoku razinu slobode i fleksibilnosti kod upravljanja vlastitim kapitalom.

Zlato je zapravo svojevrsna valuta koja je priznata svugdje u svijetu, a nije direktno vezana ni za jednu središnju banku ili državu.

Potražnja za zlatom probija rekorde

Da sve više građana prepoznaje prednosti ulaganja u zlato, pokazuju i podaci o potražnji za zlatnim polugama i zlatnicima u Hrvatskoj, ali i u svijetu. Saša Ivanović, direktor Centra Zlata, vodećeg domaćeg distributera investicijskog zlata, tvrdi kako na tržištu vlada prava pomama za zlatom:

“Zlato je poznato kao zaštita kapitala u nesigurnim vremenima, a zadnjih nekoliko godina bilo je vrlo nesigurno. Upravo zbog toga bilježimo značajan porast potražnje od 2020. godine naovamo, a dodatan poguranac domaćoj potražnji je dala inflacija i niske kamatne stope na štednju zbog kojih štediše ne žele držati novac u bankama, već traže alternativu”, navodi Ivanović.

dr. sc. Saša Ivanović, direktor Centra Zlata

Za razliku od već spomenutih nekretnina, investicijsko zlato u fizičkom obliku dostupno je svima, bez obzira na platežnu moć. Dok u nekretnine mogu ulagati samo oni s desecima tisuća eura “viška”, u zlato je moguće uložiti svega stotinu eura.

“Zlato pruža visoku razinu likvidnosti i fleksibilnosti, budući da investitor može periodično ulagati manje iznose, a svoje zlato može malo po malo i unovčavati, ako mu se ukaže potreba za to. Zbog toga su sve popularniji zlatnici i kompleti manjih zlatnih poluga od jednog grama koji su zaista dostupni velikoj većini štediša u Hrvatskoj”, napominje Ivanović.

Gdje kupiti i prodati investicijsko zlato?

Ulaganje u zlato najbolje je obaviti kupnjom investicijskog zlata u fizičkom obliku kod ovlaštenih trgovaca kao što je Centar Zlata. Centar Zlata vodeći je hrvatski distributer zlatnika i zlatnih poluga te ovlašteni distributer europskih kovnica s prestižnog LBMA popisa.

Kupnju investicijskog zlata moguće je obaviti u nekoj od poslovnica Centra Zlata bez čekanja na isporuku ili preko webshopa uz 100% osiguranu dostavu na kućnu adresu u roku samo dva radna dana. Osim toga, klijentima je na raspolaganju i opcija pohrane zlata u sigurnim sefovima Centra Zlata koja je prvih godinu dana u potpunosti besplatna, a zlato je moguće preuzeti bilo kada.

U ponudi Centra Zlata moguće je naći širok asortiman zlatnika i poluga – od popularnih dukata s likom cara Franje Josipa do sve traženijih kompleta malih poluga UnityBars koji nude visoku razinu fleksibilnosti investitoru.

Ako i vi želite zaštititi svoju ušteđevinu od inflacije i recesije ulaganjem u investicijsko zlato, djelatnike Centra Zlata možete kontaktirati za besplatne konzultacije pozivom na broj 01 3000 783 ili slanjem e-maila na [email protected], a najbolju ponudu zlatnih poluga i zlatnika u Hrvatskoj pogledajte klikom na link: webshop Centra Zlata.

*ovaj tekst služi isključivo za informiranje te ne predstavlja investicijski savjet


Pročitajte još:

Komentari

Excel je postao neizostavan alat u poslovnim okruženjima diljem svijeta zbog svoje sposobnosti organizacije, analize i prezentacije podataka u raznolikim industrijama.

Komentari

'Recite nam nešto o sebi' je pitanje koje nećete moći izbjeći ni na jednom intervjuu za posao.

Komunikacija

Konflikti su više nego samo nesporazumi, naime kod konflikata pojedinci osjećaju prijetnju sebi, te stoga ne možemo misliti kako će nestati sami od sebe.

Komentari

Viliam Prodan, uspješni poduzetnik, jedan je od naših najboljih rally vozača i višestruki rally prvak Hrvatske.

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.