Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Novosti

Bill Gates ulaže milijune u izradu novih zahodskih tehnologija

Osnivač Microsofta Bill Gates najavio je da će uložiti 42 milijuna dolara kako bi ponovno izumio i unaprijedio zahod. Radi se o financiranju istraživanja u osam sveučilišta diljem svijeta kako bi se izradio WC koji će se pretvarati otpad u energiju, čistu vodu ili hranjive tvari.

Osnivač Microsofta Bill Gates najavio je da će uložiti 42 milijuna dolara kako bi ponovno izumio i unaprijedio zahod. Radi se o financiranju istraživanja u osam sveučilišta diljem svijeta kako bi se izradio WC koji će se pretvarati otpad u energiju, čistu vodu ili hranjive tvari.

Higijena vode i sigurno odlaganje otpada su dva najveća uzroka smrtnosti novorođenčadi u zemljama u razvoju. Gates i njegova zaklada nadaju se da će kreirati jeftine zahode kako bi znatno poboljšali životne uvjete milijuna ljudi. To može isprva izgledati kao blesav projekt, međutim jedan je od onih koji bi mogao spasiti živote širom svijeta, piše Net.hr.

Izum WC-a – revolucija!

– Nijedna inovacija u posljednjih 200 godina nije učinila više za spašavanje života i poboljšnje zdravlja nego što je to učinila sanitarna revolucija potaknuta izumom WC-a – rekala je Sylvia Mathews Burwell, predsjednica Global Development Programa pri Bill i Melinda zakladi.

– Ali to nije dovoljno. To je zahvatilo samo jednu trećinu svijeta. Ono što nam treba su novi pristupi. Nove ideje – dodala je Burwell.

Inicijativu je pokrenula Burwell u utorak u Kigaliju, Ruanda.

Pretvaranje otpada u energiju

U sklopu plana zaklade je i projekt Reinventing the Toilet Challenge. Radi se o financiranju istraživanja u osam sveučilišta diljem svijeta kako bi se izradio WC koji će se pretvarati otpad u energiju, čistu vodu ili hranjive tvari.

Rješenje mora biti samostalan uređaj bez cijevi za vodu, kanalizaciju i bez napajanja vanjskim izvorom električne energije. Zaklada je u partnerskom odnosu s agencijom USAID i cilj im je zajednički; do 2015. god. popraviti opće higijensko stanje vode kao dio UN-ovih Milenijskih ciljeva razvoja.


Napisao

Pročitajte još:

Ekonomija

Bilo da želite uvesti neke promjene u svoju firmu ili tek razmišljate o njenu osnivanju, kao prvo morate imati konkretnu viziju.

Financije

Postoji dobar način zaštite imovine u doba recesije pomoću kojeg se svatko može pripremiti na vrijeme te od recesije možda i zaraditi, tvrdi Josip...

Lifestyle

Koncentracija je, najjednostavnije rečeno, sposobnost osobe da usredotoči misli u jednom smjeru na duže vrijeme, bez da je ometaju ostali signali iz okoline. Nemogućnost...

Komunikacija

Jeste li nekada imali osjećaj da ste donijeli neku odluku ili postupili protiv svoje volje pod utjecajem ponašanja ili riječi nekog drugoga, a samo...

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.