Bivši šef HEP-a Zlatko Koračević šokirao Vladu

Bivši šef HEP-a Zlatko Koračević šokirao Vladu

Iako Vlada više od godinu dana svakodnevno poziva na štednju i racionalizaciju, HEP je još jedan primjer kako to ne vrijedi za tvrtke u državnom vlasništvu.

Tako, znajući da će biti smijenjen, sada bivši predsjednik Uprave Hrvatske elektroprivrede HEP-a Zlatko Koračević potpisao je kolektivni ugovor sa svim sindikatima koji djeluju unutar HEP Grupe. Tim ugovorom nadoknađuju se sva materijalna prava koja je Vlada ukinula s ciljem štednje. Kolektivni ugovor vrijedi od 1. travnja, a nakon što je objavljen u Narodnim novinama šokirao je Vladu.

Vlada je shodno odluci da se javnim službenicima i namještenicima ne isplaćuju božićnice i uskrsnice te naknade za korištenje godišnjih odmora, izdala i preporuku nadzornim odborima javnih tvrtki da se ta prava režu i u kolektivnim ugovorima tvrtki u većinskom državnom vlasništvu.

Bivši predsjednik Uprave HEP-a i njegovi sindikati taj su naputak ispoštovali, ali je u kolektivni ugovor uvedena odredba kojom se izgubljeno nadoknađuje. Tako je dogovoreno da se svim zaposlenicima HEP Grupe u kolovozu ove godine isplati jednokratna prigodna nagrada u povodu Dana HEP-a u iznosu od 3550 kuna neto. Također se navodi da je od ukupnog iznosa 2500 kuna neoporezivo, a 1050 kuna oporezivo. Porez, naravno, plaća tvrtka. S obzirom na to da je u HEP Grupi zaposleno oko 13.500 ljudi, HEP će u kolovozu za ovu namjenu isplatiti oko 48 milijuna kuna neto. Ukupan iznos bit će još i veći s obzirom na to da na oporezivi dio tvrtka plaća davanja državi. Druga zanimljiva odredba ovog kolektivnog ugovora jest da se on ne može otkazati.

Usto, ovim kolektivnim ugovorom utvrđeno da se radnicima godišnji odmor uvećava od jednog do četiri dana, ovisno o njihovoj stručnoj spremi. Također, ovisno o rezultatima rada, radniku poslodavac može uvećati godišnji za najviše tri dana.

Pravo na veći broj dana godišnjeg imaju i osobe koje rade na šalteru sa strankama i one u odjelu reklamacija. U slučaju otkaza poslodavac je radniku dužan platiti neiskorištene dane godišnjeg odmora. Zanimljiva je odredba da ako radnik umre, njegovi nasljednici imaju pravo od poslodavca tražiti naknadu za neiskorištene dane godišnjeg odmora.

Radniku plaća na račun mora biti do 20. u mjesecu. Ako se taj rok prekorači, poslodavac mora radniku isplatiti zatezne kamate.

Ako je radnik na terenu dulje od 30 dana, ima pravo na terenski dodatak od najmanje 150 kuna dnevno, a ako posao obavlja izvan mjesta prebivališta, pripada mu naknada za odvojeni život od najmanje 1000 kuna. Nagrada za vjernost kreće se od 1500 do 5500 kuna, ovisno o godinama rada.

Za rođenje djeteta radnik dobiva 3226 kuna. Ako pak radnik postane član Dobrovoljnog mirovinskog fonda HEP Grupe, poslodavac radniku jednokratno uplaćuje 400 kn.

Ako radnik dodatno uplaćuje u Fond, poslodavac mu godišnje na račun uplaćuje do 750 kuna. Na veći dio navedenih prava u punom iznosu imaju pravo i radnici koji rade skraćeno radno vrijeme.

Podijeli

Odgovori

Top