Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Novosti

Bjelovar i Ivanec u odabranom društvu

Certifikat BFC (Business Friendly Certification) signal je ulagačima da su se lokalne zajednice prilagodile njihovim potrebama, da su ažurne u izdavanju građevinskih dozvola i registraciji poslovnih subjekata, transparentne u poreznoj politici, s osiguranom komunalnom infrastrukturom, te uspješne u promociji postojećih resursa i novih ulaganja

Certifikat BFC (Business Friendly Certification) signal je ulagačima da su se lokalne zajednice prilagodile njihovim potrebama, da su ažurne u izdavanju građevinskih dozvola i registraciji poslovnih subjekata, transparentne u poreznoj politici, s osiguranom komunalnom infrastrukturom, te uspješne u promociji postojećih resursa i novih ulaganja

Prvi certifikati općinama i gradovima jugoistočne Europe s povoljnim poslovnim okruženjem BFC bit će dodijeljeni u srijedu, 12. lipnja, u Zagrebu na drugom regionalnom kongresu koji će okupiti političare i gospodarstvenike iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Srbije i Makedonije.

Četiri države predstavit će svoja iskustva u provedbi projekta poboljšanja lokalnih uvjeta poslovanja te će, u konkurenciji 18 općina i gradova iz regije, službeno biti proglašeni dobitnici kojima će resorni ministri dodijeliti certifikate.

Za sada je poznato da su s područja Hrvatske kriterije ispunili Bjelovar i Ivanec, s područja BiH Sanski Most i Prijedor, iz Srbije Inđija i Bujanovac, te makedonski Veles i Strumica.

Cilj projekta je podizanje konkurentnosti i prepoznatljivosti regije te standardizacija procedure, informacija i usluga koje općine pružaju investitorima.

Certifikat BFC (Business Friendly Certification) signal je ulagačima da su se lokalne zajednice prilagodile njihovim potrebama, da su ažurne u izdavanju građevinskih dozvola i registraciji poslovnih subjekata, transparentne u poreznoj politici, s osiguranom komunalnom infrastrukturom, te uspješne u promociji postojećih resursa i novih ulaganja.

Za dobivanje certifikata određeno je 12 osnovnih kriterija i 80 podkriterija, a predviđene su faze evaluacije i implementacije, te verifikacije i certifikacije, u prosječnom trajanju od ukupno godinu i pol dana.

Evaluaciju provode neovisni stručnjaci, a općine koje ispune standarde dobivaju prepoznatljivu oznaku pozitivnog poslovnog okruženja. Certifikat se dobiva samo ako se pojedinačni kriteriji ispune s najmanje 75 posto, a nakon isteka dvogodišnjeg razdoblja, općine ponovno prolaze proceduru certifikacije, jer se kriteriji stalno nadopunjuju.

Nositelj projekta Nacionalna alijansa za lokalni ekonomski razvoj (NALED) iz Srbije ističe da je ispunjavanje kriterija za općinu investicija, a ne trošak. Certifikat ne jamči dolazak investitora, ali daje početnu prednost. Korist imaju i građani jer su u certificiranim općinama bolji uvjeti za život, otvaraju se nova radna mjesta i raste standard.

Za stjecanje certifikata općina mora uspostaviti partnerski odnos s gospodarstvenicima – redovito komunicirati s lokalnim kompanijama, osnovati gospodarsko vijeće i uključiti gospodarstvenike u donošenje odluka.

Ernst Bode, glavni direktor kompanije Messer Tehnogas, koja posluje u sve četiri zemlje regije, ističe da će posjedovanje certifikata imati veliko značenje kada budu odlučivali o daljnjim ulaganjima. U razgovoru s novinarima iz regije koji su proteklih dana obišli općine uključene u projekt, Bode je ustvrdio da Hrvatska ima najveći potencijal, ali i da je najveći napredak u poslovnoj klimi primjetan u makedonskim općinama.

Projekt provode NALED i Otvoreni regionalni fond za modernizaciju usluga općine njemačkog Društva za međunarodnu suradnju (GIZ), u suradnji s regionalnim institucijama. Pokrenut je 2011., na temelju dobrih iskustava u Srbiji sa sličnim projektom koji od 2007. funkcionira u toj zemlji. Tamo je dosad certificirano 27 samouprava, a dodatnih 18 uključeno je u proces.

S područja Hrvatske, uz Bjelovar i Ivanec, u pilot-fazi regionalnog projekta sudjelovala su još tri grada – Rijeka, Crikvenica i Osijek, a koordinator je bio riječki Ekonomski fakultet.

Dodjelom prvih certifikata projekt izlazi iz probne faze i stvaraju se preduvjeti za raspisivanje javnog poziva svim zainteresiranim općinama i gradovima u regiji.

Drugi regionalni kongres koji će se pod nazivom “Povoljno poslovno okruženje u jugoistočnoj Europi” idućeg tjedna održati u Zagrebu bit će prigoda i za šire razmatranje izazova i mogućnosti lokalnog gospodarskog razvoja i suradnje u sklopu CEFTA regije, s obzirom na skoro pristupanje Hrvatske Europskoj uniji.


Napisao

Pročitajte još:

Ljudski resursi

U prilogu donosimo 7 koraka pomoću kojih ćete djelovati uvjerljivo, te se prezentirati i pokazati kako ste osoba koja posjeduje integritet.

Komentari

S eksplozijom e-trgovine raste i broj skladišta diljem svijeta. Naime, s procijenjenih 151.000 skladišta u 2020. očekuje se rast na 180.000 skladišta do 2025....

Komentari

'Recite nam nešto o sebi' je pitanje koje nećete moći izbjeći ni na jednom intervjuu za posao.

Komunikacija

Konflikti su više nego samo nesporazumi, naime kod konflikata pojedinci osjećaju prijetnju sebi, te stoga ne možemo misliti kako će nestati sami od sebe.

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.