Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Lifestyle

Bježite li u zaklon ili ste spremni mijenjati se?

Dajemo zato nekoliko sugestija kako da ih učinite podnošljivijima, ali i više od toga.

Održavanje na površini uzburkanih poslovnih voda ovih zahtijeva spremnost i gotovo trenutačnu prilagodbu na nove i drugačije stvari.

Promjene jesu neugodne i teške, barem u početku. Dajemo zato nekoliko sugestija kako da ih učinite podnošljivijima, ali i više od toga.

Naučite se pozdraviti sa starim 

Razumljivo je da cijenite vlastito iskustvo, način na koji poslujete, proizvod ili uslugu koju ste stvorili i koju prodajete. Poštovanje je sasvim u redu. Međutim, duboka zaljubljenost i nije.

Pretpostavimo da ste narudžbe primali isključivo telefonom ili mailom i pretpostavimo da je to funkcioniralo baš onako kako treba, a onda su došle nove generacije. One nemaju ni baš puno vremena, a ni strpljenja čekati da se netko nekada na drugoj strani javi. Kad nešto požele, žele odmah, po mogućnosti jednim dodirom na svom pametnom telefonu.  

U poslu je opasno ostati dulje vrijeme nepomično, na jednom mjestu. Naučite povremeno reći zbogom i odlučno krenuti dalje. 

Ne bojte se novog

Sjetite se, sve je u glavi! Ako sami sebi stalno govorite kako je nekad bilo bolje i kako ništa novo neće valjati, nekako će se tako i desiti. Na svu sreću, vrijedi i obrnuto. 

Najgore što možete učiniti jeste odbijati poslovne prilike samo zato što od vas iziskuju nove stvari.

Tražili su od vas da moderirate sljedeći sastanak tima ali, kako ste neskloni naći se u centru pozornosti, radije biste da su vam tražili da pužete po podu.

Savladajte strah od novog vjerovanjem u sebe i svoju sposobnost da brzo učite.

Shvatiti i prihvatiti

Bilo da sami potičete promjenu bilo da ona potiče vas, bitno je znati što je iza nje, otkuda dolazi i zašto nam se događa. Promjena samo radi promjene je uzaludan trud. 

U slučaju da ste vi menadžer ili vlasnik koji uvodi promjenu, trebate se potruditi da uposleni ne osjećaju promjenu kao akt prisile! Objasnite im što želite postići, odgovorite na njihove eventualne bojazni! Postignete li da vaši ljudi promjenu prihvate kao svoju, vaš posao s njenim uvođenjem tu se i završava.

Određena doza optimizma pri tome je nužna. Pretjerana doza optimizma može biti kontraproduktivna. Morate govoriti istinu, i samo istinu. 

U malim dozama

Kad su promjene u pitanju, a posebno krupne i važne, brzina je najgori mogući pomagač. Godine promjena ne mogu se strpati u nekoliko mjeseci. 

Teško da ćete sa željenim uspjehom digitalizirati sve poslovne funkcije odjednom ili u jednom danu prebaciti sve svoje proizvode na online prodaju. Jedno po jedno.

Ne budete li se kretali korak po korak, postoji opasnost da posustanete već na samom startu.

Umjesto da radite za promjenu, učinite da ona radi za vas

Biti u stanju okrenuti promjenu iz nužde u promjenu za svoju korist je osobina pravih pobjednika. 

Recimo da vas je čitava ova situacija s korona virusom natjerala da više radite od kuće ili da vaši uposleni rade više od kuće. Kad biste samo za trenutak prestali negodovati možda bi ste i shvatili koje je sve prednosti takav način rada pokazao u ovo kratko vrijeme? 

Možda je pravi trenutak da razmislite o tome da ubuduće više komunicirate online a salu za sastanke iskoristite u nešto pametnije!

Otvorenost, spremnost i brza prilagodba na promjene sve do sada su bile poželjne osobine, odnosno bile su opcija. Više nisu. Želite li opstati i razvijati se onda budite pozitivni i nastojte gledati dalje od sadašnjeg trenutka. Neka promjena bude saveznik i šansa, nikako neprijatelj!

manager.ba

Pročitajte još:

Ljudski resursi

Iako su prošle godine na prvom mjestu faktora kojima se vodimo kod odabira novog posla bili međuljudski odnosi, ove je godine inflacija očito odradila...

Ljudski resursi

Toksična radna atmosfera često se kao teret postavlja šefovima, odnosno menadžerima i direktorima odgovornima za određeni dio organizacije posla te brigu o zaposlenicima i...

Poduzeća

Grupacija Kofola više je puta potvrdila da se može nositi s krizom i održati financijsku disciplinu čak i u teškim razdobljima.

Lifestyle

Prekrasan prostor koji se proteže na čak 170 kvadrata, zaokružen je u savršenu cjelinu jer gdje god uputili pogled, oduševljenje neće izostati. Zvonimir Franić...

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.