Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Financije

Bolnica ”Prim. dr. Martin Horvat” ulazi u 2019. godini s investicijama teškim 12 milijuna kuna

U 2019. godini Bolnica planira investirati do 250 tisuća kuna u edukaciju svojih zaposlenika jer, kako navodi ravnatelj, smatraju kako su im zaposlenici ‘najbolji adut’.

Iza Bolnice za ortopediju i rehabilitaciju ”Primarijus dr. Martin Horvat” još je jedna uspješna poslovna godina s financijskom dobiti, ali i mnogim drugim pokazateljima pozitivnih pomaka, što se ogleda i u porastu broja posjeta ovoj ustanovi. U bolničkoj poliklinici pregledano je 500 pacijenata više nego u 2017., a sveukupno Bolnica ”Prim. dr. Martin Horvat” pružila je 16 440 usluga više nego lani, što je povećanje od 26,5%.

– Ukratko, ponosan sam što možemo iz godine u godinu prikazivati pozitivan pomak i porast broja posjeta u našoj ustanovi jer bolja realizacija znači da bolje pokrivamo potrebe naših građana – ističe ravnatelj doc. dr. sc. Marinko Rade, koji je nedavno izabran u Radnu skupinu Ministarstva zdravstva za izradu Pravilnika o zdravstvenom turizmu, a tu je odluku potpisao Ministar zdravstva RH prof. dr. sc. Milan Kujundžić.

Dosadašnje investicije i petogodišnje razdoblje konstantnog profitabilnog poslovanja, poticaj su za daljnji razvoj pa su tako i poslovni planovi za 2019. ambiciozni. Naime, dovršena je izrada Strateškog plana razvoja Bolnice za ortopediju i rehabilitaciju ”Prim. dr. Martin Horvat” Rovinj, koja će, kako naglašava ravnatelj doc. dr. sc. Marinko Rade, biti ‘nit vodilja’ u planiranju obnove.

– Poslovnu godinu 2018. zatvorili smo s financijskim dobitkom u visini 623 tisuće kuna. To je već peta godina za redom koju Bolnica zaključuje s odličnim financijskim rezultatom, s time da su našim radnicima u roku isplaćene sve plaće te, također, regresi, božićnice, bonovi, jubilarne nagrade, darovi za djecu prigodom sv. Nikole, kao i otpremnine pri odlasku u mirovinu, naknade za vrijeme bolovanja i pomoći sukladno temeljnom kolektivnom ugovoru.

U 2019. godini Bolnica planira investirati do 250 tisuća kuna u edukaciju svojih zaposlenika jer, kako navodi ravnatelj, smatraju kako su im zaposlenici ‘najbolji adut’.

– To je jako bitna novina. Radi se o novcu kojeg ova ustanova izdvaja iz svojih prihoda, odnosno iz prihoda ostvarenog s privatnog tržišta. Razlog je taj što, nažalost, iako većina naših zaposlenika zaslužuje veću plaću, radi Uredbe o nazivima radnih mjesta i koeficijentima složenosti poslova u javnim službama mi nikome ne možemo povisiti plaću. Zato je uprava tražila način da se takve zaposlenike nagrađuje i zadrži, a jedan od načina je da im platimo dodatne edukacije. Naravno, liječnicima i zdravstvenom osoblju plaćamo usavršavanje i kongrese ne bi li u svojim specijalnostima bili vrhunski što znači i vrhunski pristup pacijentima. No jednako tako ulažemo i nemedicinsko osoblje naše bolnice koje smatram jednako važnim karikama u lancu. To znači da, recimo, kuhari i pomoćni kuhari dobivaju plaćenu školu i uz to im se omogućuje napredovanje, a tehničkoj službi dodatne edukacije i certifikaciju koja im mogu pomoći u svakodnevnom radu. Za to smo rezervirali popriličan novac, da.

Nadamo se da ćemo, dajući na znanje svima da cijenimo rad i trud naših zaposlenika, tako moći privući i nove radnike – kaže ravnatelj doc. dr. sc. Rade.

Nove investicije

Kako kaže ravnatelj, dovršena je izrada Strateškog plana razvoja Bolnice koja će biti ‘nit vodilja’ u planiranju obnove ove zdravstvene ustanove od povijesne važnosti. Radi se o procesu koji predviđa investicije u vrijednosti od sveukupno 12 milijuna kuna i to već u narednih 15 mjeseci.

– Do sada smo investirali naše novce, odnosno, višak iz poslovanja. Ali sada, kada već pet godina zaredom dokazujemo da bolnica može profitabilno poslovati, u stanju smo se zaduživati po povoljnim uvjetima i krenuti s ozbiljnim investicijama – ističe ravnatelj doc. dr. sc. Rade.

Pojašnjava kako je već započeto izvođenje radova na ugradnji stolarije na odjelu gdje borave pacijenti iz osiguravajućeg društva AUVA. Promijenit će se cijelo krovište s najmodernijim materijalom za koji je dobivena garancija od 40 godina. Također, obnavlja se fasada, a slijede i radovi u strojarskom dijelu zbog promjene energenta, budući da se napušta lož ulje i zagađivači i prelazi na plin, te se ugrađuje novi lift. Ukupna vrijednost ovih investicija je prema riječima doc. dr. sc. Rade pet milijuna kuna. No to nije sve, jer u planu je i obnova glavne zgrade.

– Uskoro izlaze natječaji za još sedam milijuna kuna investicije koji podrazumijevaju obnovu fasade, zamjenu cijelog krovišta te radovi u strojarskom dijelu zbog promjene energenta glavne zgrade Bolnice Rovinj, tamo gdje se nalaze poliklinika i odjeli gdje se liječe naši domaći pacijenti. Na tim odjelima ulažemo najviše novaca. Obnova treba krenuti krajem 2019. godine, do tada ćemo završiti obnovu na privatnom odjelu i tamo prebaciti naše pacijente tijekom obnove glavnog odjela. Naime bolnica je organizam koji nikada ne staje s radom. Uz to ide i obnova parka Bolnice Rovinj, pošumljavanje i unaprjeđenje plaže koju koristi građanstvo s još dva spusta za osobe s invaliditetom, kao i unaprjeđenje komfora na odjelima – pojašnjava ravnatelj doc. dr. sc. Marinko Rade.

Kako bi boravak u bolnici pacijentima bio što ugodniji, uskoro se otvara i knjižnica na odjelu te Bolnica na proljeće dobiva i novi terapijski park.

– Do sada smo prikupili 6000 knjiga koje su građani donirali, što je uistinu impozantan i rekordan broj za neku javnu akciju. U ovom trenutku razdvajamo knjige po kategorijama i jezicima te obnavljamo prostor gdje će se smjestiti knjižnica na odjelu.

U tijeku je obnova terapijskog parka Bolnice Rovinj, što se izvodi u sklopu projekta Design/Build u suradnji sa Sveučilištem George Washington iz SAD-a. Projekt će biti gotov do travnja ove godine. Novi terapijski park dočekat će naše pacijente koji će tako po lijepom vremenu u sezoni moći provoditi fizikalnu terapiju vani – navodi ravnatelj Rade. Dodaje kako je riječ o principu osnaživanja pacijenata, odnosno promjeni paradigme gdje se pacijente potiče da aktivnom fizikalnom terapijom na svježem zraku maksimalno koriste blagodati sunca i mora za razliku od tradicionalne fizikalne terapije u kojoj se pacijenti rehabilitiraju isključivo u zatvorenim prostorijama.


Pročitajte još:

Ljudski resursi

U prilogu donosimo 7 koraka pomoću kojih ćete djelovati uvjerljivo, te se prezentirati i pokazati kako ste osoba koja posjeduje integritet.

Komentari

'Recite nam nešto o sebi' je pitanje koje nećete moći izbjeći ni na jednom intervjuu za posao.

Komunikacija

Konflikti su više nego samo nesporazumi, naime kod konflikata pojedinci osjećaju prijetnju sebi, te stoga ne možemo misliti kako će nestati sami od sebe.

Komentari

Viliam Prodan, uspješni poduzetnik, jedan je od naših najboljih rally vozača i višestruki rally prvak Hrvatske.

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.