Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Novosti

Borba za milijunsku blagajnu i ugled koji nosi fotelju prvog čovjeka HNS-a

Može to biti volonterska funkcija i na njoj Vlatko Marković nije izravno zaradio ništa. Čak je, koliko znamo, oprostio i brojne dnevnice za jednako tako brojna putovanja otkako 12 godina vodi Hrvatski nogometni savez. No, tu bi funkciju rado brojni prigrlili, iako zasad kao jedini kandidati konkuriraju Vlatko Marković i Igor Štimac.

Može to biti volonterska funkcija i na njoj Vlatko Marković nije izravno zaradio ništa. Čak je, koliko znamo, oprostio i brojne dnevnice za jednako tako brojna putovanja otkako 12 godina vodi Hrvatski nogometni savez. No, tu bi funkciju rado brojni prigrlili, iako zasad kao jedini kandidati konkuriraju Vlatko Marković i Igor Štimac.

– Nisam slijepac, čak i da sam samo navijač, a bavim se biznisom, da ne bih znao da je nogomet naš uvjerljivo najveći i najvažniji sport, koliko god se netko, kao rukometaši, na to ljutio. Znamo što nam nogomet i sport znače na razini države, ali i vani. Dakle, ta pozicija donosi vrlo visok ugled. Doduše, ne kao u Engleskoj, ali opet… – pričao je bivši predsjednik HNS-a Branko Mikša.

„Neću se opredijeliti, volio bih da više kandidata predstavlja programe“

Kao vrag od tamjana pobjegao je od pitanja tko mu je bolji kandidat, Marković ili Štimac.

– Nema šanse da se opredijelim, izašao sam iz HNS-a i mislio sam da bi savez trebao biti drukčije složen, da bi nešto trebalo promijeniti. Ne volim taj samoupravljački sustav. Držao sam da bi izvršni direktor i glavni tajnik trebali biti profesionalci. Jer, sad je predsjednik glavni, a on je ipak volonter. No, volio bih da imamo četiri-pet kandidata, a ne samo dva. Pa da se proučavaju njihovi programi. Ne znam ni tko je u prednosti, nisam analizirao za koga će glasovati pojedine županije. Vidjet ćemo, i to je demokratski – objasnio je svoj stav Mikša.

S obzirom na to da je predsjednička funkcija volonterska, da nema nikakve izravne zarade, pomalo čudi ta želja da se radi taj posao.

Raspolaže s mnogo novca

– To je važna javna funkcija. I vi me niste sad zvali zato jer sam se negdje u općini brinuo o čistoći, nego zato jer sam bio predsjednik saveza. I taj volonterski posao na drugoj vam strani daje beneficije, pogotovo imate li kakav drugi posao. A ako ga i nemate, pa niti ikakvih obveza, onda je bolje raditi i volonterski nego negdje u kafiću prodavati pamet – uza smiješak zaključio je Mikša.

Da, samo što se na toj funkciji raspolaže i s velikim novcem. Primjerice, samo za plasman na prošlo europsko prvenstvo naš je savez dobio 7,5 milijuna eura. Pa se taj novac dijeli na igrače, stožer i na dio koji ostaje savezu.

Za razliku od naših klubova, od kojih su sponzori pobjegli, HNS nema takvih problema. I doista, gledajući financijski dio posla, HNS radi odlično. Za ostalo je bilo i prigovora, ali i dobrih stvari.

Nije sporno da će predsjednik, stari ili novi, izabrati Izvršni odbor, kao što svaki premijer sebi bira vladu, da će on biti šef saveza, kao što je to predsjednik i dosad bio, od prvog dana osamostaljenja.

Napisao

Pročitajte još:

Financije

Kada tradicionalni ulagački instrumenti, poput obveznica, štednje u bankama, te ulaganja u nekretnine, postanu nesigurni, građani, ali i svi ostali investitori posežu za investicijskim...

EU fondovi

Hrvatska će primiti devet milijardi eura bespovratnih sredstava kohezijske politike za razdoblje od 2021. do 2027. godine radi promicanja gospodarske, socijalne i teritorijalne kohezije...

Financije

Trgovanje kriptovalutama je postalo popularno jer su ljudima često obećavane velike zarade za kratkoročna ulaganja.

Financije

Iako su više kamatne stope glavni instrument ECB-a za borbu protiv inflacije, one su i teret za gospodarstvo, jer to znači skuplje kredite i...

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.