Bosch se posvetio tehnološkim inovacijama i borbi protiv klimatskih promjena

Nakon što je obustavilo proizvodnju na gotovo 100 Boschevih lokacija diljem svijeta ovog mjeseca, društvo se sustavno priprema za postupno povećanje proizvodnje. „Želimo osigurati pouzdanu količinu zaliha koja će zadovoljiti potražnju kupaca koja će se postupno vraćati te istodobno pomoći u oporavku svjetskog gospodarstva što je prije moguće”, rekao je dr. Volkmar Denner, predsjednik upravnog odbora društva Robert Bosch GmbH, na Boschevoj godišnjoj konferenciji za tisak.

Pomaganje u suzbijanju pandemije koronavirusa

„Kada je god to moguće, želimo svojom stručnošću doprinijeti suzbijanju pandemije, primjerice novorazvijenim brzim testom na Covid-19 i uređajem za analizu Vivalytic”, iz-javio je Boschev glavni izvršni direktor Denner.

Bosch namjerava proizvesti više od milijun brzih testova u 2020. godini, a sljedeće godine taj broj povećati na tri milijuna. Uz postojeće laboratorijske testove, uređaj za analizu Vivalytic inicijalno je namijenjen za uporabu u bolnicama i liječničkim ordinacijama, gdje će se ponajprije rabiti za zaštitu medicinskog osoblja za koje je brza dostupnost rezultata testa, za manje od dva i pol sa-ta, ključna.

Brzi test već se isporučuje europskim klijentima s oznakom „isključivo za is-traživačke svrhe” te ga je moguće rabiti nakon provjere valjanosti. Bosch očekuje da će do kraja svibnja proizvod dobiti oznaku CE. Još brži test, kojim se može pouzdano otkriti bolest COVID-19 u manje od 45 minuta, u završnim je fazama razvoja. „Naš cjelokupan rad u ovom području vođen je sloganom ‘Tehnologija za život’”, rekao je Denner.

Borba protiv klimatskih promjena: Bosch sustavno nastoji ispuniti ambiciozne ciljeve

Unatoč izazovima zbog trenutačnih okolnosti, Bosch slijedi svoj dugoročni strateški plan: dobavljač tehnologije i usluga i dalje sustavno nastoji ostvariti ambiciozne klimatske ciljeve te razvija djelatnosti potrebne za podržavanje širenja održive mobilnosti. „Iako su trenutačno drugi problemi u središtu pozornosti, ne smijemo zaboraviti na budućnost našeg planeta”, rekao je Denner.

Prije otprilike godinu dana Bosch je najavio da će biti prvo industrijsko poduzeće koje globalno posluje i koje će postati klimatski neutralno na svih svojih 400 lokacija diljem svijeta do kraja 2020. godine. „Taj ćemo cilj ostvariti”, rekao je Denner. „Na kraju 2019. postigli smo ugljičnu neutralnost na svim svojim lokacijama u Njemačkoj. Do danas smo prešli 70 posto puta prema ostvarenju istog cilja diljem svijeta.” Kako bi ugljična neutralnost postala stvarnost, Bosch ulaže u energetsku učinkovitost, povećava udio obnovljivih izvora energije u svojoj opskrbi energijom, kupuje veću količinu zelene električne energije i neutralizira neizbježne emisije ugljika. „Udio neutralizacije emisija ugljika bit će znatno niži nego što je planirano za 2020. godinu te će iznositi samo 25 posto umjesto gotovo 50 posto. Drugim riječima, napredujemo brže nego što smo očekivali u poboljša-nju kvalitete mjera koje poduzimamo”, izjavio je Denner.

Ugljično neutralno gospodarstvo: osnovano je novo savjetodavno društvo

Kada je riječ o borbi protiv klimatskih promjena, Bosch uvodi dva nova pristupa kako bi osigurao da njegov trud ima umnožavajući učinak u gospodarstvu. Jedan od ciljeva jest da uzlazne i silazne djelatnosti duž lanca vrijednosti budu što je više moguće klimatski neutralne, od „kupljene robe” do „uporabe prodanih proizvoda”. Očekuje se da će do 2030. povezane emisije (opseg 3.) pasti za 15 posto, odnosno za više od 50 milijuna metričkih tona godišnje. U tu je svrhu Bosch, u dogovoru s Inicijativom za znanstveno utemeljene ciljeve, postavio cilj, čime je postao prvi dobavljač automobilske opreme koji se obvezao na mjerljiv cilj. Nadalje, društvo namjerava objediniti znanje gotovo 1000 Boschevih stručnjaka diljem svijeta i iskustvo stečeno kroz više od 1000 vlastitih projekata energetske učinkovitosti u novom savjetodavnom društvu pod nazivom Bosch Climate Solutions.

Boschev glavni izvršni direktor pozvao je na odvažan zaokret prema gospodarstvu utemeljenom na vodiku i proizvodnju obnovljivih sintetičkih goriva nakon završetka krize uzrokovane koronavirusom.

Podijeli

Odgovori

Top