Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Financije

Božićnica – pravo radnika ili dobra volja poslodavca?

U svijetu je tijekom prosinca uvriježena isplata tzv. trinaeste plaće, svojevrsne godišnje nagrade radnicima. Kod nas se umjesto toga ustalila isplata božićnice. U kojoj mjeri ove godine građani očekuju blagdansku ‘nagradu’ i u kojem obliku, istražio je MojPosao na više od 400 ispitanika.

Najpoželjniji su novac, bon za kupovinu ili poklon paket

Ove godine božićnicu očekuje 55% ispitanika, što je više nego prošle godine kada je 50% ispitanika očekivalo božićnicu. Ispitanici koji ne očekuju ‘blagdansku nagradu’ navode da je to iz razloga jer ju nisu niti prije dobivali (37%).

Većina ispitanika, kao i dosadašnjih godina, očekuje novac (83%) i to u prosječnom iznosu od 1.259 kuna što je za 99 kuna manje nego prošle godine. Bon za kupovinu ove godine očekuje 38% ispitanih, dok ih se 23% nada poklon paketu.

U najvećoj mjeri božićnicu ove godine očekuju zaposlenici privatnih tvrtki u pretežno stranom vlasništvu (67%), a zatim zaposlenici privatnih tvrtki u domaćem vlasništvu (59%). Božićnici se najmanje nadaju ispitanici zaposleni u državnim tvrtkama (48%) i hrvatskim institucijama (42%).

Kada je u pitanju veličina tvrtke, božićnici se najviše nadaju zaposlenici srednje velikih tvrtki (59%), zatim velikih tvrtki (58%) pa zaposlenici malih tvrtki (53%).

U 2014. nagrađeni smo u prosjeku s 999 kuna

Prošle godine božićnicu je dobilo 44% ispitanika, što je isto kao i 2013. godine kada je također 44% ispitanika bilo nagrađeno božićnicom.

Tim ispitanicima božićnica je isplaćena u novcu (68%) i to u prosjeku 999,7 kuna. Bon za kupovinu primilo je 46% zaposlenih, a 15% ih je dobilo poklon paket.

Božićnicu u 2014. primili su u najvećoj mjeri zaposlenici privatnih tvrtki u stranom vlasništvu (63%), a zatim zaposlenici privatnih tvrtki u domaćem vlasništvu (52%). Božićnicu je dobilo 44% ispitanika zaposlenih u državnim tvrtkama, dok su zaposlenici hrvatskih institucija u najmanjoj mjeri dobili božićnicu (35%).

Sve više ispitanika uviđa da je božićnica dobra volja poslodavca i da ovisi o poslovnim rezultatima. Ove godine 63% ispitanika navodi da je božićnica dobra volja poslodavca, dok je u 2014. isto navelo 57% ispitanika.
Da je božićnica pravo radnika u najvećoj mjeri smatraju zaposlenici zaposleni u hrvatskim institucijama (58%). Da je božićnica stvar dobre volje poslodavca u najvećoj mjeri smatraju zaposlenici u privatnim tvrtkama u domaćem vlasništvu (69%) te zaposlenici u privatnim tvrtkama u stranom vlasništvu (60%).

Svaka nagrada nosi simboličku i materijalnu vrijednost. Najvažnije je u svakom odnosu da se usklade očekivanja te da se razumije što su ugovorne obaveze (ugovor o radu, pravilnici, kolektivni ugovori…), a što porezne efikasnosti koje je omogućio zakonodavac. Naravno, važno je da poslodavci i posloprimci definiraju svoj odnos na obostrano zadovoljstvo. Obje strane moraju biti svjesne kako sve ovisi o poslovnim rezultatima, ali i poslovni rezultati dugoročno ovise o fer nagrađivanju. Nekada je i zakonodavac nerazuman, odnosno prava nisu povezana sa stvarnim mogućnostima te time stavlja poslodavce u nemoguću situaciju“ – komentira Igor Žonja, predsjednik Uprave portala MojPosao.

Uvjerljivo najdraža vrsta nagrađivanja krajem godine je novčana nagrada, 79% ispitanika nada se ovoj vrsti božićnice. Za 9% ispitanika bila bi dovoljna i zahvala te poštovanje od strane nadređenih, dok bi ih 6% rado dobilo poklon paket. Bon za kupovinu proizvoda druge tvrtke odabralo je 3% ispitanika, a 2% ih je odabralo bon za kupovinu proizvoda vlastite tvrtke.

Ispitanici smatraju da bi adekvatna božićnica u prosjeku trebala iznositi 1.632 kune što je čak 30% više od prosječne božićnice koja se očekuje ove godine (1.259 kuna).

Trećina ispitanika (33%) božićnicu bi iskoristila za podmirenje osnovnih životnih troškova, dok bi ih petina (22%) iskoristila za kupnju božićnih darova. Neki mali luksuz priuštilo bi si 13% ispitanika, a isto toliko ispitanika novac od božićnice iskoristili bi za podmirenje dugova (13%).


Pročitajte još:

Ljudski resursi

U prilogu donosimo 7 koraka pomoću kojih ćete djelovati uvjerljivo, te se prezentirati i pokazati kako ste osoba koja posjeduje integritet.

Komentari

'Recite nam nešto o sebi' je pitanje koje nećete moći izbjeći ni na jednom intervjuu za posao.

Komentari

S eksplozijom e-trgovine raste i broj skladišta diljem svijeta. Naime, s procijenjenih 151.000 skladišta u 2020. očekuje se rast na 180.000 skladišta do 2025....

Komunikacija

Konflikti su više nego samo nesporazumi, naime kod konflikata pojedinci osjećaju prijetnju sebi, te stoga ne možemo misliti kako će nestati sami od sebe.

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.