Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Ekonomija

Broj stečajeva u svijetu pada

Tvrtka ide u stečaj ako nema plaće duže od 30 dana

Prema analizi Global Bankrupcy Report 2016 koju izdaje tvrtka Dun & Bradstreet, najveći svjetski ponuđač poslovnih informacija i partner tvrtke Bisnode, broj stečajeva je, na globalnoj razini, u padu. Tom trendu u prilog idu niske te i dalje opadajuće kamatne stope, kao i rekordno niska inflacija koje prate niske cijene sirovina, posebno energenata. Međutim, iako je broj stečajeva u padu, taj pozitivan trend nije toliko izražen u odnosu na ukupno povećanje u ostalim zemljama.

Analizom je obuhvaćeno 28 zemalja svijeta, a analizirano je razdoblje od kraja 2014. do početka 2016. godine. Značajan pad broja stečajeva zabilježen je u SAD-u i Japanu. U SAD-u je na taj trend najviše utjecala stabilnost domaće valute, stagnirajuća domaća potražnja i niske kamatne stope, dok je u Japanu nizak broj stečajeva zabilježen uslijed niske vrijednosti domaće valute, niskih troškova zajmova i spremnosti banaka za reprogramiranje dugova. Najpozitivniji trend smanjenja broja stečajeva bilježi Tajland, gdje je broj stečaja smanjen za čak 42,60%. Značajno smanjenje broja stečajeva u Europi zabilježen je u Nizozemskoj, gdje se je smanjio za 24,08% te Španjolskoj, gdje je broj stečajeva za 23,03% manji. Slijede Turska (13,41%), Finska (13,49%), Rusija (12,76%) i  Švedska (10,07%) gdje je također došlo do pozitivnih pomaka po pitanju smanjenja broja stečajeva.

S druge strane, značajan porast broja stečajeva poduzeća zabilježen je u zemljama koje su ovisne o poslovanju s Kinom. Tako je u Hong Kongu broj stečajeva porastao za 113,67%, Vijetnamu 30,82% i Australiji 14,17%. Kina je iz analize izostavljena zbog nepouzdanosti podataka za dio analiziranog  razdoblja, no dostupni podaci o indeksu plaćanja poslovnih subjekata sugeriraju pogoršanje situacije. Od europskih zemalja ističe se Danska, gdje je broj stečajeva u promatranom razdoblju porastao za 12,87%.

Tvrtka Bisnode vodeći je ponuđač poslovnih informacija u Hrvatskoj te je dio međunarodne grupe Bisnode AB, najvećeg europskog ponuđača poslovnih i informacija i analitičkih rješenja sa sjedištem u Stockholmu. Bisnode AB je na europskom tržištu informacija prisutan još od 1989. godine i okuplja više od 2.400 stručnjaka iz 18 europskih država. Tvrtka Bisnode je najveći partner tvrtke Dun & Bradstreet te svojim klijentima omogućava informacije o više od 250 milijuna tvrtki iz 220 zemalja svijeta.


Pročitajte još:

Komentari

Excel je postao neizostavan alat u poslovnim okruženjima diljem svijeta zbog svoje sposobnosti organizacije, analize i prezentacije podataka u raznolikim industrijama.

Komentari

'Recite nam nešto o sebi' je pitanje koje nećete moći izbjeći ni na jednom intervjuu za posao.

Komunikacija

Konflikti su više nego samo nesporazumi, naime kod konflikata pojedinci osjećaju prijetnju sebi, te stoga ne možemo misliti kako će nestati sami od sebe.

Komentari

Viliam Prodan, uspješni poduzetnik, jedan je od naših najboljih rally vozača i višestruki rally prvak Hrvatske.

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.