Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Ekonomija

Broj stečajeva u svijetu pada

Tvrtka ide u stečaj ako nema plaće duže od 30 dana

Prema analizi Global Bankrupcy Report 2016 koju izdaje tvrtka Dun & Bradstreet, najveći svjetski ponuđač poslovnih informacija i partner tvrtke Bisnode, broj stečajeva je, na globalnoj razini, u padu. Tom trendu u prilog idu niske te i dalje opadajuće kamatne stope, kao i rekordno niska inflacija koje prate niske cijene sirovina, posebno energenata. Međutim, iako je broj stečajeva u padu, taj pozitivan trend nije toliko izražen u odnosu na ukupno povećanje u ostalim zemljama.

Analizom je obuhvaćeno 28 zemalja svijeta, a analizirano je razdoblje od kraja 2014. do početka 2016. godine. Značajan pad broja stečajeva zabilježen je u SAD-u i Japanu. U SAD-u je na taj trend najviše utjecala stabilnost domaće valute, stagnirajuća domaća potražnja i niske kamatne stope, dok je u Japanu nizak broj stečajeva zabilježen uslijed niske vrijednosti domaće valute, niskih troškova zajmova i spremnosti banaka za reprogramiranje dugova. Najpozitivniji trend smanjenja broja stečajeva bilježi Tajland, gdje je broj stečaja smanjen za čak 42,60%. Značajno smanjenje broja stečajeva u Europi zabilježen je u Nizozemskoj, gdje se je smanjio za 24,08% te Španjolskoj, gdje je broj stečajeva za 23,03% manji. Slijede Turska (13,41%), Finska (13,49%), Rusija (12,76%) i  Švedska (10,07%) gdje je također došlo do pozitivnih pomaka po pitanju smanjenja broja stečajeva.

S druge strane, značajan porast broja stečajeva poduzeća zabilježen je u zemljama koje su ovisne o poslovanju s Kinom. Tako je u Hong Kongu broj stečajeva porastao za 113,67%, Vijetnamu 30,82% i Australiji 14,17%. Kina je iz analize izostavljena zbog nepouzdanosti podataka za dio analiziranog  razdoblja, no dostupni podaci o indeksu plaćanja poslovnih subjekata sugeriraju pogoršanje situacije. Od europskih zemalja ističe se Danska, gdje je broj stečajeva u promatranom razdoblju porastao za 12,87%.

Tvrtka Bisnode vodeći je ponuđač poslovnih informacija u Hrvatskoj te je dio međunarodne grupe Bisnode AB, najvećeg europskog ponuđača poslovnih i informacija i analitičkih rješenja sa sjedištem u Stockholmu. Bisnode AB je na europskom tržištu informacija prisutan još od 1989. godine i okuplja više od 2.400 stručnjaka iz 18 europskih država. Tvrtka Bisnode je najveći partner tvrtke Dun & Bradstreet te svojim klijentima omogućava informacije o više od 250 milijuna tvrtki iz 220 zemalja svijeta.

Preporučujemo

Novosti

Svjetsko tržište aplikacija za mobilne uređaje iz godine u godinu rapidno raste. Do 2014. godine predviđa se kako će dosegnuti nevjerojatnih 58 milijardi dolara.

Izdvojeno

Kratice su u poslovnom svijetu postale dio svakodnevne komunikacije, a engleske skraćenice gotovo su u potpunosti zamijenile nekadašenje nazive kojima smo se koristili prije...

Financije

Većini ljudi primamljiva je pomisao da iz svog naslonjača mogu pratiti tržište, ulagati i, naravno, zarađivati.

Izdvojeno

Malo čiji sandučić elektronske pošte ne krije barem jednu odbijenicu poslanu nakon testiranja ili razgovora za posao.

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.