Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Ekonomija

Broj stečajeva u svijetu pada

Tvrtka ide u stečaj ako nema plaće duže od 30 dana

Prema analizi Global Bankrupcy Report 2016 koju izdaje tvrtka Dun & Bradstreet, najveći svjetski ponuđač poslovnih informacija i partner tvrtke Bisnode, broj stečajeva je, na globalnoj razini, u padu. Tom trendu u prilog idu niske te i dalje opadajuće kamatne stope, kao i rekordno niska inflacija koje prate niske cijene sirovina, posebno energenata. Međutim, iako je broj stečajeva u padu, taj pozitivan trend nije toliko izražen u odnosu na ukupno povećanje u ostalim zemljama.

Analizom je obuhvaćeno 28 zemalja svijeta, a analizirano je razdoblje od kraja 2014. do početka 2016. godine. Značajan pad broja stečajeva zabilježen je u SAD-u i Japanu. U SAD-u je na taj trend najviše utjecala stabilnost domaće valute, stagnirajuća domaća potražnja i niske kamatne stope, dok je u Japanu nizak broj stečajeva zabilježen uslijed niske vrijednosti domaće valute, niskih troškova zajmova i spremnosti banaka za reprogramiranje dugova. Najpozitivniji trend smanjenja broja stečajeva bilježi Tajland, gdje je broj stečaja smanjen za čak 42,60%. Značajno smanjenje broja stečajeva u Europi zabilježen je u Nizozemskoj, gdje se je smanjio za 24,08% te Španjolskoj, gdje je broj stečajeva za 23,03% manji. Slijede Turska (13,41%), Finska (13,49%), Rusija (12,76%) i  Švedska (10,07%) gdje je također došlo do pozitivnih pomaka po pitanju smanjenja broja stečajeva.

S druge strane, značajan porast broja stečajeva poduzeća zabilježen je u zemljama koje su ovisne o poslovanju s Kinom. Tako je u Hong Kongu broj stečajeva porastao za 113,67%, Vijetnamu 30,82% i Australiji 14,17%. Kina je iz analize izostavljena zbog nepouzdanosti podataka za dio analiziranog  razdoblja, no dostupni podaci o indeksu plaćanja poslovnih subjekata sugeriraju pogoršanje situacije. Od europskih zemalja ističe se Danska, gdje je broj stečajeva u promatranom razdoblju porastao za 12,87%.

Tvrtka Bisnode vodeći je ponuđač poslovnih informacija u Hrvatskoj te je dio međunarodne grupe Bisnode AB, najvećeg europskog ponuđača poslovnih i informacija i analitičkih rješenja sa sjedištem u Stockholmu. Bisnode AB je na europskom tržištu informacija prisutan još od 1989. godine i okuplja više od 2.400 stručnjaka iz 18 europskih država. Tvrtka Bisnode je najveći partner tvrtke Dun & Bradstreet te svojim klijentima omogućava informacije o više od 250 milijuna tvrtki iz 220 zemalja svijeta.

Pročitajte još:

Ljudski resursi

Toksična radna atmosfera često se kao teret postavlja šefovima, odnosno menadžerima i direktorima odgovornima za određeni dio organizacije posla te brigu o zaposlenicima i...

Poduzeća

Grupacija Kofola više je puta potvrdila da se može nositi s krizom i održati financijsku disciplinu čak i u teškim razdobljima.

Lifestyle

Prekrasan prostor koji se proteže na čak 170 kvadrata, zaokružen je u savršenu cjelinu jer gdje god uputili pogled, oduševljenje neće izostati. Zvonimir Franić...

Turizam

Sve je spremno za najiščekivaniju vinsku manifestaciju u Dalmaciji. Pelješac će 3. prosinca ponovo postati središte vinske scene. Organizatori očekuju više od dvije tisuće...

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.