Brokeri s Wall Streeta srušili cijene Intela, Applea, Microsofta i Oraclea

Brokeri s Wall Streeta srušili cijene Intela, Applea, Microsofta i Oraclea

U utorak su na Wall Streetu cijene dionica pale drugi dan zaredom jer ulagači oprezno očekuju kvartalne poslovne rezultate, a pod najvećim je pritiskom bio tehnološki sektor jer su analitičari smanjili preporuke za Intel i dionice nekoliko drugih kompanija.

Dow Jones indeks oslabio je 0,81 posto, na 13.473 boda, dok je S&P 500 skliznuo 0,99 posto, na 1.441 bod, a Nasdaq indeks 1,52 posto, na 3.065 bodova.

Cijena dionice Intela pala je više od 2,5 posto, nakon što su analitičari nekoliko brokerskih kuća smanjili preporuke za dionicu najvećeg svjetskog proizvođača čipova zbog pada potražnje za računalima u koje su ugrađeni Intelovi čipovi.

To je izazvalo i pad cijena dionica drugih tehnoloških divova, kao što su Apple, Microsoft i Oracle.

Loše je na tržište utjecalo i novo izvješće Međunarodnog monetarnog fonda u kojemu su smanjene procjene ovogodišnjeg rasta najvećih svjetskih gospodarstava.

Ipak, ulagače najviše zabrinjava predstojeća sezona objave poslovnih rezultata kompanija ostvarenih u trećem tromjesečju. Zbog toga su jučer pale cijene dionica u devet od 10 sektora S&P 500 indeksa. Zahvaljujući rastu cijena nafte, ojačao je samo energetski sektor.

Kako je niz kompanija smanjilo procjene svojih rezultata, zbog pogoršanja poslovnih uvjeta u svijetu, analitičari u anketi Reutersa očekuju da će dobit kompanija iz sastava S&P 500 indeksa u trećem tromjesečju biti 2,3 posto manja nego u istom lanjskom razdoblju, što bi bio prvi pad zarada u posljednje tri godine.

A sezona objave poslovnih rezultata kompanija počela je nakon zatvaranja Wall Streeta, izvješćem Alcoe. Cijena dionice najvećeg američkog proizvođača aluminija blago je porasla jer su rezultati nešto bolji nego što se očekivalo, premda slabiji nego u istom lanjskom razdoblju.

I na europskim su burzama cijene dionica jučer pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,54 posto, na 5.810 bodova, dok je frankfurtski DAX skliznuo 0,78 posto, na 7.234 boda, a pariški CAC 0,70 posto, na 3.382 boda.

Podijeli

Odgovori

Top