Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Ekonomija

Budućnost mangulica u Hrvatskoj leži u obiteljskim gospodarstvima

U ovo izazovno vrijeme za svinjogojstvo u Hrvatskoj Udruga uzgajivača svinja pasmine mangulica izdali su sveobuhvatan priručnik “Mangulica-obiteljska svinja”.

U ovo izazovno vrijeme za svinjogojstvo u Hrvatskoj Udruga uzgajivača svinja pasmine mangulica izdali su sveobuhvatan priručnik “Mangulica-obiteljska svinja”. Na promociji koja je održana u Suhopoljskom dvorcu Janković sudjelovali su mnogi uzgajivači, kao i oni će to tek postati uvidjevši potencijal ove svinje za kvalitetu života svoje obitelji – poput zdrave i kvalitetne hrane, zajedničke aktivnosti i hobija svih članova obitelji, samoodrživosti i ekologije, učenje vrijednosti rada i vremena, održavanja tradicije i mnogih drugih. Upravo kako bi zainteresirali djecu i mlade za svinjogojstvo, u sklopu ovog programa održana je za njih kreativno-edukativna i radionica “Mali svinjogojci”. Ovaj projekt financiran je sredstvima Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i ribarstva, a besplatno preuzimanje online pdf verzije dostupno je OVDJE.

Prestavljanju su nazočili i Načelnik sektora za stočarstvo i kvalitetu hrane Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i ribarstva g. Mato Čačić, te g. Ivan Zorinić iz Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu.

Autor priručnika izv.prof.dr.sc. Vladimir Margeta, vodeći stručnjak za mangulice u svijetu, naglasio je kako se Hrvatska suočava s drastičnim smanjenjem količine i obima svinjogojske proizvodnje u posljednjem desetljeću te smo postali jedan od najvećih uvoznika svinja i svinjskog mesa u EU, jer s vlastitom proizvodnjom zadovoljavamo tek nešto više od 50% svojih potreba.

Nedovoljnim strateškim mjerama i forsiranjem intenzivnih oblika proizvodnje i tehnoloških procesa na koje nisu bili spremni niti proizvođači niti nositelji agrarne politike, pa je tako želja i namjera da se ubrzano osigura samodostatnost i povećanje proizvodnje rezultirala upravo suprotno. Negativnim trendovima ističe Margeta može se doskočiti zaokretom gdje se i male proizvođače i svinje počne promatrati kao poljoprivredni proizvod, kao hranu koja se proizvodi za naše obitelji, kao tradicijsku djelatnost u Hrvatskoj, kao onu koja je stoljećima bila njegovana u domaćinstvima diljem Hrvatske. Cilj ovog projekta “Mangulica-obiteljska svinja” je podići svijest i promovirati važnost proizvodnje zdrave i kvalitetne hrane, potaknuti one koji imaju minimalne uvjete da mogu za svoje obiteljske potrebe proizvesti na jeftin i relativno lak način kvalitetno meso mangulice, kao i promicati vrijednost uključivanja djece u ovakav način uzgoja mangulica kao zalog za ostanak i opstanak mladih u ruralnim krajevima u budućnosti.

Ovaj koncept nema za cilj uzgajivaču ili vlasniku svinje omogućiti financijsku korist, već da usmjeriti da za svoju obitelj osigura zadovoljstvo i zdravlje, istaknuo je predsjednik Udruge Mangulica, Tomislav Bišćan koji je i sam uzgajivač. Ovom prilikom naglasio je prednosti uzgoja mangulica za svoju obitelj i svoje petero djece, te vrijednostima koje ovaj obiteljski hobi ima.

  • “Zaista, najviše što možemo svojoj djeci ostaviti je zdravlje i radne navike, te im usaditi ljubav prema tradiciji i životu u ruralnim krajevima, te proizvodnji hrane za sebe i svoju obitelj.”

Mangulica – najmasnija svinja na svijetu, koja ima najzdraviju mast na svijetu

Svinja mangulica kod nas je gotovo zaboravljena delicija, a u svijetu je jedna od najtraženijih

delicija. Iako autohtona i tradicionalna u Hrvatskoj, uzgojem ove pasmine svinja ne bavi se

mnogo uzgajivača, ali upravo je tu potencijal kako za razvoj proizvodnje za prodaju i izvoz, tako

i obiteljski uzgoj i proizvodnju. Kod nas u Hrvatskoj mangulica je najpoznatija pripravljena kao slavonski suhomesnati proizvodi

– šunka, kulen, kulenova seka i slanina – zaista svi oni koji su ove proizvode od mangulice jednom probali, vraćaju se po nove. Mangulica ima visoko kvalitetno meso koje se ističe svojim ukusom i mogućnošću zadržavanja mesnog soka. Na kvalitetu masti utječe sastav masnih kiselina, ponajviše udio nezasićenih masnih kiselina te udio tzv. zdravog kolesterola (LDL kolesterol), te je jedina životinja koju ga sadržava u svojem mesu. Zato ju s razlogom mnogi nazivaju “najmasnija svinja na svijetu, koja ima najzdraviju mast na svijetu”.


Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.