Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Izdvojeno

“Buffetov zakon” neće naštetiti novim ulaganjima

Prijedlog kojim se želi uvesti porez na dohodak od najmanje 30 posto za Amerikance s godišnjim prihodima većim od milijun dolara neće naštetiti gospodarstvu kroz ograničavanje investicija i rasta, smatra američki ministar financija Timothy Geithner.

Prijedlog kojim se želi uvesti porez na dohodak od najmanje 30 posto za Amerikance s godišnjim prihodima većim od milijun dolara neće naštetiti gospodarstvu kroz ograničavanje investicija i rasta, smatra američki ministar financija Timothy Geithner.

Takozvani “Buffetov zakon”, porez koji predlaže predsjednik Barack Obama kako bi se smanjile nejednakosti u dohotku, naišao je na oštre kritike Republikanca koji tvrde da će se njime obeshrabiti ljude na pokretanje novih poslovnih pothvata jer bi se povećali porez na kapitalnu dobit i porezi na ulaganja.

“Po mome mišljenju, vjerodostojna osnova za takav argument ne postoji”, kazao je u nedjelju američki ministar financija Timothy Geithner u programu CBS-ove televizijske postaje “Sučeljavanje s nacijom”.

Riječ je o planu nazvanom po Warrenu Buffettu, poznatom ulagaču i milijarderu, koji se svojedobno založio za uvođenje većih poreza imućnijima jer, kako je kazao, plaća manju stopu poreza od njegove tajnice.

Sjedinjene Države muku muče s golemim proračunskim manjkom, a ne postoji konsenzus oko toga kako riješiti taj problem. Iako se vlada obvezala smanjiti potrošnju za 2.000 milijardi dolara, puno toga još treba učiniti, smatra Geithner.

“Ne vidimo, međutim, izvediv, ekonomski smislen ili pošten način da se to učini i uz to još sačuva prostora za ulaganja u obrazovanje, infrastrukturu te pomoć sustavu socijalne skrbi i jačanju medicinske skrbi za starije, a da se pritom od najimućnijih Amerikanaca ne traži da plate nešto veći porez iz svoga dohotka. Smatramo da je najučinkovitiji način da se to postigne taj da ograničimo njihove mogućnosti za ostvarivanje prednosti u vidu odbitaka i izuzeća, a upravo to će učiniti ovaj zakon”, poručio je.

Dodatno, ustvrdio je kako ne postoji uvjerljiv put za poreznu reformu koji ne prepoznaje da si gospodarstvo ne može priuštiti produljenu primjenu navedenih poreznih olakšica za imućne Amerikance.

“Ne možemo si priuštiti daljnje zaduživanje da bismo takvu praksu zadržali, a moramo ostaviti prostora za navedene ostale prioritete”, poručio je Geithner.

HINA


Napisao

Pročitajte još:

Lifestyle

Blog Lifehack tvrdi da su ljudi koji piju kavu uspješniji.

Komentari

Excel je postao neizostavan alat u poslovnim okruženjima diljem svijeta zbog svoje sposobnosti organizacije, analize i prezentacije podataka u raznolikim industrijama.

Komunikacija

Taj početni dojam nije uvijek najtočniji, ali ga je obično teško preokrenuti ili poništiti i često bude temelj za daljnji odnos između dvije osobe.

Ljudski resursi

Beznačajne sitnice, koju većina ignorira i dopušta da tijekom vremena izblijede, zapravo mogu biti jako važne u građenju karijere.

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.