Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Izdvojeno

Čačić utrostručuje investicije i provodi energetske projekte na razini 1,5 milijardi eura

Plomin i Ombla su projekti koji imaju dva osnovna zadatka – poštivati sve ekološke propise s ciljem zaštite zemlje i njezinih građana, te osigurati ljudima radna mjesta i plaće, poručio je Radimir Čačić

Plomin i Ombla su projekti koji imaju dva osnovna zadatka - poštivati sve ekološke propise s ciljem zaštite zemlje i njezinih građana, te osigurati ljudima radna mjesta i plaće, poručio je Radimir Čačić

Strategija energetskog razvoja Hrvatske je dobra, ali je politika zakazala jer ništa od toga proteklih godina nije napravljeno, pa je pred Vladom zadatak da iduće godine utrostruči investicije i realizira energetske projekte na razini od 1,5 milijardi eura, a među njima su svakako i TE Plomin i HE Ombla, izjavio je danas prvi potpredsjednik Vlade i ministar gospodarstva Radimir Čačić.

Vlada bi uskoro trebala donijeti odluke u vezi projekata Plomina i Omble, na čemu smo izgubili već par mjeseci, a svaki mjesec odnosi veliki novac, izjavio je Čačić novinarima nakon što je održao govor na 4. Energetskoj Areni koju su organizirali Infoarena Grupa i EBRD.

Pripremni radovi na Plominu 3 vrijedni su 100 milijuna eura, pri čemu imamo jasno definirani projekt i cijeli spektar partnera koji žele investirati, a u tome nema čak ni troška države. S druge strane, 900 milijuna kuna za Omblu stoji već dvije godine, pri čemu plaćamo rezervaciju novca, jer prošla Vlada nije bila u stanju upotrijebiti ta sredstava koja je dobila od EBRD-a, kaže Čačić.

Plomin i Ombla su projekti koji imaju dva osnovna zadatka – poštivati sve ekološke propise s ciljem zaštite zemlje i njezinih građana, te osigurati ljudima radna mjesta i plaće. Predviđene investicije u energetiku izravno bi utjecale na oko jedan posto BDP-a, a uz indirektan multiplikator i dva posto BDP-a, tvrdi Čačić.

Što se tiče studija utjecaja na okoliš, Čačić ističe kako sve studije nisu iste jer postoje profesionalne studije, ali i one koje se rade besplatno. “Čim je nešto besplatno, meni je jako sumnjivo. Ne postoji ‘zelena studija’ za investiciju od 900 milijuna kuna koja se radi besplatno – ili ništa ne valja ili se radi o nečijem interesu”, ustvrdio je Čačić.

Što se tiče LNG-a, taj smo projekt uzeli “vrlo uspješnom” konzorciju koji u sedam godina nije napravio ništa, iako su tu bile tri strane prvorazredne kompanije, pa će to raditi LNG Hrvatska u vlasništvu HEP-a i Plinacroa. Interes ulagača je ogroman, a uspjeh domaćeg konzorcija ovisit će o njegovoj sposobnosti da iskomunicira projekt sa svim zainteresiranima, napominje Čačić.

Veliki interes ulagača ne postoji samo za TE na ugljen u Plominu, već i za TE na plin u Vukovaru, Slavonskom Brodu i Obrovcu, dodaje Čačić uz napomenu kako su investicije vezane na svaki od tih projekata “teške” između 200 i 300 milijuna eura.

Moramo se prestati “igrati dječjeg vrtića” i krenuti u ubrzanu realizaciju energetskih projekata jer je Hrvatska zbog nesposobnosti prethodne Vlade probila sve zadane rokove. Prema strategiji energetskog razvoja, do 2020. u energetiku bi trebali uložiti 15 milijardi eura, što znači da bi u idućih 7,5 godina morali kontinuirano ulagati između 1,5 milijardi i dvije milijarde eura, poručio je Čačić.

No, lani je ostvarena samo trećina planiranih investicija, a ove ćemo godine ostvariti tek polovicu od predviđenih 1,6 milijardi eura, i to tek uz ogroman napor na tekućim projektima prijenosa i distribucije, gdje ćemo gotovo udvostručiti investicije u HEP-u i za 60 posto povećati investicije u Ini.

Nažalost, još uvijek malo tko u zemlji razumije pred kakvim se problemom nalazimo. Primjerice, devet posto energetske učinkovitosti moramo realizirati do 2016., dakle u roku tri i pol godine, a dosad nije napravljeno ništa. Vlada će tek ovoga četvrtka odobriti model financiranja, i to nakon šest mjeseci “Sizifova posla”, požalio se Čačić.

Odgovarajući na novinarski upit o završetku privatizacije hrvatskih brodogradilišta, potpredsjednik Vlade se požalio i na stranu administraciju jer potpis na ugovor za Brodosplit već gotovo mjeseca dana “koči” Bruxelles.

“To nas stoji nekoliko milijuna dnevno, svi detalji su dogovoreni, razgovarao sam s relevantnim ljudima, upozorio sam na to. Naša administracija je spora, ali neke druge su blizu tome ili još gore”, kazao je Čačić.

Što se tiče privatizacije riječkog 3. maja i Brodotrogira, Čačić nije želio reći ništa konkretno već je najavio da će se o tome ubrzo čuti, a on misli “da idemo u jako dobrom smjeru”.

Napisao

Preporučujemo

Lifestyle

GLAMI, jedinstvena modna tražilica koja se oslanja na umjetnu inteligenciju, u Hrvatskoj posluje iznad očekivanja i za svoje partnere uspijeva generirati narudžbe u vrijednosti...

Turizam

Kriza se odužila. Turizam je na koljenima, a s njime i oko 450 obiteljskih malih hotela koje očekuje još jedna neizvjesna sezona.

Lifestyle

Svi ljudi su više ili manje lijeni. Neki su ipak previše, i to se smatra ogromnom manom. Ali što ako to nije toliko loša...

Edukacija

Sigurno imate kolegice i kolege s kojima su odnosi sjajni i one s kojima vam odnosi nisu baš onakvi kakve priželjkujete.

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.