Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Novosti

Centar banka mogla izbjeći stečaj?

Posljednje odluke vezane uz Centar banku ni na koji način neće utjecati na poslovanje Vaba banke, s obzirom da se radi o dvije samostalne kreditne institucije čije se poslovanje odvija u potpunosti nezavisno, priopćeno je danas iz te varaždinske banke.

Posljednje odluke vezane uz Centar banku ni na koji način neće utjecati na poslovanje Vaba banke, s obzirom da se radi o dvije samostalne kreditne institucije čije se poslovanje odvija u potpunosti nezavisno, priopćeno je danas iz te varaždinske banke.

Vaba je vodeća banka sjeverozapadne Hrvatske, prepoznata kod klijenata najvećim dijelom u Varaždinskoj i Međimurskoj županiji, ali i u drugim županijama i gradovima. Posluje u skladu s regulatornim zahtjevima, a stopa adekvatnosti kapitala na razini je bolje kapitaliziranih srodnih banaka u Hrvatskoj.

„Želimo naglasiti da, sukladno zacrtanim strateškim ciljevima i zakonskoj regulativi, Vaba banka nastavlja razgovore s više potencijalnih investitora zainteresiranih za ulazak u vlasništvo banke i njezin daljnji rast i razvoj, a o svim detaljima toga pravovremeno ćemo obavijestiti javnost“, navodi se u priopćenju iz te banke.

Hrvatska narodna banka predložila je jučer Trgovačkom sudu pokretanje stečajnog postupka nad Centar bankom, a guverner HNB-a donio rješenje o uvođenju posebne uprave koja će preuzeti ovlasti Nadzornog odbora i Uprave Centar banke, jer nije uspjela planirana dokapitalizacija te banke.

Iz Ministarstva financija jučer su, pak, poručili da je Centar banka mogla izbjeći stečaj da je bilo više spremnosti vlasnika i menadžmenta za pokušaj spajanja s drugim manjim bankama.

Ministarstvo je podsjetilo da je iniciralo okupljanje malih banaka i stvaranje veće banke, dokapitalizacijom od strane DAB-a ili bilo koga tko bi to htio. Cilj je države bio da spriječi urušavanja malih banaka.

Prema zamisli Ministarstva, pored Centar banke, u konsolidaciju su trebale ući Vaba banka, Karlovačka banka, Banka Kovanica, Nava banka i Croatia banka. No, taj pokušaj Ministarstva nije uspio.

U siječnju ove godine dioničari Vaba banke donijeli su na izvanrednoj glavnoj skupštini odluku da Alternative upravljanje dokapitalizira banku s 50 milijuna kuna.

Među ostalim, odlučeno je i da preneseni gubitak u poslovanju, koji je zaključno s krajem 2012. godine iznosio 72,5 milijuna kuna, dijelom pokriven iz sredstva rezervi kapitala u iznosu od oko 27,5 milijuna kuna, dok je preostali dio gubitka od 45 milijuna kuna pokriven smanjenjem temeljnog kapitala banke.

Temeljni kapital nakon smanjenja odlukom skupštine povećan je za već spomenutih 50 milijuna kuna i nakon te dokapitalizacije iznosit će 74,7 milijuna kuna.

Vaba banka je u prvih šest mjeseci ove godine poslovala s gubitkom od 24,17 milijuna kuna, pokazuju privremeni nerevidirani podaci za kreditne institucije Hrvatske narodne banke.

Ukupna imovina banke krajem lipnja iznosila je 1,27 milijardi kuna, dok je stopa adekvatnosti jamstvenog kapitala bila 14,19 posto.


Napisao

Pročitajte još:

Komentari

Excel je postao neizostavan alat u poslovnim okruženjima diljem svijeta zbog svoje sposobnosti organizacije, analize i prezentacije podataka u raznolikim industrijama.

Komentari

'Recite nam nešto o sebi' je pitanje koje nećete moći izbjeći ni na jednom intervjuu za posao.

Komunikacija

Konflikti su više nego samo nesporazumi, naime kod konflikata pojedinci osjećaju prijetnju sebi, te stoga ne možemo misliti kako će nestati sami od sebe.

Komentari

Viliam Prodan, uspješni poduzetnik, jedan je od naših najboljih rally vozača i višestruki rally prvak Hrvatske.

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.