Centar za posjetitelje – Dvorac Janković u Suhopolju novi je adut Plemićke rute Virovitičko-podravske županije

Jednom od najljepših dvoraca u Hrvatskoj, Dvorcu Janković u Suhopolju iz 18. stoljeća, vraćen je stari sjaj. Njegovo sustavno propadanje završilo je 2012. kada je došao u vlasništvo Virovitičko – podravske županije, koja je nositelj projekta obnove.

Projekt vrijedan 39.767.716,50 kuna, sufinanciran je bespovratnim sredstvima u visini  33.419.096,67 kuna iz Europskog fonda za regionalni razvoj, a odobren u sklopu poziva „Priprema i provedba Integriranih razvojnih programa temeljenih na obnovi kulturne baštine“. U suradnji s partnerskim institucijama – Gradskim muzejom Virovitica, TZ Virovitičko-podravske županije, Razvojnom agencijom VIDRA i Općinom Suhopolje – obnovljeni će dvorac po završetku projekta krajem srpnja otvoriti vrata kao Centar za posjetitelje – Dvorac Janković. Jedan od najljepših dvoraca u Hrvatskoj postat će prepoznatljiva destinacija s 15 soba, opuštajućom wellness oazom, vinskim podrumom, multimedijalnom izložbenom dvoranom, 5D kinom i kreativnim laboratorijem.

Dvorac Janković dio je jedinstvene Plemićke rute koja povezuje Ljetnikovac grofa Draškovića iz 19. stoljeća u Noskovcima, danas poznat kao „Dravska priča“, atraktivno izletište Pustaru Višnjica u blizini Slatine, heritage hotel Kuriju Janković u Kapela Dvoru, raskošan Dvorac Pejačević u središtu  Virovitice, Park šumu Jankovac u Parku prirode Papuk…

„Prirodna baština, kulturni i sakralni spomenici, tradicija, gastronomija, enologija, ekološka očuvanost glavni su aduti Virovitičko-podravske županije, zbog kojih je prošle godine ovaj dio Hrvatske posjetilo 16.033 gostiju koji su ostvarili 40.276 noćenja. Obogaćivanje ponude i obnova dvoraca na Plemićkoj ruti, generirat će još bolje brojke i turističke rezultate“, ističe Josip Mikolčić iz TZ Virovitičko-podravske županije.

Sakralna ruta, savršene biciklističke staze, atraktivna Bilogora i pitoreskni Papuk, promatranje ptica, lov i ribolov, prvi hrvatski pjenušac Slatinski biser i vrhunska vina, sjajna gastronomija koja sve više budi znatiželju u svijetu nagrađivanim kolačima slastičarke Sandre Jadek – neka Plemićka ruta bude samo početna točka za istraživanje ove još uvijek neodoljive destinacije.

Sadržaj objavljenog materijala isključiva je odgovornost Turističke zajednice Virovitičko-podravske županije.

 

Podijeli

Odgovori

Top