Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Novosti

Četiri hrvatske tvrtke na listi 50 najbržerastućih u Srednjoj Europi

Na ovogodišnju ljestvicu 50 tehnoloških tvrtki s najbržim rastom u Srednjoj Europi plasirale su se čak četiri tvrtke iz Hrvatske – Webteh, Infinum, Five Minutes (Pet minuta) i Mono.

Na ovogodišnju ljestvicu 50 tehnoloških tvrtki s najbržim rastom u Srednjoj Europi plasirale su se čak četiri tvrtke iz Hrvatske - Webteh, Infinum, Five Minutes (Pet minuta) i Mono.

Na ovogodišnju ljestvicu 50 tehnoloških tvrtki s najbržim rastom u Srednjoj Europi plasirale su se čak četiri tvrtke iz Hrvatske, Webteh, Infinum, Five Minutes (Pet minuta) i Mono. Webteh i Infinum su se uspjeli uvrstiti među 10 tvrtki s najbržim rastom u Srednjoj Europi te su, zahvaljujući prosječnom petogodišnjem rastu koji je iznosio 1110%, odnosno 892%, zauzele 6. i 10. poziciju Deloitteove ljestvice.

Vodeću poziciju na Deloitteovom natječaju, koji je na području Srednje Europe proveden 14. godinu za redom, osvojila je rumunjska tvrtka koja se bavi izdavanjem elektroničkih avionskih karata Vola.ro, čiji je prosječan rast prihoda unazad posljednjih pet godina iznosio 5729%. Najveći broj tvrtki na listi dolazi iz Poljske, Mađarske, Rumunjske i Češke, a najzastupljenije su tvrtke koje se bave razvojem softvera i Internet tehnologijama.

“Prosječan petogodišnji rast koji je 50 tvrtki s Deloitteove ljestvice ostvario u 2012. godini iznosio je 671%, što predstavlja značajno smanjenje u odnosu na lanjsku godinu kada je iznosio visokih 1026%, što je i očekivano s obzirom na krizu s kojom se suočava većina zemalja Srednje Europe“, komentirala je Martina Aleksić, viša savjetnica u Odjelu za poslovno savjetovanje u Deloitteu.

Osim ljestvice 50 tehnoloških tvrtki s najbržim rastom u SE, Deloitte je i ove godine objavio pobjednike kategorija Zvijezde u usponu i Velikih 5. Ove je godine prvu poziciju u kategoriji Zvijezde u usponu zauzeo rumunjski Insoft, koji se bavi razvojem softvera, zahvaljujući prosječnom rastu prihoda koji je u protekle tri godine iznosio visokih 2884%. U kategoriji Velikih 5, na prvom se mjestu našla poljska tvrtka Goclever, koja se bavi hardverom. „Zanimljivo, nakon Multicoma koji se 2010. godine našao na prvom mjestu ljestvice Zvijezde u usponu, niti jedna tvrtka iz Hrvatske nije se uspjela uvrstiti na tu ljestvicu. Slično, hrvatskih predstavnika nema niti na ljestvici Velikih 5.“, naglašava Luka Škacan, viši savjetnik u Deloitteovom Odjelu poslovnog savjetovanja.

Na ovogodišnjoj su se ljestvici našle tvrtke iz osam zemalja SE, a radi se o Hrvatskoj, Češkoj, Mađarskoj, Litvi, Poljskoj, Rumunjskoj, Srbiji i Slovačkoj. Čak 22 tvrtke su se po prvi put našle na ljestvici.

„Tvrtke koje su se našle na ovogodišnjoj ljestvici karakterizira inovativnost, kreativnost i fleksibilnost, što je posebice važno s obzirom da se većina tržišta u Srednjoj Europi, uključujući i Hrvatsku i dalje bori s posljedicama globalne krize.“, komentira Ivica Perica, direktor u Deloitteovom Odjelu poslovnog savjetovanja.

50 tehnoloških tvrtki s najbržim rastom

• Tehnološka tvrtka, definirana na sljedeći način:
o Tvrtka je vlasnik tehnologije koja u znatnoj mjeri pridonosi njezinom prihodu.
o Tvrtka se ne može kvalificirati ukoliko rabi tehnologiju drugih tvrtki, pa makar i na jedinstven način.
o Tvrtka usmjeruje bitan dio svojih prihoda u tehnološko istraživanje i razvoj.

• Godišnji prihod tvrtke iznosi najmanje 50.000 eura, i to tijekom pet godina 2008.-2012.
• Tvrtka posluje najmanje pet godina.
• Nije riječ o podružnici u većinskom vlasništvu druge tvrtke.
• Središte tvrtke nalazi se u jednoj od zemalja Srednje Europe koje sudjeluju u projektu.

Zvijezde u usponu

U ovoj kategoriji Deloitte rangira mlade tvrtke, koje pokazuju velik potencijal, međutim ne posluju minimalno pet godina, što je uvjet za uvrštavanje u glavnu kategoriju. Ovamo ulaze tvrtke koje posluju minimalno tri godine, pri čemu im prihod u svakoj od godina prelazi 30.000 eura. Osim navedenoga, na ovu se kategoriju primjenjuju jednaki kriteriji kao i u slučaju 50 najbržerastućih.

Velikih 5

U ovoj kategoriji Deloitte rangira velike tvrtke koje su zabilježile visok rast unutar posljednjih pet godina. Kako bi bile uvrštene na ljestvicu moraju zadovoljiti sve kriterije potrebne za kategoriju 50 najbržerastućih, uz dodatan uvjet da im prihodi u zadnjoj promatranoj godini (2012.) prelaze 25 milijuna eura.


Napisao

Pročitajte još:

Ljudski resursi

U prilogu donosimo 7 koraka pomoću kojih ćete djelovati uvjerljivo, te se prezentirati i pokazati kako ste osoba koja posjeduje integritet.

Komentari

'Recite nam nešto o sebi' je pitanje koje nećete moći izbjeći ni na jednom intervjuu za posao.

Komentari

S eksplozijom e-trgovine raste i broj skladišta diljem svijeta. Naime, s procijenjenih 151.000 skladišta u 2020. očekuje se rast na 180.000 skladišta do 2025....

Komunikacija

Konflikti su više nego samo nesporazumi, naime kod konflikata pojedinci osjećaju prijetnju sebi, te stoga ne možemo misliti kako će nestati sami od sebe.

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.