Cijena dionice Facebooka potonula za više od 10 posto

Cijena dionice Facebooka potonula za više od 10 posto

Na Wall Streetu su u ponedjeljak burzovni indeksi skočili više od 1 posto, prekinuvši niz od šest dana neprekidnog poniranja, no cijena dionice Facebooka potonula je u drugom danu trgovanja više od 10 posto.

Dow Jones indeks porastao je 135 bodova, ili 1,09 posto, na 12.504 boda, dok je S&P 500 ojačao 1,60 posto, na 1.315 bodova, a Nasdaq indeks 2,46 posto, na 2.847 bodova.

Oporavak indeksa uslijedio je nakon njihovog najvećeg tjednog pada, izazvanog produbljivanjem dužničke krize u eurozoni, posebice u Grčkoj, koja bi mogla izaći iz eurozone.

Poruka lidera skupine G8 najrazvijenijih zemalja svijeta sa sastanka prošloga vikenda da bi se protiv dužničke krize u eurozoni trebalo boriti i mjerama štednje i mjerama za poticanje rasta gospodarstva te da bi Grčka trebala ostati u tom bloku ponešto je umirila ulagače.

Pozitivno je na tržište djelovao i poziv kineskog premijera na dodatne poticajne mjere, što pokazuje spremnost vlasti da ubrzaju posustali rast drugog po veličini svjetskog gospodarstva.

Ipak, rast cijena dionica ponajviše se zahvaljuje korekciji nakon oštrog pada tri tjedna zaredom. S&P 500 indeks izgubio je od početka svibnja 7,8 posto.

„U posljednje vrijeme na tržištu gotovo da je vladala panika. Nakon toliko dana poniranja, bilo je neizbježno da cijene dionica odskoče“, kaže John Norris, direktor u banci Oakworth Capital.

I na europskim su burzama cijene dionica jučer porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,70 posto, na 5.304 boda, dok je frankfurtski DAX porastao 0,95 posto, na 6.331 bod, a pariški CAC 0,64 posto, na 3.027 bodova.

Podijeli

Odgovori

Top