Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Novosti

Cijene dionica oštro pale, počinje očekivana korekcija na niže

Nakon objave poslovnih izvješća, znatno su pale i cijene dionica internetske trgovine eBay, kao i proizvođača čipova SanDisk. Od 56 kompanija iz sastava S&P 500 indeksa koje su dosad objavile poslovna izvješća, samo 48 posto njih nadmašilo je očekivanja analitičara

Nakon objave poslovnih izvješća, znatno su pale i cijene dionica internetske trgovine eBay, kao i proizvođača čipova SanDisk. Od 56 kompanija iz sastava S&P 500 indeksa koje su dosad objavile poslovna izvješća, samo 48 posto njih nadmašilo je očekivanja analitičara

Zbog slabih poslovnih rezultata kompanija, na Wall Streetu su u srijedu cijene dionica ponovno oštro pale, već drugi puta ovoga tjedna, što bi moglo značiti da počinje dugo očekivana korekcija na niže.

Dow Jones indeks skliznuo je 0,94 posto, na 14.618 bodova, dok je S&P 500 potonuo 1,43 posto, na 1.552 boda, a Nasdaq indeks 1,84 posto, na 3.204 boda.

Među najvećim je gubitnicima, s padom od 1,9 posto, bio S&P indeks financijskog sektora jer su ulagače razočarali slabiji nego što se očekivalo kvartalni poslovni rezultati Bank of America. Cijena dionice te banke potonula je 4,7 posto.

Nakon objave poslovnih izvješća, znatno su pale i cijene dionica internetske trgovine eBay, kao i proizvođača čipova SanDisk.

Od 56 kompanija iz sastava S&P 500 indeksa koje su dosad objavile poslovna izvješća, samo 48 posto njih nadmašilo je očekivanja analitičara, premda su ona vrlo niska.

Kako se rast najvećih svjetskih gospodarstava usporava, ulagači se plaše slabljenja globalne potražnje, pa su jučer ponovno oštro pale cijene nafte i sirovina. Zbog toga su se pod snažnim pritiskom našle dionice u rudarskom i energetskom sektoru. S&P indeks energetskog sektora pao je 1,9 posto.

Nakon što su u ponedjeljak cijene dionica zabilježile najveći dnevni pad od studenoga prošle godine, jučerašnje potonuće moglo bi značiti da slijedi korekcija na niže, koja se već dulje vrijeme očekuje.

Od početka godine cijene su dionica snažno rasle, podržane labavom monetarnom politikom Feda, a svaki pad cijena ulagači su smatrali povoljnom prilikom za kupnju dionica, pa su tako podržavali uzlazni trend.

„Nakon strahovanja koja je u ponedjeljak izazvao oštar pad cijene zlata, čini se da su oni ulagači koji su dosad koristili pad cijena da bi kupovali dionice manje agresivni, što omogućuje daljnje slabljenje tržišta. To bi moglo značiti da su manje tolerantni na rizike te da bi mogla uslijediti dugo očekivana korekcija cijena na niže“, kaže Gordon Charlop, direktor u tvrtki Rosenblatt Securities.

I na europskim su burzama cijene dionica jučer oštro pale. Londonski FTSE oslabio je 0,96 posto, na 6.244 boda, dok je frankfurtski DAX potonuo 2,34 posto, na 7.503 boda, a pariški CAC 2,35 posto, na 3.599 bodova.


Napisao

Pročitajte još:

Lifestyle

Blog Lifehack tvrdi da su ljudi koji piju kavu uspješniji.

Komentari

Excel je postao neizostavan alat u poslovnim okruženjima diljem svijeta zbog svoje sposobnosti organizacije, analize i prezentacije podataka u raznolikim industrijama.

Komunikacija

Taj početni dojam nije uvijek najtočniji, ali ga je obično teško preokrenuti ili poništiti i često bude temelj za daljnji odnos između dvije osobe.

Lifestyle

Poradite na koncentraciji jer samim time ćete bolje raditi i osjećat ćete se zadovoljniji zbog rezultata. Evo nekoliko savjeta za bolju koncentraciju!

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.