Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Novosti

Cijene građevinskih zemljišta

U skladu s krizom i lošim stanjem gospodarstva, kupnja građevinskih zemljišta posljednjih godina stagnira dok njihove cijene istovremeno padaju.

U skladu s krizom i lošim stanjem gospodarstva, kupnja građevinskih zemljišta posljednjih godina stagnira dok njihove cijene istovremeno padaju.

Prema podacima portala Crozilla.com cijene građevinskih zemljišta iz godine u godinu u većini područja bilježe pad, no unatoč nižim cijenama njihovih je kupaca sve manje. Mnogo je kriterija o kojima ovisi prodaja građevinskih zemljišta, a dobra lokacija i potpuna komunalna infrastruktura jedni su od najbitnijih. Nekada je brza prodaja kvalitetnih zemljišta bila neupitna, no danas kada je građevinski sektor u „zatišju“, građevinska zemljišta teže pronalaze kupce.

Prema podacima portala Crozilla.com na godišnjoj razini travanjske su cijene bile niže za 4 posto. U odnosu na isti mjesec 2012.godine pale su za 14,3 posto, te 12,6 posto u odnosu 2012.godinu. Prosječne tražene cijene građevinskih zemljišta tijekom travnja bile su za 18 posto niže no u istom mjesecu 2010. godine, te čak 31 posto niže u odnosu na travanj 2008. godine.

Prosječna tražena cijena građevinskih zemljišta u Zagrebu je tijekom travnja iznosila 171 euro, što na godišnjoj razini predstavlja porast od 3 posto, ali i pad od 7,6 posto u odnosu na isti mjesec 2012. godine. U Zagrebačkoj županiji građevinska zemljišta bila su mnogo jeftinija od onih u Zagrebu, a tijekom travanja njihova je prosječna tražena cijena iznosila 103 eura po metru kvadratnom. Na godišnjoj razini najveći pad, 11 posto, bilježe cijene građevinskih zemljišta na području županije Zadarske, gdje je prosječna tražena cijena metra kvadratnog iznosila 97 eura. Prema podacima portala Crozilla.com prosječna tražena travanjska cijena građevinskih zemljišta, na području Splitsko-dalmatinske županije iznosila je 170 eura po metru kvadratnom, na području Primorsko-goranske županije 183 eura po metru kvadratnom, a na području županije Istarske 81 euro.

Portal Crozilla.com obrađuje tražene, odnosno oglašavane cijene, a one se razlikuju od cijena po kojima se nekretnine prodaju. Pri realizaciji prodaje prodavatelji najčešće spuštaju početne cijene, ali baš iz tog razloga mnogi još uvijek, unatoč stanju na tržištu, oglašavaju cijenu nekretnine nešto višu od one po kojoj bi prodali kako bi si ostavili malo prostora za spuštanje.

Potražnja za zemljištima

Tijekom mjeseca travnja na portalu Crozilla.com najveća je potražnja vladala za zemljištima na području Zagreba, zatim Zagrebačke i Zadarske, te Splitsko-dalmatinske i Šibensko-kninske županije.

Strani posjetitelji koji su tijekom travnja pregledavali oglašena zemljišta na portalu Crozilla.com u najvećem su broju dolazili iz Njemačke i Austrije, a najviše su pregledavali one na području Vodica, zatim Zagreba i Senja.

Pojačan interes stranaca za Likom

Zanimanje stranaca za nekretnine na Jadranu nije nikakva novost, no prema analizama portala Crozilla.com u posljednje vrijeme stranci pokazuju sve veći interes za zemljištima na području Like.

Putem njemačkog portala za nekretnine Immowelt.de na kojem se automatski prikazuju svi oglasi objavljeni na portalu Crozilla.com sve veći broj stranaca aktivno se raspituje za građevinska i poljoprivredna zemljišta na području Like. Najveći broj stranaca koji se putem Crozille i Immowelta raspitivao za tamošnja zemljišta pokazao je interes za ulaganje u poljoprivredu na tom području, a najviše su ih zanimale stare kuće s okućnicom vrlo velike površine koja bi se mogla iskoristiti za poljoprivredu. Kvalitetna zemlja, povoljan prometni položaj kao i blizina mora najčešći su razlozi koje su stranci navodili kao ključne zbog kojih im je područje Like posebno zanimljivo za pokretanje poslova vezanih uz poljoprivredu, no uz sve to kao primarni razlog navode parcele vrlo velikih površina po izrazito povoljnim cijenama.

Cijene građevinskih zemljišta kreću se od 5 do 50 eura po metru kvadratnom, u prosjeku je to 15 eura po metru kvadratnom, kada navodim 50 eura to se odnosi na NP Plitvice“, rekao je Ivan Bižanović iz agencije Lika nekretnine d.o.o., te dodao kako se cijene gradilišta uz rijeke i jezera kreću oko 15 do 20 eura po metru kvaratnom. Prema Bižanovićevim riječima stranci koji se zanimaju za ličke nekretnine najčešće dolaze iz Austrije, Italije, Mađarske, Slovenije, a interes je za gradove Otočac, Gospić, Plitvice, Senj, Karlobag… „Stranci i dalje traže, razgledaju, a slabo kupuju. Jedan manji broj stranaca iz Austrije, Mađarske i Slovenije odlučuje se i kupuje u Lici te Ličko-senjskoj županiji, pretežito su to gospodarska imanja do 50.000 eura te jednosobni ili dvosobni stanovi od Karlobaga do Senja.“- dodaje Bižanović.

Napisao

Pročitajte još:

Nekretnine

U SAD-u, najveća koncentracija superbogatih stanovnika je u Aspenu.

Nekretnine

Razdoblje subvencioniranih stambenih kredita žele iskoristiti svi: kako kupci, tako i prodavatelji.

Ekonomija

Cilj programa  katastarskih izmjera građevinskih područja je osnivanje katastarskog operata katastra nekretnina i obnova, odnosno osnivanje zemljišnih knjiga temeljem provedenih katastarskih izmjera za nekretnine...

Nekretnine

Kupnja kvalitetne nekretnine na dobroj lokaciji uvijek je bila dobra investicija, s obzirom da se takve mogu brzo iznajmiti ili prodati.

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.