Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Novosti

Cijene hrane pale u svibnju drugi mjesec zaredom

Globalne cijene hrane pale su u svibnju drugi mjesec zaredom, budući da je pojeftinjenje mlijeka i mliječnih proizvoda, žitarica i biljnih ulja nadjačalo utjecaj viših cijena šećera, objavila je agencija Ujedinjenih naroda za hranu.

Globalne cijene hrane pale su u svibnju drugi mjesec zaredom, budući da je pojeftinjenje mlijeka i mliječnih proizvoda, žitarica i biljnih ulja nadjačalo utjecaj viših cijena šećera, objavila je agencija Ujedinjenih naroda za hranu.

Indeks cijena Organizacije za hranu i poljoprivredu (FAO), koji mjeri mjesečne promjene cijena za košaru žitarica, uljarica, mlijeka i mliječnih proizvoda, mesa i šećera, iznosio je u svibnju u prosjeku 207,9 bodova, što znači da je pao 1,2 posto u odnosu na travanj.

Time je pad cijena nastavljen drugi mjesec zaredom, budući da su u travnju cijene zabilježile gotovo identičan postotni pad na mjesečnoj razini, pritisnute 6,3-postotnim pojeftinjenjem mlijeka i mliječnih proizvoda.

I u svibnju je najveći pad zabilježen u toj kategoriji prehrambenih proizvoda, uz pad odgovarajućeg indeksa za pet posto u odnosu na prethodni mjesec, što u FAO-u tumače prilagodbom tržišta u kontekstu uvjetima poboljšanih prognoza proizvodnje.

FAO-ov indeks cijena žitarica pao je za 1,2 posto u odnosu na prethodni mjesec, pritisnut u prvom redu nižim cijenama kukuruza zbog povoljnih uvjeta uzgoja i dobrih prognoza proizvodnje za iduću poljoprivrednu sezonu.

“Na početku svibnja pribojavali smo se nepovoljnih vremenskih prilika, posebno u SAD-u, i geopolitičkih napetosti u regiji Crnog mora, ali prema drugoj polovini mjeseca cijene pšenice počele su padati zahvaljujući poboljšanju vremena i redovnim isporukama iz Ukrajine”, tumači viši ekonomist FAO-a Abolreza Abbassian.

Cijene uljarica također su pale, za 1,8 posto u odnosu na mjesec ranije.

Cijene mesa stagnirale su na mjesečnoj razini dok su cijene šećera porasle 3,7 posto zbog prvih naznaka mogućeg deficita proizvodnje u idućoj sezoni i vremenskih prilika povezanih s El Ninom, navode u FAO-u.

Agencija je ujedno povisila prognozu ovogodišnje proizvodnje žitarica uključujući rižu za gotovo jedan posto u odnosu na onu iz svibnja, na ukupno 2.480 milijuna tona. To bi bilo ipak 1,4 posto niže u odnosu na rekordnu 2013. godinu.

Prognoza proizvodnje pšenice tek je neznatno povišena, na oko 703 milijuna tona.


Napisao

Pročitajte još:

Ekonomija

Ma kako sposobni bili jednostavno trebate djelatnike, ali i oni trebaju vas. S pravim timom možete stvoriti mrežu poslovnih veza s kojim ćete lude...

Komunikacija

Jeste li nekada imali osjećaj da ste donijeli neku odluku ili postupili protiv svoje volje pod utjecajem ponašanja ili riječi nekog drugoga, a samo...

Ljudski resursi

Možda se čini očiglednim, ali većina ljudi koji brzo (i često) budu unaprijeđeni dobri su u onome što rade.

Lifestyle

Je li moguće ostati pozitivan kada se svakodnevno suočavate s negativnim iskustvom?

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.