Cijene rastu – skuplja voda, energija, plin, gorivo…

Cijene rastu – skuplja voda, energija, plin, gorivo…

Stopa inflacije na godišnjoj razini u svibnju je porasla za 0,2 postotna boda u odnosu na travanj kada je iznosila 0,6 posto.

Cijene odjeće i obuće više za 1,3 posto

Po podacima DZS-a, na rast potrošačkih cijena na mjesečnoj razini najviše su utjecale cijene rekreacije i kulture koje su u svibnju u odnosu na travanj bile više za 1,5 posto, te cijene odjeće i obuće koje su više za 1,3 posto.

Na mjesečnoj su razini porasle i cijene alkoholnih pića i duhana i to za 0,3 posto, dok su za po 0,2 posto porasle cijene stanovanja, vode, energije, plina i drugih goriva, cijene pokućstva, opreme za kuću i redovitog održavanja i cijene ugostiteljskih usluga, a cijene prometa i ostalih dobara i usluga u svakoj su skupini u prosjeku više za 0,1 posto.

Cijene prehrane i bezalkoholnih pića blago pale

Cijene pak prehrane i bezalkoholnih pića, koje u strukturi indeksa potrošačkih cijena imaju najveći udio od 31,25 posto, u svibnju su u prosjeku snižene za 0,1 posto u odnosu na travanj.

I na godišnjoj razini cijene prehrane i bezalkoholnih pića bilježe pad i to za 2,7 posto.

Statistika pad potrošačkih cijena u svibnju ove u odnosu na svibanj prošle godine bilježi i kod cijena alkoholnih pića i duhana (za 0,4 posto), komunikacija (za 0,7 posto), odjeće i obuće (za 4,3 posto).

Najviše poskupili voda, energija, plin…

Najviše su pak u svibnju ove u odnosu na svibanj prošle godine porasle cijene stanovanja, vode, energije, plina i drugih goriva, za 7,6 posto. Na taj su rast najviše utjecale cijene goriva i energije s obzirom da su cijene tekućih goriva na godišnjoj razini porasle za 35 posto, zagrijavanja stana za 32,2 posto, a plina za 18,9 posto.

Cijene prometa u ovogodišnjem su svibnju u odnosu na isti lanjski mjesec više za 6 posto, a posljedica je to ponajprije rasta cijena goriva i maziva za osobna vozila od 17,9 posto.

Na godišnjoj su razini porasle i cijene zdravstva (za 2,5 posto), rekreacije i kulture (za 2,4 posto), ostalih dobara i usluga (za 2,1 posto) i obrazovanja (za 1,4 posto).

Podijeli

Odgovori

Top