Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Ekonomija

Cijene u poljoprivredi: najviše poskupili krumpir, žitarice i gnojivo

U poljoprivredi su u posljednjih godinu dana najviše poskupili krumpir, žitarice, gnojivo i energenti, pokazuju najsvježiji podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS) objavljeni krajem prošlog tjedna.

U poljoprivredi su u posljednjih godinu dana najviše poskupili krumpir, žitarice, gnojivo i energenti, pokazuju najsvježiji podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS) objavljeni krajem prošlog tjedna.

U drugom tromjesečju, u usporedbi s istim razdobljem lani, cijene poljoprivrednih proizvoda kod proizvođača porasle u prosjeku za 22 posto, dok su ulazni resursi koje poljoprivrednici koriste poskupili 50 posto.

Među pojedinim kategorijama proizvoda najviše je poskupio krumpir, i to za čak 107 posto, a slijede ga žitarice s rastom od 65 posto te jaja s rastom od 43 posto u godinu dana.

Od mesnih proizvoda najbolje prolaze konzumenti peradi koja je poskupila 13 posto, u usporedbi sa svinjama koje su poskupile 20, te govedima koja su poskupila gotovo 30 posto.

Začuđujuće, ali među dvadesetak kategorija proizvoda nalaze se i dvije koje su čak i pojeftinile u odnosu na 2021. Cijene voća su snižene osam posto, a cvijeća i sadnica četiri posto. U DZS-u ističu da su za pad cijene voća zaslužne jagode i jabuke koje u toj kategoriji imaju najveći udio.

Također, ponešto utješno za konzumente tzv. mediteranske prehrane, cijene maslinova ulja su u godinu dana među onima s nižim rastom, od 13 posto, a i vino je poskupilo tek devet posto.

No cijene resursa koji ulaze u poljoprivrednu proizvodnju sugeriraju da bi cijene gotovih proizvoda možda mogle i dalje rasti. U prosjeku su, kao što je spomenuto, poskupili 50,1 posto. Među njima, za čak 190 posto skočila je cijena gnojiva, a rast od 91 posto imali su energija i maziva. Ostale ulazne kategorije imale su rast uglavnom niži od dvadeset posto, otkrivaju podaci DZS-a.

Pročitajte još:

Novosti

IT tvrtka Q ponovno je proglašena najboljim poslodavcem u kategoriji srednje velikih tvrtki, pokazalo je najnovije istraživanje zadovoljstva zaposlenika koje je proveo MojPosao.

Financije

Hrvatska kuna uskoro se pridružuje njemačkim markama, francuskim francima i talijanskim lirama te postaje jedna od mnogih papirnatih valuta koje su sada samo dio...

Poduzeća

Prepoznat je trud koji NEXE d.d. do sada ulaže u područjima jačanja kapaciteta upravljanja ljudima, upravljanju učinkom i odnosu prema zaposlenicima.

Edukacija

Nagrađeni nisu skrivali zadovoljstvo što ih je udruga, s kojom dijele temeljne vrijednosti u poslovanju i u životu, odabrala za ove vrijedne nagrade, koje...

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.