Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Ekonomija

Cijene u poljoprivredi: najviše poskupili krumpir, žitarice i gnojivo

U poljoprivredi su u posljednjih godinu dana najviše poskupili krumpir, žitarice, gnojivo i energenti, pokazuju najsvježiji podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS) objavljeni krajem prošlog tjedna.

U poljoprivredi su u posljednjih godinu dana najviše poskupili krumpir, žitarice, gnojivo i energenti, pokazuju najsvježiji podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS) objavljeni krajem prošlog tjedna.

U drugom tromjesečju, u usporedbi s istim razdobljem lani, cijene poljoprivrednih proizvoda kod proizvođača porasle u prosjeku za 22 posto, dok su ulazni resursi koje poljoprivrednici koriste poskupili 50 posto.

Među pojedinim kategorijama proizvoda najviše je poskupio krumpir, i to za čak 107 posto, a slijede ga žitarice s rastom od 65 posto te jaja s rastom od 43 posto u godinu dana.

Od mesnih proizvoda najbolje prolaze konzumenti peradi koja je poskupila 13 posto, u usporedbi sa svinjama koje su poskupile 20, te govedima koja su poskupila gotovo 30 posto.

Začuđujuće, ali među dvadesetak kategorija proizvoda nalaze se i dvije koje su čak i pojeftinile u odnosu na 2021. Cijene voća su snižene osam posto, a cvijeća i sadnica četiri posto. U DZS-u ističu da su za pad cijene voća zaslužne jagode i jabuke koje u toj kategoriji imaju najveći udio.

Također, ponešto utješno za konzumente tzv. mediteranske prehrane, cijene maslinova ulja su u godinu dana među onima s nižim rastom, od 13 posto, a i vino je poskupilo tek devet posto.

No cijene resursa koji ulaze u poljoprivrednu proizvodnju sugeriraju da bi cijene gotovih proizvoda možda mogle i dalje rasti. U prosjeku su, kao što je spomenuto, poskupili 50,1 posto. Među njima, za čak 190 posto skočila je cijena gnojiva, a rast od 91 posto imali su energija i maziva. Ostale ulazne kategorije imale su rast uglavnom niži od dvadeset posto, otkrivaju podaci DZS-a.

Pročitajte još:

Komentari

Cijene dobara i usluga za osobnu potrošnju u siječnju ove godine nepromijenjene su u odnosu na prosinac lani pa godišnja stopa inflacije u siječnju...

Komentari

Korupcija je pošast koje nisu pošteđene članice Europske unije, ali ni njezine krovne institucije.

Poduzeća

Cjelokupni vizualni korporativni identitet međunarodnog Erste Groupa, uključujući i Erste banku u Hrvatskoj, u siječnju 2023. temeljito je moderniziran i prilagođen budućnosti.

Poduzeća

Od Infobipovog puta od startupa do jednoroga, do gradnje globalnog startupa i najveće coworking zajednice u regiji – Amir Babović, suosnivač Wespa Spaces i...

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.