Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Financije

Cinotti: Povećanje PDV-a znači živjeti lošije, plaćati skuplje i imati manje posla i novca

Nakon rada u najboljim inozemnim revizorsko-savjetodavnim kućama tvrtka Cinotti za reviziju, savjetovanje i računovodstvo krenuli su 2005. godine s poslovanjem. Uvidjeli su da postoji solidan prostor koji nije ispunjen i koji se odnosi prije svega na domaće male i srednje poduzetnike koji nisu zadovoljni s postojećim revizorima.

Nakon rada u najboljim inozemnim revizorsko-savjetodavnim kućama tvrtka Cinotti za reviziju, savjetovanje i računovodstvo krenuli su 2005. godine s poslovanjem. Uvidjeli su da postoji solidan prostor koji nije ispunjen i koji se odnosi prije svega na domaće male i srednje poduzetnike koji nisu zadovoljni s postojećim revizorima.

Glavni problem malim i srednjim poduzetnicima predstavljali su uglavnom stariji,  revizori ili preskupe kvalitetnije inozemne revizorske kuće, koje će se radije posvetiti s najboljim stručnjacima velikim i uspješnim kompanijama umjesto malim i srednjim domaćim poduzetnicima.

“Primjetili smo potrebu poduzetnika za kvalitetnim i stručnim savjetima koji nisu dani preko telefona bez poznavanja stvarne situacije, nego na „terenu“, na temelju dokumenata i poslovnih događaja. Tvrtku smo polako razvijali i sada zapošljavamo 20 stručnjaka koji djeluju u tri odjela: revizija, vođenje računovodstva (od obračuna plaća pa do završnog računa) i porezno savjetovanje i kontroling koje uključuje porezno savjetovanje od transfernih cijena do sastavljanja poreznih prijava.” objašnjava Kristijan Cinotti, vlasnik i direktor tvrtke Cinotti  revizije, savjetovanja i računovodstva.

Okupili su vrlo stručan i homogen tim posvećen pružanju kvalitetne usluge i poštene vrijednosti za naknadu a to se zove “vrijednost za novac”.  Kao dugoročna strategija kojom grade rast poslovanja je zadovoljstvo klijenata. “Na temelju zadovoljnih klijenata kojima pomažemo da poštuju propise, plate što je manje moguće poreza na zakonit način, te da iz računovodstvenih informacija izvuku korisne savjete za upravljanje biznisom. Jako nam je bitno da naši klijenti imaju stvarnu vrijednost od naših usluga.” dodaje Cinotti.

Savjet poduzetnicima pogotovo u računovodstvenom poslovanju

Računovodstvene informacije su jako bitne i nemojte ih potcijeniti. Možda plaćate puno više poreza nego što biste trebali, odnosno možda se neki poslovni događaji mogu odraditi ekonomičnije i efikasnije. Većina poduzetnika treba savjete, jer se mnogo novca može uštedjeti. Na vrijeme se mogu prepoznati trendovi, prilike i problemi, ako je računovodstvo dobro organizirano i educirano.

Na temelju potreba poduzetnika razvili smo poseban alat-program za vrlo ekonomičnu cijenu koji poduzetnicima pomaže u vođenju biznisom, te omogućava da dobiju odlične izvještaje za upravljanje, a bez da ulože velike novce u zapošljavanje financijskih stručnjaka kojih je ionako malo na tržištu i koji su vrlo skupi. Ideja je da poduzetnici dobiju outsourcing podršku financijskih stručnjaka na kontinuiranoj razini kroz kontrolu rezultata, praćenje trendova i porezno savjetovanje putem mjesečnih sastanaka s menadžmentom na kojima zajedno prolazimo rezultate poslovanja i zajedno razmišljamo što možemo raditi bolje. Sve to, naravno mora biti cjenovno prihvatljivo, odnosno da si to jedan hrvatski poduzetnik može priuštiti i da dobije stvarnu vrijednost za novac koji plaća. Naša iskustva su za sada odlična. Veliku korist vidimo u tome što kroz našu suradnju poduzetnici koji nisu po struci računovođe i financijaši s vremenom odlično napreduju u razumjevanju i čitanju financijskih izvještaja.

Što se tiče zamki u poslovanju – na našim prostorima mnogi ljudi misle da mogu i znaju raditi sve. Tako kod nas svi grade kuće po principu sam svoj majstor. Međutim, poslije kad se pojavi vlaga u kući hvataju se za glavu i na kraju potroše više novca na „krpanje“ nego da su otpočetka radili kako treba. Nemojte raditi na temelju instinkta, računovodstvo služi tome da vam pruža informacije koji proizvodi i usluge su profitabilni i trebalo bi ih „pojačati“, odnosno koji su neprofitabilni i trebalo bi ih restrukturirati.

Upravljanje poduzećem bez pravovremenih i kvalitetnih računovodstvenih informacija zamišljam kao vožnju autom bez svjetala, kočnica i mjenjača brzina. Inače kako ćete vidjeti što je ispred vas ako nemate svjetla? Tako je i s računovodstvom.

Što su zamke za poduzetnike? Na što trebaju paziti i obratiti pažnju?

Vezano za pitanje na što bi poduzetnici trebali paziti odgovor je – na puno toga! Ima puno stvari, posebno u vrijeme kad se greške skupo plaćaju, na koje bi poduzetnici trebali paziti.

Prva i najvažnija stvar: okružite se poštenim i vrijednim suradnicima. Riješite se onih koji su uteg, oni će možda u nekom drugom sustavu bolje funkcionirati.

Druga stvar je fokusirajte se na prodaju i naplatu, odnosno zadovoljne kupce. Oni su jamac da ćete opstati u krizi.

Tek nakon toga dolazi upravljanje rashodima, za koje je poželjno da budu što je moguće više varijabilni.

Čuvajte se visokih fiksnih troškova!

Na što će se odraziti povećanje PDV-a?

U situaciji gdje većina zemalja oko nas ima PDV do 20%, očito je da povećanje ionako prevelikog PDV-a nije rješenje. Fokus treba biti u kvalitetnijem i efikasnijem upravljanju, te svakako smanjenje birokracije i administracije.

Povećanje PDV-a će se odraziti na način da ćemo svi skupa živjeti lošije, da ćemo iste stvari plaćati skuplje, da će se manje trošiti i u konačnici da ćemo imati manje posla i novca.

Oporezivanje dobiti? Da ili ne?

Iskreno, uvijek sam iznenađen kad čitam i čujem da se promjene na bolje prilikom dolaska novih vlasti uvijek odnose prije svega zahvaćanjem u porezni sustav, umjesto na poboljšanje efikasnosti već postojećeg sustava. To svakako stvara osjećaj nestabilnosti i nesigurnosti kako za postojeće tako i za one poduzetnike koji planiraju razvijati biznis u Hrvatskoj.

Uvođenje poreza na dividende će obeshrabriti i prije svega pogoditi domaće poduzetnike, jer će inozemni poduzetnici većinom temeljem ugovora o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja ili biti potpuno oslobođeni ili plaćati manje stope od domaćih poduzetnika. Držim da je u ovom trenutku za Hrvatsku važnije pitanje kako potaknuti poduzetnike da razvijaju poslove, te da pokrenu zapošljavanje, a tek u drugom koraku kako progresivnije oporezivati. Vjerujem da bi svaki normalni građanin radije da ima posao i plaću (što kreće od inicijative i motivacije poduzetnika) nego malo veću socijalnu naknadu za nezaposlene, ili što je još gore, a što je bio čest slučaj, da taj višak dodatnih poreza nestane u vrtlogu rastrošne i veličinom neprilagođene birokracije.

Povećanje PDV-a bi imalo značajan učinak na punjenje državnog proračuna. Oporezivanje dobiti ne bi imalo značajan učinak na povećanje državnog proračuna i najviše bi pogodilo one koji su u ovom trenutku vrlo važni: male i srednje poduzetnike, jer bi upravo oni trebali biti generatori novih radnih mjesta.


Napisao

Pročitajte još:

Lifestyle

Postoje određene navike i osobine koje svi vrhunski vođe imaju, od kojih je Inc.com izabrao 12 najbitnijih.

Ljudski resursi

Uvijek imajte na umu da vam je cilj postići dogovor. Svakako ne pristajte na prvu ponudu, no pazite a vaše ne u konačnici ne...

Lifestyle

Ako želite napredovati u životu, morate se riješiti određenih stvari i trebate zamijeniti trenutne životne poglede novima.

Lifestyle

Svijetu ne treba još jedan loš vođa koji negativno utječe na zaposlenike, njihovo zdravlje, klijente i tvrtku.

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.