Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Lifestyle

Crni humor povezan s visokom inteligencijom

Kao što znate, crni humor je humor koji se obično tematski vrti o ozbiljnim ili jezivim temama kao što su kriminal, bolesti i smrt na satirički ili groteskan način.

Kao što znate, crni humor je humor koji se obično tematski vrti o ozbiljnim ili jezivim temama kao što su kriminal, bolesti i smrt na satirički ili groteskan način. Često se bavi trenutno aktualnim temama i rabi paradoksne likove. Nerijetko je kontroverzan ili polemičan jer uključuje pitanje smije li se ismijavati određenoj stvari i gdje je granica dobrog ukusa. To se posebno odnosi na vjerske, seksualne i tragične događaje.

Znanstvena publikacija “Cognitive Processing” objavila je nešto što bi se itekako moglo svidjeti ljubiteljima crnog humora. Naime, njihov smisao za ono što im je smiješno povezuju sa superiornom inteligencijom.

Stoga, svaki put kad se nasmijete nečemu što se može okarakterizirati kao zlobno, zločesto, nestašno i nepristojno, zapravo je pokazatelj intelekta kakav se ne viđa kod prosječne osobe. Kako bi mozak procesuirao takve “crne” događaje pred sobom, mora obaviti više stvari odjednom pa kod onih slabijeg intelekta tako nešto ne može proći. Zaustavi se na negativnosti i ne ide dalje od toga.

Kod osoba superiornijeg intelekta, pokazuje publikacija, mozak procesuira dodatne radnje pa ono “crno” uspije preokrenuti u duhovito. Primjerice, kad vidite da je starija osoba pala nakon spoticanja bit će smiješno. Ujedno, znat ćete da to nije smiješno, možda nećete ni pokazati da vam je smiješno, ali u sebi ćete se smijati.

U istraživanju potrebnom za publikaciju sudjelovalo je 156 odraslih osoba i sve se odvilo u Beču, na čijem je Medicinskom fakultetu sve izvedeno. Sudionici su za potrebe publikacije pogledale 12 “crtića” tematike crnog humora i potom se izjasnilo o njima.

“Za humor je potrebno kompleksno procesuiranje informacija, ovisno o kognitivnim i emocionalnim aspektima, koje utječu na način njegova shvaćanja kod pojedinca”, stoji u objavljenom radu.

Ispitanici su u konačnici podijeljeni u tri grupe – one s niskom preferencijom za crni humor, srednjom i visokom. Kod onih s niskom razinom zabilježena je prosječna neverbalna, kao i verbalna, inteligencija. Ali i visok stupanj mogućnosti promjene raspoloženja, kao i visok stupanj agresije. Kod onih sa srednjom preferencijom za crni humor zabilježena je također prosječna neverbalna i verbalna inteligencija, ali i nizak stupanj mogućnosti promjene raspoloženja, kao i osrednja agresija.

Kod osoba s visoko izraženim preferencijama za crni humor zabilježene su iznadprosječna neverbalna i verbalna inteligencija, izostanak promjene raspoloženja i nizak stupanj agresije…

Izvor www.ictbusiness.info

Pročitajte još:

Ljudski resursi

Oni s visokim kvocijentom inteligencije dijele dosta zajedničkih crta ličnosti.

Novosti

Bilo da ste glazbeni genij ili poznajete sebe iznutra i izvana, donosimo sve vrste inteligencije, načine s kojima ih možete izoštriti i održavati te...

Lifestyle

Ljudi s višim koeficijentom inteligencije lakše prihvaćaju dvosmislenost i nejasnoće, otkriva studija, koja navodi i još tri ključne osobine inteligentnijih ljudi.

Lifestyle

U prošlom stoljeću svaka generacija odrastala je u ljude inteligentnije od svojih roditelja.

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.