Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Energetika

Cromaris: S radom započela nova fotonaponska elektrana

Fotonaponska elektrana, koja omogućuje izravnu pretvorbu sunčeve energije u električnu, nalazi se na krovu pogona mrijestilišta u Ninu.

Ovoga tjedna je u Cromarisu s radom započela nova fotonaponska (FN) elektrana. Fotonaponska elektrana, koja omogućuje izravnu pretvorbu sunčeve energije u električnu, nalazi se na krovu pogona mrijestilišta u Ninu. S kapacitetetom 700kW zadovoljava 20 posto potreba za električnom energijom mrijestilišta. Investicija je vrijedna gotovo pet milijuna kuna te potvrđuje Cromaris kao lidera u održivom poslovanju.

Cromaris je prepoznat po kvaliteti i inovativnosti proizvoda a razvoju marikulture doprinosimo i odgovornim poslovnim praksama. Okretanje održivijim rješenjima naša je strateška odrednica, preduvjet razlikovnosti i zadržavanja liderske pozicije u industriji. Globalnim izazovima održivosti odgovaramo okretanjem obnovljivim izvorima energije, smanjenjem ugljičnog otiska i poticanjem kružnog gospodarstva. Koristimo certificiranu riblju hranu i sirovine iz održivih izvora, štitimo bioraznolikost i morske ekosustave, poštujući ljudska prava duž cijelog lanca. Potvrđuju to i svi relevantni certifikati“, rekao je predsjednik Uprave Cromarisa Ivan Leko te podsjetio kako je Cromaris već 2021. napravio značajniji iskorak prema većoj energetskoj učinkovitosti. Naime, prilikom opremanja novog skladišta i trafostanice instalirani su ekološki prihvatljiviji sustavi za hlađenje, led rasvjeta i postavljena prva manja fotonaponska centrala. Ulagalo se i u energetski učinkovitiji vozni park. Sve navedeno, a posebno nova FN elektrana, značajno će smanjiti ukupnu potrošnju energije, smanjiti troškove te doprinijeti energetskoj stabilnosti i dekarbonizaciji.  

Cromaris, koji posluje u sastavu Adris grupe, lider je hrvatske marikulture i jedna je od šest najvećih kompanija u uzgoju brancina i orade na svijetu. Uz značajne pomake u području zelene tranzicije i održivosti, Cromaris je ove godine zadržao kontinuitet rasta svih ključnih pokazatelja poslovanja, te će, unatoč brojnim gospodarskim izazovima, ostvariti prodaju veću od 13 tisuća tona ekvivalenata cijele ribe u 2022. godini. Uz to je nastavljen i intenzivan investicijski ciklus. Adris će u trogodišnjem razdoblju u razvoj svojih poslova investirati više od tri milijarde kuna, od čega u zdravu hranu 230 milijuna kuna. Nakon što je prošle godine investirano više od 100 milijuna kuna u novo uzgajalište Lavdara i izgradnju novog skladišta gotovih proizvoda te pogona za pakiranje ribe, ove su godine realizirane investicije vrijedne više od 40 milijuna kuna.  

Pročitajte još:

Novosti

Cromaris, koji posluje u sastavu Adris grupe, šesta tvrtka u svijetu u uzgoju orade i brancina, i ove je godine dobio priznanje za vrhunsku...

Novosti

Cromaris potvrđuje svoju poziciju šeste tvrtke u svijetu u proizvodnji kvalitetne bijele ribe i ostvaruje zapažene poslovne rezultate.

Marketing i prodaja

U iznimno teškim gospodarskim okolnostima u nas i u svijetu izazvanima pandemijom koronavirusa, Cromaris, šesta tvrtka u svijetu u proizvodnji kvalitetne bijele ribe, ostvaruje...

Novosti

Cromaris, koji posluje u sastavu Adris grupe, šesta tvrtka u svijetu u uzgoju orade i brancina, u lipnju je ostvario rekordnu prodaju.

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.